Αρχική Απόψεις Aρθρα Ιάκωβος Μπριλής: “Εθνικος Διάλογος για την Παιδεία: Το “δια ταύτα” και το...

Ιάκωβος Μπριλής: “Εθνικος Διάλογος για την Παιδεία: Το “δια ταύτα” και το ΠΑΙΔΙ!”

12

Ένας ακόμη διάλογος για την Παιδεία ξεκινά! Έχουν όπως είναι γνωστό προηγηθεί κι άλλοι διάλογοι, οι οποίοι δεν είδαμε να φέρουν σχεδόν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
  Θα τεθούν για άλλη μια φορά στο τραπέζι κάποια προεπιλεγμένα θέματα προς συζήτηση από κάθε πλευρά που συμμετέχει… θα καταγραφούν απόψεις… θα υπάρξουν προτάσεις για την Παιδεία γενικά και ειδικά… θα συζητηθεί το περιβόητο αίτημα να φτάσει στο 5% του κρατικού προϋπολογισμού το κονδύλι της Παιδείας… θα υπάρξει κουβέντα για τη σύνδεση της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας…θα συζητηθεί η αξιολόγηση κατ΄αρχήν για τα Πανεπιστήμια…θα ακουστούν ωραίες ιδέες για την αναβάθμιση και επιμόρφωση  του Εκπαιδευτικού …..
  Και θα φτάσει ασφαλώς η ώρα του “δια ταύτα” και τότε η κατάληξη της επεξεργασίας του διαλόγου ποία θα είναι;
Πως θα διασφαλιστεί ότι τα λεχθέντα και συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν και θα τύχουν σεβασμού ;
Θα υπάρξει ουσιαστική εκτίμηση του διαλόγου και θα καταγραφούν συμπεράσματα η θα  σκεπασθούν με το μανδύα της ελεύθερης δημοκρατικής μας έκφρασης και μετά “κάνουμε ότι θέλουμε”; 
 Εκτός αυτών τι θα γίνει για το ίδιο το παιδί!
   Για το ίδιο το ΠΑΙΔΙ που έχει γίνει ένα κινούμενο ΡΟΜΠΟΤΑΚΙ θα μιλήσουν οι ειδήμονες; Που είναι οι παιδοψυχολόγοι;
Το παιδί από το Δημοτικό μπαίνει σε ένα βασανιστικό κύκλο για τη μόρφωσή του!
 Από οκτώ ετών βιώνει  μια καθημερινή πίεση ! Σχολείο, Ιδιαίτερα μαθήματα , προετοιμασία μαθημάτων  για την επομένη ημέρα.
Έχει καταντήσει το παιδί να χάνει παντελώς την παιδική ζωντάνια αφού δεν προλαβαίνει να παίξει, γίνεται παθητικός δέκτης της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών μέσων , δεν βρίσκει τρόπο και χρόνο να συναναστραφεί με τους συνομηλίκους του , έχει φτάσει στο σημείο καθημερινά να δυσανασχετεί με τα μαθήματά του.
      Ο καλός μαθητής εξουθενώνεται προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στα ζητούμενα από τις οκτώ το πρωί μέχρι τα μεσάνυκτα και ο μέτριος απογοητεύεται και μάλλον εγκαταλείπει την προσπάθεια αφήνοντας  τον καιρό να τρέχει  χαλαρά και αδιάφορα πολλές φορές.
    Στη σχολική τάξη η εικόνα είναι εντελώς ανόμοια με το χτες. Κάποια παιδιά και δυστυχώς όλο και περισσότερα (χρόνο με το χρόνο) επιδίδονται σε ενοχλητική και υπέρμετρη φλυαρία . Προσπαθούν να μιλήσουν για οτιδήποτε  εκτός μαθήματος γιατί αυτή είναι η περίοδος της ημέρας που βρίσκουν τους συμμαθητές τους και εκτονώνονται. Δεν υπακούουν σε νουθεσίες, δεν πτοούνται από τιμωρίες οι οποίες πλέον δεν έχουν καμία θέση στο σύστημα. Με ευκολία κάποιοι φεύγουν από το σχολείο και πάνε όλο το πρωινό στις καφετέριες….
   Μήπως όλα αυτά οδηγούν στη πτώση της απόδοσης του μαθητή; Μήπως στην προσπάθειά μας να διδάξουμε  στη νέα γενιά πολλά την βομβαρδίζουμε με γνώσεις.. γνώσεις.. γνώσεις… και στο τέλος επιτυγχάνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα;
“Η μετριότητα επικρατεί” . Ο μαθητής δεν εμπεδώνει! Δεν μπορεί να αφομοιώσει αλλά τα μαθήματα τα βλέπει πολύ επιφανειακά! 
  Κάτι πρέπει λοιπόν να αλλάξει!
Να εξετασθεί και να συμφωνηθεί από διακομματική επιτροπή επανασχεδιασμός  ολόκληρου το αναλυτικού Ωρολογίου Σχολικού Προγράμματος ώστε  να  περιοριστεί η ύλη όπου είναι εφικτό για να μειωθεί ο πελώριος όγκος της συνολικά, να πάψουν οι επικαλύψεις ύλης (πολλά ίδια θέματα διδάσκονται και στο Δημοτικό και  στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο) και φυσικά να υιοθετηθούν και άλλες προτάσεις προς την κατεύθυνση βελτίωσης του Εκπαιδευτικού μας συστήματος!
Αλήθεια, τέτοια θέματα θα ακουστούν στο διάλογο της Παιδείας;
Θα αναζητηθούν διέξοδοι που να λαμβάνουν υπόψη την παιδική ηλικία , την παιδική ιδιαιτερότητα, την ψυχολογία του μαθητή και την πραγματική αντοχή του;
Πολύ φοβούμαι πως αυτά που εκτέθηκαν πιο πάνω είναι “ψιλά γράμματα”. …μακάρι να διαψευστώ!  

Ο κ. Ιάκωβος Μπριλής είναι καθηγητής Μαθηματικών, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΧΙΟΥ