Αρχική Πολιτισμός Στοιχεία παροχής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης από την Ελληνική και τις ξένες...

Στοιχεία παροχής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης από την Ελληνική και τις ξένες κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια των πολύνεκρων σεισμών του 1881 στη νήσο Χίο.

4


Κυκλοφόρησε η εργασία του φαρμακοποιού Δημήτρη Κοκκινάκη από τα πρακτικά της ημερίδας της ιατρικής «Η ιατρική στα νησιά του Αρχιπελάγους». Στο ανάτυπο αυτό σκιαγραφείται η παροχή ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια των καταστρεπτικών σεισμών που έπληξαν τη Χίο το 1881. «Περισσότερες από 250 δονήσεις σε διάστημα δυο εβδομάδων» σημειώθηκαν «εξ ων 30 ή 40 ήσαν ικαναί να καταρρίψωσιν ισχυρόν τοίχον». Η δεινότητα των σεισμών έσχισε τη γη, κατέστρεψε ολοσχερώς την πόλη και τα νότια χωριά ενώ χτύπησε αλύπητα και αδιάκριτα τους Έλληνες, τους Τούρκους, τους Εβραίους και τους Καθολικούς του νησιού.


Σύμφωνα με τα στοιχεία στην αποστολή διάσωσης συμμετείχαν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνική Κυβέρνηση, η Οθωμανική και πολλοί ιδιώτες. Επίσης βοήθεια σε τροφές, φάρμακα και ξυλεία  απέστειλαν με τα πολεμικά πλοία τους οι Κυβερνήσεις της Αμερικής, της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας , της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας. Οι ναύτες των πλοίων αυτών επιτέλεσαν πολύτιμο έργο  καθώς απεγκλώβισαν δεκάδες κατοίκων και τους περιέθαλψαν στα προσωρινά νοσοκομεία που είχαν φτιάξει.


Η τραγική συμφορά και οι απίστευτες ιστορίες που διαδραματίστηκαν στη Χίο του Αρχιπελάγους συγκλόνισαν τους Ευρωπαίους: «…ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αγγλίας πρόσφερε χρήματα…από την πόλη του Μάντσεστερ στάλθηκαν είδη ρουχισμού, ενώ από το Liverpool  προκατασκευασμένα ξύλινα σπίτια». Τα συνταρακτικά γεγονότα δημοσιεύτηκαν σε πολλά Ευρωπαϊκά έντυπα. Έντυπα που όπως σημειώνεται: «σκιαγραφούν το 1881 ως τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στο Αρχιπέλαγος το 19ο αιώνα». Επίσης  «…η υγειονομική περίθαλψη και βοήθεια που παρασχέθηκε στη Χίο είναι η μαζικότερη που έχει αποσταλεί ποτέ σε αυτό το γεωγραφικό χώρο από τόσους πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους προορισμούς, των οποίων ο αριθμός αγγίζει τις περισσότερες από τις δέκα χώρες συμπεριλαμβάνοντας Ευρωπαϊκά κράτη, την Αμερική, ακόμη και τη μακρινή Ινδία και περισσότερες από τριάντα πόλεις ανά τον κόσμο».