Αρχική Απόψεις Aρθρα Περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ για Γιώργο Μοναστηριώτη

Περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ για Γιώργο Μοναστηριώτη

208


Το περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Γιώργο Μοναστηριώτη, ο οποίος δικάζεται για δεύτερη φορά, γιατί αρνήθηκε να πάρει μέρος στον πόλεμο, ενάντια στον Ιρακινό λαό.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ Γ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗ.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.
ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.


Στη συνέχεια παραθέτουμε το δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στο Γ. Μοναστηριώτη:


Συνελήφθη στις 8 Ιανουαρίου 2005 και αφού κρατήθηκε το σαββατοκύριακο, οδηγήθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο Αυτόφωρο Πενταμελές Ναυτοδικείου Πειραιά κατηγορούμενος για λιποταξία που τέλεσε από τον Οκτώβριο 2004 μέχρι σήμερα. Ορίστηκε η δίκη του για 17 Ιανουαρίου και αφέθηκε ελεύθερος.


Όπως είναι γνωστό ο Γιώργος Μοναστηριώτης το μήνα Νοέμβριο 2000 και αφού προηγουμένως είχε συμπληρώσει ενός έτους διάρκεια στρατιωτικής θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό, κατατάχθηκε ως επαγγελματίας υπαξιωματικός (ΕΠΥ) με θητεία πενταετούς κατάταξης στο Πολεμικό Ναυτικό.
Το μήνα Μάιο 2003 και ενώ υπηρετούσε στη φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ αρνήθηκε να ακολουθήσει τη φρεγάτα σε πολεμική αποστολή στο ΙΡΑΚ και ταυτόχρονα αποχώρησε, μη εμφανιζόμενος ξανά προς ανάληψη υπηρεσίας, από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού.
Στη συνέχεια επεδίωξε, επισκεπτόμενος επανειλημμένα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τη Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης και το Ναυτοδικείο, την άρση του καθεστώτος της συμμετοχής του στο στράτευμα, επιδιώκοντας να δηλώσει και τυπικά την παραίτησή του, πλην όμως προσέκρουσε επανειλημμένα άλλοτε στην άρνηση, άλλοτε στην ευθυνοφοβία και άλλοτε στην επίκληση άγνοιας του νόμου πλέον των συνήθων γραφειοκρατικών καθυστερήσεων των διαφόρων αρμοδίων και υπεύθυνων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να κηρυχθεί σε λιποταξία και εν τέλει να δικαστεί “επ’ αυτοφώρω”, αφού προηγουμένως προσήλθε αυθόρμητα στο Ναυτοδικείο για τη διερεύνηση της υπόθεσης του, με την υπ’ αριθμ. 509/13.9.2004 απόφαση του πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιώς σε ποινή φυλάκιση τριών (3) ετών και τεσσάρων μηνών χωρίς αναστέλλουσα δύναμη, αναστολή ή δυνατότητα μετατροπής, πράγμα που είχε ως άμμεσο επακόλουθο τη φυλάκισή του στις φυλακές Κορίνθου.
Στη συνέχεια αποφυλακίστηκε αφού προηγουμένως του χορηγήθηκε αναστολή της ποινής του μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε, από το Πενταμελές Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών δια της υπ’ αριθμ. 307/5.10.2004 αποφάσεώς του.
Παρά το γεγονός ότι μετά την αποφυλάκισή του προσήλθε στην Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης με σκοπό την υποβολή δήλωσης παραίτησης και την άρση του καθεστώτος ένταξης του στο στράτευμα, το οποίο δεν τον εκφράζει πλέον συνειδησιακά και το οποίο εξελίσσεται σε καθεστώς αναγκαστικής εργασίας του εφόσον του παρεμβάλλονται διαρκώς εμπόδια στην υποβολή και την αποδοχή της παραίτησης του, εν τούτοις και πάλι δεν κατέστη δυνατή για τους παραπάνω λόγους η από μέρους του υποβολή αίτησης παραίτησης. Έτσι στις 18/10/2004 κοινοποίησε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΝ εξώδικη δήλωση παραίτησης και μετά λίγες ημέρες  ο δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα συνάντησής του με τον κ. υπουργό ια την υποστήριξη της παραίτησης.
Αντί για απάντηση ήρθε η νέα σύλληψη και παραπομπή, που αποτελεί πρόκληση για τα εκφρασμένα αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά αισθήματα του Ελληνικού λαού. Η νέα δίκη του Γιώργου Μοναστηριώτη θα γίνει στις 17/1/2005, Δευτέρα και ώρα 9.00 στο Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά (Ακτή Μουτσοπούλου 66). Πόσες φορές θα πληρώσει ο Μοναστηριώτης την άρνησή του να παραμείνει στρατευμένος στο όνομα του πολέμου και στην ανθρωποσφαγή που γίνεται στο ΙΡΑΚ;


ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΡΕΣΑΛΤΟ