Αρχική Νέα Τοπικά Προμελέτη ξενοδοχείου “ΑΠΟΛΛΩΝ”: Να μη μείνουν οι παρεμβάσεις σε μεμονωμένα κτήρια

Προμελέτη ξενοδοχείου “ΑΠΟΛΛΩΝ”: Να μη μείνουν οι παρεμβάσεις σε μεμονωμένα κτήρια

11Η πλατεία που ήταν σημείο ζωής για το Φρούριο αναμένεται να αποτελέσει και σήμερα τον προπομπό για τη συνολική ανάπλαση του παραμελημένου Κάστρου της Χίου.
Tο ενδιαφέρον με το οποίο αγκαλιάστηκε η παρουσίαση της προκαταρκτικής αρχιτεκτονικής μελέτης για το ξενοδοχείο “Απόλλων” και την πλατεία Φρουρίου στο Κάστρο της Χίου, το απόγευμα της Παρασκευής στο ΟΜΗΡΕΙΟ, απέδειξε και τη θέση της τοπικής κοινωνίας να προχωρήσουν επιτέλους έργα στο Κάστρο.
Στο Κάστρο που έχει να παρουσιάσει τη μοναδικότητα να κατοικείται μέχρι σήμερα αλλά και να είναι ενάλιο, θέμα για το οποίο δεν έγινε καμία αναφορά κατά την παρουσίαση.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με τη μελετητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ,με επικεφαλής την καθηγήτρια κα Β. Τεντοκάλη της Αρχιτεκτονικής Σχολής, παρουσίασε την προκαταρκτική μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας “Φρουρίου” & της αποκατάστασης & επαναχρήση του Ξενοδοχείου “Απόλλων”.
Όπως εξήγησε η κα Τεντοκάλη καταρχήν θα έπρεπε να γίνει μια διερεύνηση χρονική ώστε να υπάρχει η οπτική θεώρηση του χώρου. Στη συνέχεια τα μέλη της μελετητικής ομάδας, κυρίες Ο. Χατζοπούλου και Μ. Χατζή αρχιτέκτονες με εξειδίκευση στα ζητήματα αποκατάστασης μνημείων και η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής κα Γ. Φυτούση προχώρησαν στην ανάλυση της μελέτης.
Κύριο βάρος δόθηκε στην αποκατάσταση του ξενοδοχείου “Απόλλων” και την πρόταση για μελλοντική χρήση των χώρων του ως παραδοσιακού καφενείου και εκθεσιακού χώρου (στο ιστορικό του τμήμα με το θόλο) αλλά και η χρήση του υπόλοιπου κτηρίου ως ξενώνα.
Πολλά ήταν τα ερωτήματα που ακολούθησαν για την ανάπλαση της πλατείας καθώς επίσης και το πως θα προχωρήσει η αποκατάσταση στα γειτονικά κτήρια ώστε να μη μείνουν οι δράσεις στο πρώην ξενοδοχείο.
Όπως επισημάνθηκε από το ακροατήριο, εκ του οποίου αρκετοί αρχιτέκτονες, δεν πρέπει η παρέμβαση να έχει αποσπασματικό χαρακτήρα. Τονίστηκε ακόμα ότι χρειάζεται να γίνει μια συγκοινωνιακή μελέτη έτσι ώστε να εξεταστεί πως θα λειτουργήσει συνολικά το Κάστρο αλλά και πως θα γίνει η σύνδεση της Πλατείας Φρουρίου με βασικά μνημεία όπως τον Κουλά ή τα Λουτρά.
Απαντώντας η κα Τεντοκάλη σημείωσε πως ευελπιστούν πως κάποια στιγμή θα ενωθούν αυτά τα μνημεία, ενώ μετά το “Απόλλων” σειρά έχει η ολοκλήρωση της μελέτης για την πλατεία και ακολουθεί αυτή για το κτήριο του κινηματοθέατρου REX. Κατά σειρά όπως είπε πρέπει να γίνουν:
– η καταγραφή των κτηρίων
– τα κτήρια με κάποια αξία
– να βγει Προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά τους όρους δόμησης και
– Συγκοινωνιακή μελέτη


Χαιρετισμοί με… νόημα
Στην εκδήλωση απέστειλαν χαιρετισμό η υφυπουργός Πολιτισμού κα Πετραλιά, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Πίττας, όπως και ο ΓΓ της Περιφέρειας Β Αιγαίου. Αίσθηση έκανε η απουσία εκπρόσωπου της Γ’ ΕΒΑ (παρόλο που είχε καλεστεί επίσημα).
Χαιρετίζοντας η κα Ελπίδα Τσουρή σημείωσε ότι πρόκειται μια σημαντική για το μέλλον της πόλης στιγμή, ενώ το γεγονός ότι κατοικείται αδιάλειπτα δείχνει ότι πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στον άνθρωπο. Εξήρε τέλος το ρόλο του Δημάρχου Χίου Μάρκου Μεννή που από την πρώτη στιγμή της θητείας του οραματίστηκε και έδρασε για να προχωρήσει αυτή η ανάπλαση του Κάστρου δηλώνοντας ότι θα είναι συμπαραστάτης του έργου του.
“Οφείλουμε να το προστατεύουμε και να το αξιοποιήσουμε, στο μέτρο που δεν θα γίνουν ανεπανόρθωτες επεμβάσεις” σημείωσε εξάλλου ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, σημειώνοντας ότι θα έχουν αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή.
Ο Πρόεδρος του εκπολιτιστικού Συλλόγου του Κάστρου “Άγιος Γεώργιος”  Νίκος Στείρος επισήμανε ότι εδώ και μισό αιώνα δεν έχει γίνει τίποτα μέσα στο Κάστρο. “Οι προηγούμενοι Δήμαρχοι δεν ασχολούνταν με το Κάστρο για να μη μπλέξουν με την αρχαιολογία. Η Δ.Α. ξεκινά μια διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει το χαρακτήρα της συνοικίας”, είπε μεταξύ άλλων.
Ο προϊστάμενος προγραμματισμού του Δήμου Χίου Λάκης Τσακός επισήμανε ότι όταν θα είναι έτοιμες οι μελέτες θα βρουν και χρηματοδοτικά προγράμματα έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν.
Με πρώτο στόχο των παρεμβάσεων να είναι ο άνθρωπος ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής έδωσε με το δικό του τρόπο απάντηση σε όσους του ασκούν σκληρή κριτική: “μια δημοτική αρχή απαίδευτη- απολίτιστη και ένα δήμαρχος τρελός θέλουν να κάνουν ένα Κάστρο στολίδι”, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ