Αρχική Νέα Οικονομία Χρηματιστήριο Αθηνών: από που ξεκινά η εβδομάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: από που ξεκινά η εβδομάδα

14Με εβδομαδιαία κέρδη 1,72%, στις 2954.06 μονάδες έκλεισε η βδομάδα (στις 28/01/05) για το Γενικό Δείκτη και με τον όγκο συναλλαγών να εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τις μεγάλες χρηματαγορές όπου εδώ μιλάμε για οριακά κέρδη ή ζημίες.
Πρόκειται για την 11η κατά σειρά ανοδική εβδομάδα και την τέταρτη από την αρχή του χρόνου στη Σοφοκλέους.
Αν δεν υπάρξουν διεθνείς αρνητικές εκπλήξεις δεν αποκλείεται και αυτή η εβδομάδα να χαρίσει πάλι συγκινήσεις.
Παρόλο τη δραστηριοποίηση πλέον και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων η βραχυπρόθεσμη τάση εξακολουθεί να εξαρτάται από τη στάση των ξένων επενδυτών οι οποίοι αποδεδειγμένα από την αρχή του χρόνου, μειώνουν ελαφρώς την θέση τους σε μετοχές του FTSE 20 σε ποσοστό 1% – 1,5%.
Προσφορά που απορροφήθηκε σε χαμηλότερες τιμές κυρίως από Έλληνες διαχειριστές σε μετοχές του FTSE20.
Ένα άλλο στοιχείο που ενδέχεται να συμβάλει σε περαιτέρω άνοδο είναι και η δραστηριοποίηση του ευρύτερου επενδυτικού κοινού σε μετοχές της μικρό – μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά και η ποροσπάθεις ορισμένωνς θεσμικών χαρτοφυλακίων να αφυπνύσουν ένα κομμάτι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Από την αρχή του χρόνου έχουμε κατακόρυφη αύξηση των συναλλάγων για αρκετούς τίτλους των εταιρείων αυτής της κατηγορίας. Ποιο είναι όμως το ζητούμενο για τους επενδυτές; Η άνοδος του Γενικού Δείκτη ή η περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησης εταιριών. Πόσο μάλλον όταν σε ορισμένες περιπτώσεις δικαιολογείται με βάση τα θεμελιώδη ή τις δρομολογημένες εξελίξεις περαιτέρω ενίσχυση της τιμής συγκεκριμένων μετοχών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μετοχών ακτοπλοϊκών εταιριών, εισηγμένων με θεμελιώδη και συνεργασείες όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Μυτιληναίου, Marfin Group, Ιντερτέκ, ΟΛΘ, Hitech, Εθνικής Ασφα- λιστικής, Ιατρικού Αθηνών, Τράπεζας Κύπρου, Μαϊλλη, Τέρνα, Ελληνικής Τεχνοδομικής, Μινώαν και αρκετών μετοχών αυτής της κατηγορίας. Τεχνικά η εικόνα της αγοράς παραμένει καλή, καθώς ο Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 2.950 και εξακολουθεί να κινείται εντός του πλαγιοανοδικού καναλιού. Αντίθετα σε περίπτωση διόρθωσης ισχυρή στήριξη μπορούμε να αναζητήσουμε στα επίπεδα των 2920 μονάδως όπου δοκιμάστηκε στο παρελθόν δυό φορές και άντεξε.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.ependitis.gr