Αρχική Νέα Τοπικά Η αποληρωμή χρεών και η μισθοδοσία των συνεχώς αυξανομένων υπαλλήλων ζορίζει τον...

Η αποληρωμή χρεών και η μισθοδοσία των συνεχώς αυξανομένων υπαλλήλων ζορίζει τον προϋπολογισμό του Δήμου Χίου

24

Υπό το βάρος της αποπληρωμής των δανείων, της αύξησης των δαπανών για μισθούς μόνιμου προσωπικού και της συντριπτικής απορρόφησης πιστώσεων υπέρ της επίλυσης του υδρευτικού, κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο προϋπολογισμός του Δήμου Χίου για το 2005, που προκάλεσε την «εθιμική» καταψήφισή του από την αντιπολίτευση αλλά και κραδασμούς στον συνδυασμό του Δημάρχου, καθώς ο κ. Νίκος Μαρτάκης δήλωσε «παρών» στη διαδικασία ψήφισης του.

Ο σώζων εαυτόν σωθείτω
Η λογική στα οικονομικά και οι προσπάθειες για ορθολογική διαχείρισή τους, ακούστηκαν με τη φωνή των υπαλλήλων του Δήμου, που με παρέμβασή τους ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να καταρτίσουν οι ίδιοι μελέτη για 5ετή σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας του Δήμου. Ο πρόεδρος τους κ. Λάκης Τσακός επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση και τις επιπτώσεις της, και κατέδειξε ότι χωρίς την συμβολή τους δεν μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή στην τιθάσευση του οικονομικού προβλήματος.
Από τον ύψους περίπου 22εκ. ευρώ οικονομικό προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο μέρος οδεύει προς την αποπληρωμή των δύο δανείων, ύψους 1. 551.000 ευρώ, που είχε συνάψει ο Δήμος το προηγούμενο διάστημα για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, την αγορά οικοπέδων και την πληρωμή απαλλοτριώσεων.

Λιγότερες προσλήψεις
Κάθετα αρνητικοί εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στο ενδεχόμενο της πρόσληψης όλων των υπαλλήλων που έχουν προγραμματισθεί, αφού οι ανελαστικές δαπάνες θα τείνουν πλέον να πλησιάσουν το 100% των εσόδων.
«Το προσωπικό αυξάνεται, το ίδιο και οι ανάγκες χρηματοδότησης των φορέων του Δήμου, αλλά τα έσοδα εδώ και χρόνια παραμένουν καθηλωμένα», σημείωσαν, προβλέποντας ότι αν καλυφθούν και οι 41 θέσεις εργαζομένων που έχουν προσληφθεί, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής του προϋπολογισμού. Στην έκκληση των υπαλλήλων για αυτοσυγκράτηση και νοικοκύρεμα των οικονομικών, η Δημοτική Αρχή απάντησε ότι επιμένει στις προσλήψεις, ευελπιστώντας ότι θα συνοδευτούν και από χρηματοδοτήσεις, γεγονός όμως που δεν έχει ακόμα επισημοποιηθεί.

Ο Δήμαρχος
Υπεραμυνόμενος του προϋπολογισμού ο Δήμαρχος Χίου μίλησε για ρεαλισμό στα στοιχεία και τις πιστώσεις του προϋπολογισμού και έδωσε βαρύτητα στην τοποθέτηση του στους τομείς του πολιτισμού, της ύδρευσης, της παιδείας, στην αποπληρωμή των δανείων και τέλος εξέφρασε τη βούληση της πλειοψηφίας να μη μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους του Δήμου, εάν το ΥΠΕΣΔΔΑ δεν διαθέσει τις απαιτούμενες πιστώσεις μισθοδοσίας τους.

Η λογική Παντελάρα
«Ισχυρίζεστε ότι παραλάβατε χάος και πολλά μηδενικά. Παρ’ όλα αυτά σχεδιάζετε προσλήψεις, στέλνετε υπαλλήλους να δουλέψουν στο Νοσοκομείο και τους πληρώνει ο Δήμος Χίου με 37.000ευρώ το χρόνο και γενικότερα παρουσιάζετε μεγαλόπνοα σχέδια, που μόνο χάος δεν αποδεικνύουν ότι παραλάβατε», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Παντελάρας. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στο Δήμαρχο για το υδρευτικό και του υπενθύμισε τις υποσχέσεις για νερό στην πόλη σε έξι μήνες. Τέλος έκανε λόγο για πλασματικό προϋπολογισμό, που στην πορεία θα δεχθεί τροποποιήσεις και προέβλεψε σύναψη νέων δανείων, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες.

Μιχαηλίδης και νομιμότητα
«Ο προϋπολογισμός αυτός δεν πείθει κανέναν», ανέφερε ο κ. Αν. Μιχαηλίδης με το σκεπτικό ότι προσμετρά στα έσοδα τις Προγραμματικές Συμβάσεις του που καταλήγουν σε αδιέξοδα και το πολιτιστικό τέλος που επιβλήθηκε για να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα. Ο επικεφαλής της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών» έκανε λόγο για προχειρότητα και έλλειψη νομικής θωράκισης των αποφάσεων, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να λάβει σοβαρά υπόψη της τους εργαζόμενους και να αποδεχτεί τις προτάσεις τους.


Το παρόν άρθρο του δημοσιογράφου κ. Νίκου Κατσαράκη, αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, της 31/01/2005