Αρχική Απόψεις Aρθρα Ο Μαμαλάκης κάτι μας είπε, εμείς θέλουμε να το καταλάβουμε όμως;

Ο Μαμαλάκης κάτι μας είπε, εμείς θέλουμε να το καταλάβουμε όμως;

81Κυριακή απόγευμα στο MEGA ο Ηλίας Μαμαλάκης έδειξε την ειδιλιακή εικόνα της Χίου. Μια εκπομπή μπουκιά και συγχώριο για το νησί.


Βέβαια, με την ματιά του ξένου, που πολλές φορές είναι πιο καθαρή, έδειξε έστω και έμμεσα τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το νησί αν θέλει να αναπτυχθεί τουριστικά. Τα τουριστικά πλάνα της εκπομπής ήταν από Κάμπο, Μεστά, Πυργί και Ανάβατο. Δηλαδή περιοχές που λόγω του χαρακτηρισμού τους ως παραδοσιακές έχουν διατηρήσει το αρχιτεκτονικό τους χρώμα αναλλοίωτο. Περιοχές που έχουν μια μοναδικότητα που δεν μπορείς να τη συναντήσεις σε άλλα μέρη της Ελλάδας.


Αντίθετα την πόλη την έδειξε μόνο από μακρυά για να κρύψει την ασχήμια της, τις πολυκατοικίες, το κυκλοφοριακό, την παντελή έλειψη νησιώτικου χρώματος. Και αυτό γιατί μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχει παραβιάσει συστηματά τους νόμους  – με την ανοχή των αρχών – και έχει καταστρέψει σειρά νεοκλασσικών κτηρίων μέσα στην πόλη. Η Απλωταριά, με τόσα νεοκλασικά αφημένα στην τύχη τους, είναι γεμάτη τεράστιες, παράνομες, άκομψες πινακίδες λες και δεν ξέρουμε που είναι το κάθε μαγαζί. Στα πεζοδρόμια είναι παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στη μεση των δρόμων αναγκάζονται να προχωράνε οι πεζοί.


Και ουσιαστικά, μέσα από τον φακό της εκπομπής του, ο Ηλίας Μαμαλάκης μας είπε ότι η διατήρηση και η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του νησιού μπορεί να φέρει πολύ περισσότερο χρήμα στο νησί από τα δρομάκια στο Φώκι, τα παράπονα των δημάρχων γιατί τα χωριά τους να έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακά και τις παρεμβάσεις στο κάστρο όχι με γνώμονα την ανάδειξη του μνημείου αλλά την αμφίβολη λύση ενός κυκλοφοριακού προβλήματος πολύ πιο σύνθετου.


Αλλά αυτό το ξέραμε ήδη, απλά δεν θέλουμε να το πάρουμε απόφαση…

Κώστας Αναστασάκης