Αρχική Νέα Τοπικά Με ασφαλιστικές δικλείδες η λήψη νερού από το πηγάδι Καστρομηνά

Με ασφαλιστικές δικλείδες η λήψη νερού από το πηγάδι Καστρομηνά

19Με μία σημαντική ασφαλιστική δικλείδα, τον ορισμό επιτροπής για τη διενέργεια δειγματοληψιών στο πηγάδι του Καστρομηνά ο αντινομάρχης Νίκος Νύκτας υπέγραψε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση του νερού του πηγαδιού.
Εκπρόσωποι από Διεύθυνση Υγείας Ν.Α. Χίου, Τμήματος Περιβάλλοντος, Γενικού Χημείου Κράτους, ΤΥΔΚ και ΔΕΥΑΧ έχουν την ευθύνη για τη λήψη δειγμάτων που θα αποστέλλονται σε εργαστήρια για να γίνονται πλήρεις αναλύσεις.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΝΑΧ Γιώργος Στεφανίδης σημείωσε επίσης ότι “αν οποιαδήποτε πρόβλημα προκύψει από τη λειτουργία της Επιτροπής και κυρίως στο θέμα των δειγματοληψιών και των χημικών αναλύσεων, είτε αυτό είναι πρακτικό πρόβλημα είτε είναι οικονομικό αυτό θα το γνωρίζετε αμέσως”, θέλοντας να δείξει ότι είναι αδύνατο να κρυφτεί η “άσχημη” είδηση από την ώρα που τίθονται θέματα δημόσιας υγείας.
Το πηγάδι Καστρομηνά φιλοδοξεί να δίνει από 50-80 κ.μ. νερού την ώρα, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/4 του νερού που χρειάζεται ο Δήμος Χίου ημερησίως. Δεν θα χρησιμοποιηθεί όμως πριν η Επιτροπή αποφασίσει τους τρόπους δειγματοληψίας, τα εργαστήρια που θα επιλεχθούν για τις μετρήσεις και φυσικά τα αποτελέσματα, οπότε και η ΤΥΔΚ θα μπορεί να εκδώσει τη σχετική άδεια.
Σε περίπτωση που υπάρξουν μετρήσεις στα όρια τότε θα ζητηθεί να γίνει ταχεία άντληση, πετώντας το νερό, έτσι ώστε να υπάρξει ροή του νερού και να δουν πως συμπεριφέρεται το πηγάδι. Ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι όρος της έγκρισης λέει ότι “εάν διαπιστωθεί οποτεδήποτε από την επιτροπή χημική ρύπανση του νερού που αντλείται από το υπόψη πηγάδι, θα διακοπεί η υδροληψία αμέσως και οριστικά και θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία (ΤΥΔΚ) να αφαιρέσει την άδεια χρήσης νερού”.


Καλό το παρελθόν
“Με βάση τις περσινές μετρήσεις, τουλάχιστον  για κάποιο χρονικό διάστημα δεν  θα υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα”, μας είπε ο κ. Σ τεφανίδης.
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης λέγοντας ότι στόχος είναι να μπορούν να λαμβάνουν νερό από το Φεβρουάριο μέχρι αρχές Ιουνίου και ότι σε καμία από τις αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν υπήρξε αρνητικό δείγμα.
Μας δήλωσε εξάλλου ότι η ΔΕΥΑΧ ήδη έχει πάρει νερό και θα κάνει τις αναλύσεις στο εργαστήριο της ΤΕΔΚ, τόσο μικροβιολογικές όσο και χημικές, οπότε θα έχουν τα πρώτα δείγματα εντός των επόμενων ημερών.
Εξέφρασε δε την επιφύλαξή του για το πόσο γρήγορα θα έρχονται τα αποτελέσματα από τις εβδομαδιαίες αναλύσεις του νερού που θα γίνονται στην Αθήνα ειδικά αν είναι κρατικό εργαστήριο, ενώ ήταν κατηγορηματικός πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κρύψουν αρνητικές μετρήσεις.
“Εμείς γιατί να τις κρύψουμε, θέλουμε να δηλητηριάσουμε τον κόσμο;”, μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φυτούσης.
Η επιτροπή πάντως θα είναι σε συνεχή εγρήγορση, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Στεφανίδης θα κινηθούν ανάλογα με τις υποδείξεις του εκπροσώπου του Γενικού Χημείου του Κράτους. Εφόσον τα πράγματα κινούνται ομαλά, τότε θα μειωθούν πιθανόν κάποιες μετρήσεις χωρίς όμως ποτέ να χάσει η Επιτροπή τη βεβαιότητα της για ασφάλεια.
Ο Προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος χαρακτήρισε εξάλλου λογική την επιλογή του αντινομάρχη κ. Νύκτα να αποκλειστεί το πηγάδι Καραμανή, που απέχει μόλις 15 μέτρα από την κοίτη του Παρθένη.
Σύμφωνη ήταν και η ΔΕΥΑΧ σε αυτή την κίνηση. Πάντως ο κ. Φυτούσης για να μας καθησυχάσει σημείωσε ότι και οι γεωτρήσεις κατά μήκος του Παρθένη -που συμπεριφέρονται μάλιστα όπως τα πηγάδια στο θέμα της ποσότητας και ποιότητας νερού- βρίσκονται σε μια απόσταση 10 περίπου μέτρων από το χείμαρρο χωρίς να έχουμε κάποιο πρόβλημα.
Τέλος ο κ. Στεφανίδης σημείωσε ότι πράγματι είναι σημαντικές οι ποσότητες νερού που μπορεί να δώσει το πηγάδι Καστρομηνά. “Για αυτό έγινε μία εναλλακτική λύση πάρα πολύ σοβαρή και κανένας δεν μπορεί να πει επιπόλαια δεν χρησιμοποιώ αυτό το νερό επειδή υπάρχουν κάποιοι ρύποι, επειδή ξέρει πολύ καλά ότι το καλοκαίρι θα εμφανιστεί πάλι υδράργυρος και μία- μία θα κλείνουν οι γεωτρήσεις. Και τότε ποιοι θα δίνουν ποιους ότι ήταν οι υπαίτιοι; Τα δοκιμάζουμε όλα, προσέχουμε. Αγωνιούν κάποιοι υπερβολικά. Αν τα καταφέρουμε πάει καλώς αν όχι θα δούμε τι θα κάνουμε”, κατέληξε ο κ. Στεφανίδης.
Για μια ακόμα φορά έρχεται πάντως στην επικαιρότητα το ζήτημα ενός φορέα που θα διαχειρίζεται τους υδατικούς πόρους του νησιού που παρά τις μαραθώνιες συζητήσεις σε συμβούλια εντούτοις δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.


ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ