Αρχική Νέα Τοπικά Συμβασιούχοι ΥΠΠΟ: είμαστε ακόμα εδώ…

Συμβασιούχοι ΥΠΠΟ: είμαστε ακόμα εδώ…

7


Είμαστε ακόμη εδώ…
της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης
του Πανελληνίου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ για απεργία την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου.


Είχαμε επισημάνει ότι ο Ιανουάριος θα ήταν ένας δύσκολος μήνας για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ και των εποπτευόμενων από αυτό ΝΠΙΔ (ΤΔΠΕΑΕ κλπ). Πράγματι, η νέα χρονιά ξεκίνησε με ανοιχτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα:
* Εκατοντάδες συνάδελφοι παραμένουν ακόμη χωρίς εργασία, αφού καθυστερεί (μέχρι πότε άραγε) η έγκριση των σχετικών κονδυλίων για την επαναπρόσληψή τους. Άλλωστε, και οι περισσότεροι από όσους συναδέλφους έχουν επαναπροσληφθεί βλέπουν τις συμβάσεις τους να έχουν τρίμηνη (!) μόνο διάρκεια, μετά από απόφαση του υφυπουργού Π. Τατούλη (γιατί άραγε;).
* Περισσότεροι από 500 συνάδελφοι εργάζονται με βάση προσωρινές δικαστικές διαταγές (ασφαλιστικά μέτρα), σε πείσμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, που επιχείρησε να μας κλείσει και αυτόν το δρόμο. Μάλιστα, η θετική δικαστική απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα (20/1/05) για τους πρώτους 113 συναδέλφους έκανε να σωπάσουν και τα διάφορα “παπαγαλάκια” του ΥΠΠΟ…
* Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έχουν ολοκληρώσει στο “περίπου”… τις εργασίες τους για την εφαρμογή του Π.Δ. 164/04 (Παυλόπουλου) και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες (ανεπίσημες πάντα) οι περιπτώσεις με θετική κρίση έχουν ήδη προωθεί στο ΑΣΕΠ (το θέμα αυτό το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικότερα στο φ. 12 του ΕΚΤάΚΤΩΣ, που κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα). Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμη πολλές υποθέσεις προς επανεξέταση και διόρθωση “λαθών” (;). Ο διαχωρισμός των υποθέσεων και η αδιαφανής διαδικασία που επιλέχθηκε δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της, πολύ περισσότερο σε συνάρτηση και με τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις τους κατά την περίοδο των γιορτών, τα Υπηρεσιακά δεν έχουν συνεδριάσει για τις.. εκκρεμότητες τους εδώ και ένα περίπου μήνα, υπερβαίνοντας κάθε τυπική ή άτυπη προθεσμία που είχε τεθεί! Οι εμπνευστές αυτών των μεθοδεύσεων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χρεωθούν και την πολιτική ευθύνη για τα αποτελέσματα των οριακής νομιμότητας επιλογών τους…
* Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί για ψήφιση στη Βουλή το απαράδεκτο σχέδιο νόμου για την “μοριοδότηση”, σε… μελλοντικές προκηρύξεις θέσεων, όσων συμβασιούχων (των περισσότερων…) μένουν εκτός των ρυθμίσεων του Π.Δ. Παυλόπουλου. Το σχέδιο νόμου συνεχίζει την κοροϊδία της αντίστοιχης ρύθμισης του νόμου “Σκανδαλίδη” και με την ευκαιρία εισάγει και τη ρουσφετολογική διαδικασία της προφορικής συνέντευξης, που ανατρέπει κάθε άλλη μοριοδότηση…


Μέσα σε αυτό το τοπίο, ξανανοίγει και το θέμα της συνταγματικότητας(!) του Π.Δ. “Παυλόπουλου”, θέμα που συζητείται στις 3/2 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ανακίνηση του θέματος, η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μετατροπές σε αορίστου χρόνου με βάση το νόμο “Σκανδαλίδη” (2 χρόνια μετά την εφαρμογή του!) και η εμφάνιση “επιτροπής πολιτών” που κόπτεται για την “αξιοκρατία” στις προσλήψεις είναι επικίνδυνα φαινόμενα.
Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι προφανείς. Μετά τις σαφείς προεκλογικές δεσμεύσεις της, επέλεξε μια “λύση” καταφανώς άδικη και εκτρωματική, ανοίγοντας τάχα ουδέτερα το δρόμο για ποικίλες “ερμηνείες” από την “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη.
Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά: η λύση στο θέμα των συμβασιούχων δεν είναι ζήτημα νομικών ερμηνειών. Είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών για την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις. Στον τομέα αυτόν η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για περαιτέρω ενίσχυση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και αμφισβήτηση της μονιμότητας. Η οριστική και δίκαιη επίλυση του εργασιακού μας προβλήματος μπορεί να επιβληθεί μόνο από τη δυναμική μας παρέμβαση κόντρα σε αυτές τις πολιτικές επιλογές.


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
στην 24ωρη απεργία την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου
και στη συγκέντρωση στις 10.00 π.μ.
στο κτίριο που στεγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (Αρσάκειο, οδός Σταδίου)ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – “ΝΟΜΙΚΗ” ΚΟΡΟΪΔΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ