Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Ελπίδες για λύση στην Κορόνα

Ομογένεια: Ελπίδες για λύση στην Κορόνα

18


Με αιφνιδιαστική κίνηση που δημιουργεί νέα δεδομένα στην κρίση που μαστίζει την κοινότητα της Κορόνας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ουσιαστικά παραμέρισε από την υπόθεση τον πρωτοσυγκελλεύοντα επίσκοπο Τρωάδας Σάββα, ορίζοντας προσωπικό του απεσταλμένο τον επίσκοπο Μελόης Φιλόθεο. Παράλληλα ορίζει προσωρινά στην Κορόνα ως ιερέα τον προϊστάμενο του ναού της Παναγίας Αϊλαντ Παρκ π. Νικόλαο Ρετσελά και καλεί όλους τους ενορίτες να συνεργαστούν μαζί τους και να συμβάλλουν στην ειρήνευση των πνευμάτων και γαλήνευση της κοινότητας.


Ο επίσκοπος Μελόης προέστη χθες της θείας λειτουργίας, όπου ιερούργησε ο π. Νικόλαος Ρετσελάς.


Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση του μη αναγνωρισμένου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή προέδρου της Κορόνας, Βασίλειου Λιβανού, ο οποίος την Τετάρτη δεν παρουσιάστηκε στο πνευματικό δικαστήριο, αλλά έστειλε επιστολή που τόνιζε ότι είναι αθώος και παράλληλα ζητά παράταση χρόνου για να μελετήσει τις κατηγορίες και τη διαδικασία.


Το πνευματικό δικαστήριο ωστόσο εκδίκασε την υπόθεση, δίνοντάς του προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να αλλάξει γνώμη.


Ο κ. Λιβανός με τον οποίο επικοινωνήσαμε, χαιρέτισε την απομάκρυνση του Επισκόπου Σάββα από την υπόθεση και το διορισμό του επισκόπου Φιλοθέου, τονίζοντας ότι προσβλέπει σε συνάντηση μαζί του για να διευθετηθεί η κρίση. Εξέφρασε επίσης το σεβασμό και την εκτίμησή του για το πρόσωπο και τις πνευματικές αρετές του επισκόπου Μελόης.


Πάντως, τα μηνύματα που στέλνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή είναι αμφιλεγόμενα και ακόμη προκαλούν σύγχυση. Οπως έγινε γνωστό, δύο ακόμη σύμβουλοι, ο Δημήτριος Σπανός κι ο Φώτης Μαυρίδης κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον του πνευματικού δικαστηρίου, την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου. Και οι δύο είπαν ότι θα παρουσιαστούν.


Ενα ακόμη στοιχείο είναι η εμμονή της Αρχιεπισκοπής να παραδοθεί η διοίκηση στο υπό τον Γεώργιο Γεωργιάδη Συμβούλιο, παρότι εκπροσωπεί ελάχιστα μέλη της κοινότητας, αλλά το κυριότερο, η θητεία του έχει εκπνεύσει, χωρίς να δοθεί νέα εντολή, ή να γίνουν νέοι διορισμοί συμβούλων. Ο επίσκοπος Σάββας στη συνέντευξη που μας παραχώρησε απέφυγε να απαντήσει αν έχει δοθεί εντολή.


Σεβάσμιος κληρικός με μεγάλη διοικητική πείρα μας ανέφερε ότι αν έχει εκπνεύσει η θητεία, αφενός υπάρχει παραβίαση των ομοιόμορφων κανονισμών, κι αφετέρου προσφέρεται η δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο, χωρίς κανένα κόστος, να διορίσει το συντομότερο συμβούλιο κοινής αποδοχής, επιλύοντας την κρίση.


Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του πορίσματος του πνευματικού δικαστηρίου έγινε με καθυστέρηση μιάς μέρας. Οπως μας ελέχθη από απόλυτα αξιόπιστη πηγή που είναι σε θέση να πιστοποιήσει τα διαμειφθέντα, τα μέλη επισήμαναν ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά, κι όχι για δογματικές διαφωνίες του κ. Λιβανού. Επισήμαναν ακόμη τις θερμές αναφορές στο πρόσωπό του από τον Αρχιεπίσκοπο, σε επιστολές που αντάλλαξαν.


Ωστόσο επισημαίνουν ότι ο κ. Λιβανός θα πρέπει να υπακούσει στις εντολές της Αρχιεπισκοπής. Δεν είναι γνωστό αν θα ξανακληθεί τις 28 Φεβρουαρίου να εξετάσει την υπόθεση και αν ακόμη τα ίδια μέλη θα εκδικάσουν τις δύο νέες υποθέσεις.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
– Η Ελληνική Ορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοινώνει τις ακόλουθες αποφάσεις που αφορούν στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Μεταμορφώσεως της Κορώνας Νέας Υόρκης.


Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2005, το Πνευματικό Δικαστήριο Πρώτου Βαθμού συνήλθε στην έδρα της Ι. Αρχιεπισκοπής και ασχολήθηκε με κατηγορίες εναντίον του κ. Βασιλείου Λιβανού, πρώην προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου, σχετικές τόσο με παραβιάσεις των Ομοιόμορφων Κοινοτικών Κανονισμών (UPR) όσο και πολλών γραπτών και προφορικών εντολών είτε εξ ονόματος, είτε του ιδίου του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου. Το Πνευματικό Δικαστήριο απαρτίσθηκε από τους π. Χαράλαμπο Στεφανόπουλο, π. Δημήτριο Μοσχοβίτη, π. Εμμανουήλ Γρατσία, π. Γεώργιο Σταυρόπουλο, και π. Νικόλαο Άνκτηλ. Το Δικαστήριο ενημερώθηκε εγγράφως περί της αποφάσεως του κ. Λιβανού να μην παραστεί σ’ αυτό καθώς και του ισχυρισμού του ότι είναι αθώος. Μετά από προσεκτική μελέτη των κατατεθέντων σχετικών στοιχείων, το Δικαστήριο διεπίστωσε ότι ο κ. Λιβανός είχε όντως παραβεί το όρκο του «να τηρεί το δόγμα, τις παραδόσεις, τους ιερούς κανόνες, την λατρεία και τις ηθικές αρχές της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και το Σύνταγμα, τους κανονισμούς και την πειθαρχία της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής» (Ομοιόμορφοι Κανονισμοί των Κοινοτήτων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, άρθρο 9, παρ. 4). Τούτο συνέβη διότι ο κ. Λιβανός αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές της Αρχιεπισκοπής από 12ης Μαΐου 2004 μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα δε διότι παρακίνησε και άλλους να απαγγείλουν μαζί του τον όρκο του Συμβουλίου την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2005, μετά την Θεία Λειτουργία και έμπροσθεν του Ιερού Θυσιαστηρίου, χωρίς την προαπαιτούμενη επισκοπική επικύρωση. Η πράξη αυτή υπήρξε ιδιαίτερα σκανδαλώδης λόγω του ότι συνέβη ημέρες μόλις μετά την έγγραφη κλήση του κ. Λιβανού να παρουσιαστεί στο Πνευματικό Δικαστήριο.


Το Δικαστήριο, οδηγούμενο από ποιμαντικό ενδιαφέρον για την πνευματική ευεξία ενός ανθρώπου, ο οποίος επί αρκετά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία του Χριστού, επέλεξε να μη προχωρήσει στην άμεση επιβολή επιτιμίου στον κ. Λιβανό, αλλά να του παράσχει χρόνο για αναθεώρηση και μετάνοια μέχρι την Δευτέρα 28η Φεβρουαρίου 2005. Το Πνευματικό Δικαστήριο προσφέρει στον κ. Λιβανό αυτή την παράταση χρόνου ως ευκαιρία για μετάνοια και συγχώρηση, και προσεύχεται και ελπίζει ότι αυτός, σύμφωνα με την προτροπή του Αποστόλου Παύλου, «εξαγοραζόμενος τον καιρόν» (Εφεσ. 5-15) θα επιζητήσει τη συμφιλίωσή με την Εκκλησία.


Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2005, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Φιλόθεος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως στην οποία θα λειτουργήσει ο π. Νικόλαος Ρετσελάς, προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Island Park της Νέας Υόρκης. Κατά παράκληση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και με την συνεχή καθοδήγηση και βοήθεια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Φιλοθέου, ο π. Ρετσελάς θα συνεχίσει να υπηρετεί στην κοινότητα της Κορώνας έως ότου αποκατασταθεί η κανονική τάξη και πραγματοποιηθούν νόμιμες εκλογές.


Όταν η κοινότητα επανέλθει στην κανονική πορεία λειτουργίας και υπευθυνότητος, θα συγκληθεί κανονική και νόμιμη ενοριακή γενική συνέλευση η οποία θα προγραμματίσει εκλογές νέου ενοριακού διοικητικού συμβουλίου. Μετά την επικύρωση των εκλογών αυτών από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, θα διοριστεί στην κοινότητα μόνιμος ιερέας.


Οι παραπάνω ενέργειες έγιναν μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες πολλών μηνών για την επαναφορά της τάξεως με λιγότερο δραστικά μέτρα. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος προτρέπει τους ενορίτες, τους ευεργέτες και τους υποστηρικτές του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως και του αγαπητού και δικαίως ονομαστού κοινοτικού σχολείου της να στηρίξουν με εγκάρδια προσευχή και ανιδιοτελείς πράξεις τις προσπάθειες του Θεοφ. Επισκόπου κ. Φιλοθέου του π. Ρετσελά και του νομίμου Διοικητικού Συμβουλίου και να εργασθούν για την επαναφορά της ειρήνης, εν ενότητι πνεύματος και ψυχής προς δόξαν του Θεού και της Εκκλησίας Του.

Πηγή: Greek News