Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Εκδηλώσεις Εορτασμού Ελληνικών Γραμμάτων

Ομογένεια: Εκδηλώσεις Εορτασμού Ελληνικών Γραμμάτων

9


Με το καθιερωμένο εκκλησιασμό στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν, των μαθητών και μαθητριών των ημερησίων σχολείων της Νέας Υόρκης, ξεκίνησαν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων, που τελούν υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Τις εκδηλώσεις φέτος σημάδεψε η παρουσία του ο νέου διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, δρ. Ιωάννη Ευθιομιόπουλου, ο οποίος και παρέδωσε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τα βραβεία αριστείας των «Τριών Ιεραρχών» στους αριστούχους μαθητές και μαθήτριες των ημερησίων σχολείων που εξετάστηκαν στην Ελληνική γλώσσα τον περασμένο Ιούνιο.


Με τα βραβεία αριστείας τιμήθηκαν οι μαθητές των ημερησίων σχολείων: Γιώργος Τσετσάκος (Μπρούκλιν), Μαρία Μαρκούλη, Ανδρέας Παφίτης, Νίκος Πάρος και Παρασκευή Παναγίδη (Αστόρια), Ανδρέα Αποστολόπουλος, Αλέξης Αστρινίδης, Φωτεινή Λυμπεράτου, Βασιλική Μουτοπούλου, Θεοδώρα Παντελάτου και Γιώργος Βουρδέρης (Φλάσινγκ) και Καλλιόπη Δαμαλά (Κορόνα). Από τα απογευματινά σχολεία με βραβεία τιμήθηκαν οι: Κάθυ Δήμος, Αντζελα Πεφάνη, Χρυσούλα Σμπιράκη, Αλέξανδρος Στεργίου (Φλάσινγκ), Μεταξία Τζάκα (Χέμστεντ), Μαρία Ζούλη (Νιού Ρασέλ), Αλεξάνδρα Κάβουρα Χίκσβιλ και Μυρωδάτη Λυριστή και Ανδρέας Ρόμπιν (Μπρούκλιν).

Δώρο-έκπληξη
Μετά την Θεία Λειτουργία η διεύθυνση του σχολείου του Καθεδρικού παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Αρχιεπισκόπου και κατά την διαρκειά της οι μαθητές πρόσφεραν στον κ. Δημήτριο ένα δώρο επ’ ευκαιρία των γενεθλίων του, το οποίο είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι, ένα αντίγραφο λήκυθου. Ταυτόχρονα παρουσίασαν και το «κέικ» των γενεθλίων του, προκαλώντας έκπληξη τόσο στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και στους λοιπούς παρευρισκόμενους.


Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επαίνεσε την πρωτοβουλία των μαθητών και συνεχάρη τους δασκάλους τους, εκφράζοντας παράλληλα την χαρά και την ικανοποιησή του για το έργο των εκπαιδευτικών και την διαρκή προσπάθεια για μάθηση εκ μέρους όλων των μαθητών. Ο κ. Δημήτριος που ευχήθηκε καλή συνέχεια στην σχολική χρονιά δέχθηκε επίσης και μια κάρτα, αυτοσχέδια, ζωγραφισμένη από τους μαθητές της πρώτης τάξης, με τις ευχές και τις υπογραφές τους.


Το δώρο του Αρχιεπισκόπου επιμελήθηκαν η βοηθός διευθύντρια του σχολείου του καθεδρικού κα. Σόνια Σέλεστιν και οι μαθήτριες της 8ης τάξης Εμιλι Λοσάσο, Τίφανι Σρέλα και Κάθλιν Μπλάις.


Ζήτησε Βοήθεια
Ο νέος Διευθυντής του Γραφείου Παιδείας κ. Ευθυμιόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του Αρχιεπίσκόπου και τόνισε ότι η θέση που ανέλαβε έχει ιδιάζουσα σημασία. Οπως ανέφερε, ο νέος διευθυντής, η υπόθεση της Παιδείας χρειάζεται την βοήθεια όλων καθώς και ότι προθεσή του είναι να συμβάλει στην διάδοση της Ελληνικής Παιδείας και του πολιτισμού. Ο Διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, ευχήθηκε όπως η γιορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελέσει ένα φωτεινό σημείο που θα μας οδηγήσει στον δρόμο της αρετής.


Ο κ. Ευθυμιόπουλος, κατέληξε, λέγοντας ότι θα κάνει το καλύτερο γι’ αυτό που λέγεται Παιδεία και ότι «ήρθα ταπεινά, για να συνεχίσω το έργο της Εκκλησίας».


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγινε στην Αρχιεπισκοπής η κοπής της πατροπαράδοστης βασιλόπιτας για τους Εκπαιδευτικούς και κατά την διάρκεια δεξίωσης που ακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην Παιδεία που, όπως τόνισε, αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που βρίσκεται μονίμως σε εξέλιξη. Δεν είναι, κατέληξε, η παιδεία ένα ελβετικό ωρολόγιο, για να μπορεί να λειτουργεί με ακρίβεια.. Οι ζωντανοί οργανισμοί, εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι απρόβλεπτοι.


Ο Αρχιεπίσκοπος αφού καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς, τους κάλεσε στην διάρκεια της δεξίωσης να μιλήσουν για την εμπειρία τους.


Στην εκδήλωση εκ μέρους των εκπαιδευτικών μίλησε η πρόεδρος του συλλόγου «Προμηθέας» κ. Στέλλα Κοκόλη, η οποία αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Εκπαιδευτικοί στο έργο τους, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση της ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με κατανόηση και συνεργασία. Η κ. Κοκόλη επεσήμανε ότι νιώθει υπερηφάνεια για το έργο που έχει επιτελεστεί στον χώρο της Παιδείας και με την βοήθεια του συλλόγου, με την συμπαράσταση και του συντονιστή εκπαίδευσης. Οπως, τόνισε όμως, χρειάζεται και η συμμετοχή και βοήθεια της Ομογένειας.


Εκτός από τους εκπροσώπους των Ελλήνων εκπαιδευτικών, μίλησε και η νεότερη σε ηλικία εκπαιδευτικός, η δασκάλα Αναστασία Ρίζου, η οποία και ήταν η τυχερή που βρήκε το νόμισμα, στην μία από τις δύο πίτες που προσφέρθηκαν.


Η δασκάλα του σχολείου του Αγίου Νικολάου του Φλάσινγκ αναφέρθηκε στην διάθεση, που όπως είπε υπάρχει, για να στηρίξουν όλοι, γονείς και δάσκαλοι τα Ελληνικά γράμματα. Μιλώντας επίσης η γραμματέας του συλλόγου «Προμηθέας» τόνισε ότι εντύπωση της έχει προκαλέσει η δίψα των μαθητών για κάθε τι ελληνικό και ιδιαίτερα για την ιστόρια της Ελλάδας αλλά και η αναζήτηση των ριζών τους καθώς και το πόσο περήφανοι νιώθουν οι μαθητές για την ελληνική κληρονομιά τους.


Ιδιαίτερη συγκίνηση εξέφρασε ο κ. Νίκος Νικολιδάκης, συντονιστής εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς για την συνεργασία τους και τόνισε ότι όπως φαίνεται και από την ιστορία της Ομογένειας, κατάφεραν να ακολουθήσουν τον λόγο του Κοσμά του Αιτωλού και του Κωστή Παλαμά «Σχολειά χτίστε…».


Την συμπαραστάση τους στο έργο της Εκκλησίας σ’ ότι αφορά την διατήρηση και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας εξέφρασαν με σύντομους χαιρετισμούς τός η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Αικατερίνη Μπούρα η οποία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Ευθυμιόπουλο όσο και η Γενική Πρόξενος της Κύπρου κα. Μάρθα Μαυρομάτη, που όπως επεσήμανε γνωρίζει από κοντά τις προσπάθειες που καταβάλλονται στα σχολεία, αφού η κόρη και ο γιός της φοιτούν στο σχολείο τους Καθεδρικού.


Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων συνεχίστηκαν το Σάββατο 29 Ιανουαρίου, στο Μπρούκλιν όπου εψάλει εσπερινός, στο ναό των Τριών Ιεραρχών, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος.


Το μεσημέρι της Κυριακής δόθηκε διάλεξη στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας από τον καθηγητή Θεολογίας στο πανεπιστήμιο «Φόρνταμ», δρ. Γεώργιο Δημακόπουλο, με θέμα την επιστροφή των λειψάνων του Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Η ομιλία συνοδεύτηκε από προβολή βίντεο από τις τελετές που έγιναν στο Βατικανό και στο Φανάρι τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: Greek News