Αρχική Νέα Τοπικά Το κοινοτικό δίκαιο θα εφαρμόζουν από εδώ και πέρα οι ακτοπλόοι

Το κοινοτικό δίκαιο θα εφαρμόζουν από εδώ και πέρα οι ακτοπλόοι

11


ΑΠΟ ΕΔΩ και πέρα, εμείς θα εφαρμόζουμε ό,τι λέει ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την ακτοπλοΐα, αφού το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού και το ΥΕΝ ας αποφασίσει πότε θα προσαρμόσει το νόμο στα κοινοτικά δεδομένα.


Με τη φράση αυτή, παράγοντας της ακτοπλοΐας ερμηνεύει την απόφαση των Ελλήνων ακτοπλόων, να στείλουν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τη δήλωση δρομολογίων για την περίοδο 1/11/2005-31/10/2005, περιλαμβάνοντας σε αυτήν ό,τι ακριβώς προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός 3777/92 και μάλιστα με καθυστέρηση μερικών ημερών.


Σχετική απόφαση είχαν λάβει στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε πρόσφατα η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και είχε γράψει σχετικά η «Ν».


Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα στείλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ τη δήλωση δρομολογίων για τη νέα περίοδο, χωρίς να περιλαμβάνει αυτή ποινικά μητρώα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών, εγγυητικές επιστολές, παράβολα ή ακόμη και αυτοδέσμευση για το ύψος του ναύλου. Παράλληλα, δεν θα αναμένουν αποδοχή της δήλωσης αυτής από το υπουργείο.


Το «αντάρτικο» που κήρυξαν οι ακτοπλόοι είναι, όπως σημειώνει ο ίδιος παράγοντας, ένα ακόμη μέσο πίεσης, προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς στην πράξη.


Μάλιστα, για να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς το ΥΕΝ, προχώρησαν στη δήλωση δρομολογίων, μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας που ορίζει το ελληνικό δίκαιο, δηλαδή την 31η Ιανουαρίου. Η κατάθεση των δηλώσεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου.


Δηλαδή τι αλλάζει εάν στείλουμε τις δηλώσεις στις 31 Ιανουαρίου ή στις 5 Φεβρουαρίου, αφού αυτές αφορούν δρομολόγια του Νοεμβρίου, διερωτάται άλλος ακτοπλόος και προσθέτει: «Είναι δυνατόν εμείς, από σήμερα, να δεσμευθούμε για το κόστος το επόμενο χρόνο, με μία τέτοια αγορά καυσίμων;


Με τις κινήσεις αυτές, οι Ελληνες ακτοπλόοι θέλουν ουσιαστικά να αποδείξουν ότι οι προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας, που αντιβαίνουν στον ευρωπαϊκό κανονισμό, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα της ακτοπλοΐας και, για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προσαρμοσθούν αναλόγως.


Οπως σημειώνουν, το υπουργείο ενημερώθηκε για την πρόθεσή τους αυτή και προσπάθησε διακριτικά να αποτρέψει τη μαζική εκδήλωση «του αντάρτικου», χωρίς όμως να το καταφέρει.


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί τι επεσήμανε στον απολογισμό του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας ο πρόεδρός του, Στυλιανός Σαρρής, σε σχέση με το μέλλον των προσπαθειών της Ενωσης για την πλήρη απελευθέρωση, επισήμανση που δείχνει ανάγλυφα τη στάση των ακτοπλόων.


«Εκτιμούμε», έλεγε ο κ. Σαρρής, «ότι οι προσπάθειές μας θα δικαιωθούν, είτε με την αίσια κατάληξη της ’οικειοθελούς’ -ας πούμε- από το ΥΕΝ τροποποίησης ουσιωδών διατάξεων του ν. 2932/2001, για να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είτε και με την παραπομπή, που η διαδικασία της, όσο και αν συντομευθεί από τις πιέσεις που από την πλευρά μας ασκούνται, θα είναι χρονοβόρα».Πηγή: Ναυτεμπορική