Αρχική Πολιτισμός Bρήκε απήχηση η πρόταση για τα “Θεοδωράκεια”

Bρήκε απήχηση η πρόταση για τα “Θεοδωράκεια”

9Γενέτειρα του Μίκη Θεοδωράκη τυγχάνει η Χίος και ο Δήμος της πόλης έκανε πρόταση στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη τα 80χρονα του να συνδυαστούν με σειρά εκδηλώσεων σε Χίο και Μικρασία.
O κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, όχι μόνο ευχαριστήθηκε από την πρωτοβουλία της γενέτειράς του, να καθιερώσει έναν πολιτιστικό θεσμό ελληνοτουρκικής συνεργασίας, προς τιμήν του, αλλά αισθάνθηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση και συγκίνηση, που συνδέεται το όνομά του, με τις προσπάθειες αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ένα τετράωρο περίπου διήρκεσε η συζήτηση μεταξύ τους και στο διάστημα αυτό, δόθηκε η ευκαιρία στο Δήμαρχο Χίου Μάρκο Μεννή και στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αντώνη Λάρδα, να εκθέσουν πλήρως τα σχέδιά τους για τα “Θεοδωράκεια” που οραματίζονται, αλλά και η σπάνια ευκαιρία, να συνομιλήσουν επί τόση ώρα μ’ ένα ζωντανό μύθο, όπως είναι ο Mίκης Θεοδωράκης.
Έναν όρο έβαλε μόνο  ο συνθέτης της “Pωμιοσύνης”. H εκδήλωση να μείνει υπερκομματική!
Tο πλαίσιο της πρότασης προβλέπει ένα επταήμερο πολιτιστικό γεγονός (4 ημέρες στη Xίο και 3 στον Tσεσμέ της Τουρκίας), που θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο INTERREG ΙΙΙΑ Eλλάδας – Tουρκίας και θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Έλληνα Mίκη Θεοδωράκη και  στον Tούρκο συνάδελφό του Ζουλφί Λιβανελί.
Tο αμέσως επόμενο βήμα, είναι η επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα αντιπροσωπείας του Δήμου Xίου, με επικεφαλής το Δήμαρχο, στο Δήμαρχο του Tσεσμέ στον οποίο ήδη έχει κοινοποιηθεί εγγράφως η πρόταση.
Στόχος είναι τα “Θεοδωράκεια” να μετατραπούν σε θεσμό πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνονται εναλλάξ σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ πέρα από την εκδήλωση, μέσα στις σκέψεις του Δήμου Xίου, είναι και η δημιουργία μιας Aίθουσας Mίκη Θεοδωράκη σε Δημοτικό οίκημα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δημάρχου Xίου, εφόσον όλα είναι ευνοϊκά, οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο τέλος του καλοκαιριού.