Αρχική Νέα Οικονομία Στο… πόδι ο σχεδιασμός τουριστικής προβολής

Στο… πόδι ο σχεδιασμός τουριστικής προβολής

9


Η ανάγκη να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έφερε μια από τα ίδια στη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής (ΝΕΤΠ).
Με άγνωστο το ποσό της επιχορήγησης από τον ΕΟΤ (πέρυσι μειώθηκε στις 52.000 ΕΥΡΩ), εκδόσεις και διαφημιστικές προβολές φαίνεται να έχουν τη μερίδα του λέοντος στον προϋπολογισμό.
Οι προτάσεις για καταχωρήσεις ήταν κύρια σε έντυπα ειδικού τουρισμού καθώς και σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες. Η επισήμανση της υπαλλήλου στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Ν.Α. Χίου Μαρίας Τσιλίμη ότι χρειάζεται να εξετάσουν και που θέλουμε ως Χίος να προβληθούμε και όχι απλά να μείνουμε στις προτάσεις που έχουν γίνει, δεν φαίνεται να ελήφθη υπόψη.
Έτσι ειδικά στην περίπτωση των εκτυπώσεων εντάχθηκαν κύρια προτάσεις για έκδοση εντύπων που έγιναν από τοπικές εφημερίδες. Στην ερώτηση προς την πρόεδρο της ΝΕΤΠ ν.σ. Λίτσα Λύκου αν μπορεί να διασφαλιστεί ότι ο φορέας υλοποίησης θα καταθέσει το 50% που του αναλογεί, η απάντηση ήταν φυσικά αρνητική. Έτσι εκδόσεις εφημερίδων θα λάβουν το χαρακτήρα της τουριστικής προβολής και θα εκδοθούν χωρίς να μπορεί να γίνει έλεγχος στο τιράζ και στο τελικό κόστος.
Και σε αυτή την περίπτωση όσοι εγκαίρως κατέθεσαν μία πρόταση στην ΝΕΤΠ εντάχθηκαν με τη μόνη επισήμανση (ύστερα από τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν) ότι θα είναι τελευταίοι στην επιλογή μιας και δεν είναι γνωστό το ύψος της επιχορήγησης.
Ολοκληρωμένες προτάσεις κατέθεσε η ΕΝΑ Χίου με ειδική αναφορά στα θεματικά DVD και CD. Πιο πολύ όμως συζητήθηκε η πρότασή της (και απορρίφθηκε) για έκδοση διαφημιστικού εντύπου που θα κάνει γνωστό ότι η Αίθουσα Αναμονής Επιβατών… λειτουργεί 24ώρες το 24ώρο!


Αναγκαία και η μελέτη
Εκτός ημερησίας διάταξης τέθηκε και το ερώτημα γιατί να ανατεθεί στην ΕΝΑ Χίου η μελέτη για τον τουρισμό. Ο Διευθυντής της ΕΝΑ Γιώργος Επιτροπάκης σημείωσε το χαμηλό κόστος (κάτω των 10.000 ΕΥΡΩ) ενώ πρόσθεσε πως αν τα μέλη της Επιτροπής δεν ικανοποιούνται με το σχεδιασμό που περιλαμβάνει συζήτηση με όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό, τότε να ζητήσει να μην γίνει η ανάθεση που ακόμα εκκρεμεί.
Πάντως η ανάγκη να γίνει μελέτη φάνηκε από τα σχόλια τόσο του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Θοδωρή Μιχαλάκη, που αναρωτήθηκε αν θα πρέπει να χρηματοδοτούν όποια πρόταση τους γίνεται αλλά και αυτή του εκπροσώπου του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Δημήτρη Κιτριλάκη που σημείωσε ότι χρειάζεται να έχουν λίγα και καλά έντυπα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ζαννίκος στην τοποθέτησή του έβαλε και θέμα για το πως στελεχώνονται οι αποστολές στις εκθέσεις για να υπάρξει ένταση τόσο με την υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων της Νομαρχίας Βάσω Κριτάκη όσο και με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Στέλλα Βόγια.
Κάτι που όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Λύκου πως πρέπει να γίνει είναι η έκδοση ενός τουριστικού οδηγού από τη Νομαρχία.
Κρίσιμη αναμένεται να είναι πάντως η συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Δευτέρα οι Πρόεδροι των ΝΕΤΠ όλης της χώρας με τον υπουργό Τουρισμού όπου θα φανεί και ποια είναι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ του Θοδωρή Πυλιώτη