Αρχική Απόψεις Aρθρα Μεννής προς ΣΗΠΕ: γιατί έκανα αγωγή

Μεννής προς ΣΗΠΕ: γιατί έκανα αγωγή

6


Επιστολή προς το Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων απέστειλε ο Δήμαρχος Χίου, ύστερα από την ανακοίνωση του Συνδέσμου που υποστηρίζοντας το μέλος της -εφημερίδα της Χίου Η ΑΛΗΘΕΙΑ κάνει λόγο και για προσφυγή σε ευρωπαϊκά όργανα.


Η επιστολή του κ. Μάρκου Μεννή έχει ως εξής:
“Αγαπητά Μέλη του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων


Με τους περισσότερους από εσάς δεν είχα τη χαρά να γνωριστώ, γνωρίζω όμως σχεδόν το σύνολο των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανά νομό και από εκείνους μπορείτε να αποσπάσετε πληροφορίες για “το ποιον” του Δημάρχου, που τώρα στα “γεράματα” της αυτοδιοικητικής του πορείας βάλθηκε να φιμώσει ένα περιφερειακό έντυπο.
Γνωρίζετε ασφαλώς την μια όψη του νομίσματος, πρέπον όμως ια ήταν να γνωρίσετε και την άλλη. Επικαλούμενοι τα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ρωτώ τον καθένα σας προσωπικά να μου υποδείξει σε ποιο λήμμα των κανονισμών της δίνεται το δικαίωμα στον κάθε εκδότη να χυδαιολογεί προσωπικά κατά αιρετών και κατά το κοινώς λεγόμενο “φόρο να μην πληρώνει”.
Απαντήστε μου παρακαλώ εσείς τι αμυντική τακτική θα τηρούσατε, αν καθημερινά δεχόσασταν χαρακτηρισμό ως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λωλοί (τρελοί στη χιώτικη διάλεκτο), απόγονοι του Δρομοκαϊτη και αν δημοσιεύματα έβαλαν ανεξέλεγκτα κατά μελών της οικογένειας σας.
Απορώ ταυτόχρονα με την υπερασπιστική γραμμή σας στην ελεύθερη δημόσια κριτική, όταν, όσο κι αν σκαλίζω τη μνήμη μου, δεν ενθυμούμαι να έχετε ποτέ επιπλήξει το μέλος σας κ. Ι. Τζούμα στις δικές του ενέργειες φίμωσης τοπικών ΜΜΕ, σύροντας συναδέλφους του στα Δικαστήρια. (σας επισυνάπτω σχετικά δημοσιεύματα τοπικών εντύπων, που θυμίζουν τις πρακτικές, που το μέλος σας πρώτο δίδαξε στη Χίο).
Λυπάμαι που δεν μπορώ να ανακαλέσω την αγωγή, ζητώ όμως, πριν προβείτε στην οποιαδήποτε κίνησή σας, να μελετήσετε προσεκτικά τις αιτίες της και να με ενημερώσετε αν εσείς ως περιφερειακά έντυπα μεταχειρίζεστε τη φρασεολογία και τις τακτικές του κ. Τζούμα.
Αγαπητοί κύριοι,
Η ελεύθερη δημόσια κριτική δεν πρέπει να συγχέεται με τις σκοπιμότητες. Αυτό επιδιώκει να ξεκαθαρίσει η αγωγή που κατέθεσα κατά του συγκροτήματος “Αλήθεια” και τίποτα περισσότερο. Σας ζητώ μόνο, αν τελικά καταλήξετε αβίαστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου να συμπεριφερθείτε ισότιμα, ενημερώνοντας τους για τις κατά καιρούς συμπεριφορές του κ. Τζούμα κατά των συναδέλφων του. Ίσως εκείνοι κρίνουν αδέκαστα ποιος φιμώνει τον τύπο και ποια συμφέροντα εκπροσωπεί.
Ο Δήμαρχος Χίου
Μάρκος Μεννής”.