Αρχική Νέα Τοπικά Αρουραιοκτονία: μην εξοντώνετε τους φυσικούς εχθρούς των ποντικιών!

Αρουραιοκτονία: μην εξοντώνετε τους φυσικούς εχθρούς των ποντικιών!

43


Δολώματα τελευταίας γενιάς για αρουραιοκτονία, φιλικά προς το περιβάλλον, που δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υπόλοιπη πανίδα του νησιού θα μοιράσει και φέτος το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ποσότητες δολωμάτων αποστέλλεται και από το υπουργείο Υγείας (μοιράζεται μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής) αλλά προμηθεύονται και οι Δήμοι και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις.
Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι επειδή οι ποσότητες δεν επαρκούν οι καλλιεργητές- κτηνοτρόφοι και λοιποί κάτοικοι του νησιού για να μπορέσουν να συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος καταφεύγουν και στην αγορά αρκετής ποσότητας αρουραιοκτόνων φαρμάκων από το εμπόριο.
“Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε, τονίζει το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στο είδος του αρουραιοκτόνου φαρμάκου και τον τρόπο χρησιμοποίησης του και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε άλλο γεωργικό φάρμακο (πρασαγγουρίνη κ.α.) στο οποίο δεν αναφέρεται στην ετικέτα του η χρήση για αρουραίους καθ’ όσον σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία απαγορεύεται αυστηρά η χρήση γεωργικών φαρμάκων σε εχθρούς και ασθένειες που δεν αναγράφονται στην ετικέτα και οι παραβάτες τιμωρούνται ΑΥΣΤΗΡΑ με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις”.
Όλα αυτά τα επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης διότι με την αλόγιστη χρήση “τείνουν να εξαφανισθούν όλοι οι φυσικοί εχθροί των αρουραίων (γάτες, αλεπούδες, φίδια, κουκουβάγιες κλπ.) που συμβάλλουν σημαντικά στον έλεγχο των πληθυσμών των αρουραίων χωρίς καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνηση, μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο Τμήμα της Νομαρχίας στο τηλ.: 22710-44266.