Αρχική Νέα Τοπικά Κόντρες των κομμάτων για τους συμβασιούχους

Κόντρες των κομμάτων για τους συμβασιούχους

7

Οι υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και οι αναφορές για γαλάζια και πράσινα παιδιά κυριάρχησαν στη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών για την μοριοδότηση των συμβασιούχων που άρχισε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η διάταξη για την προφορική συνέντευξη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του, τη χαρακτήρισε θρυαλίδα που τινάζει στον αέρα κάθε έννοια αξιοκρατίας και υπονομεύει βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι κρίνει εξ ίδιων τα

αλλότρια ενώ διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπάρχουν δικά της και δικά σας παιδιά αλλά στόχος της είναι να αποκατασταθούν οι θεσμοί που έχουν καταρρακωθεί.

Πάντως, ο κ Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι κατά την συζήτηση των άρθρων θα απαλείψει την διάταξη σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή που ορίζεται για την προφορική συνέντευξη, θα μπορεί να κρίνει έναν υποψήφιο ακατάλληλο για τα καθήκοντα στην συγκεκριμένη θέση και να τον αποκλείει από τις περαιτέρω διαδικασίες, δηλαδή από τον διαγωνισμό.

Κατά του ν/σ τάχθηκαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΝ ενώ άσκησαν δριμύτατη κριτική για την ρύθμιση που αφορά την “προσωπική συνέντευξη”.

«Η ΝΔ με το ν/σ αυτό αποδεικνύει ότι κανένα σεβασμό δεν έχει στις δημοκρατικές αξίες και τους θεσμούς. Η πρότασή της υπονομεύει βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ μας γυρίζει ολοταχώς πίσω. Το ΠΑΣΟΚ πάλεψε για να κατοχυρώσει τον νόμο 2190 που εσείς σήμερα αντιπαλεύετε” είπε μεταξύ άλλων στην αρχή της ομιλίας του ο κ Παπανδρέου ενώ λίγο αργότερα αναφερόμενος στην ρύθμιση με την προσωπική συνέντευξη τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προσωπικά προς τον κ. Παυλόπουλο: “Σήμερα φόρεσα κόκκινη γραβάτα. Είναι μια συμβολική πράξη αντίστασης διότι θα έχετε ακούσει την ραδιοαρβύλα που κυκλοφορεί ότι τα δικά μας παιδιά θα πηγαίνουν στις συνεντεύξεις με το παρασύνθημα ένα γαλάζιο μαντήλι ή μια γραβάτα. Παλαιότερα ζητούσε η ΝΔ πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων. Τώρα την λέτε συνέντευξη. Θυμίζετε τις χειρότερες εποχές και πρακτικές του παρελθόντος σας. Ρωτήστε κ Παυλόπουλε τους ίδιους τους βουλευτές σας και θα μάθετε ότι ήδη κατακλύζονται τα δικά σας γραφεία από υποψήφιους. Ακόμα και αν υπάρχει η πίστη στη συνέντευξη ο υποψήφιος που θα έρθει σε εσάς θα σας πει κάποιος είναι δικός σας στην Επιτροπή και θα σας ζητήσει να παρέμβετε. Προσωπικά είναι από τις πιο τραγικές στιγμές της καριέρας μου που θυμάμαι να μπαίνουν γονείς στο γραφείο μου, συνοδεύοντας τα παιδιά τους για να τα διορίσουν. Οι γονείς αυτοί ήταν αναγκασμένοι να πουλήσουν τη ψυχή τους, το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφους τους. Αλίμονο αν διαπαιδαγωγούμε ολόκληρη γενιά με τη λογική ότι στη πολιτική όλα γίνονται με τα “κονέ”.

Στη συνέχεια αφού κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία, αντιφάσεις και ασυνέπεια, σημειώνοντας ότι μετά τις εκλογές έπεσαν τα προσωπεία της τόνισε: “Αυτό που επιδιώκετε είναι η επανίδρυση της δεξιάς. Επιβεβαιώνετε τις χειρότερές μας προβλέψεις. Είναι μια επέλαση με την πιο ήπια μέθοδο σαλαμιού. Είναι οι πιο σκληρές επελάσεις των τελευταίων χρόνων. Δεν έχετε όραμα. Μόνο μέλημά σας είναι η εξουσία και στα σχέδιά σας ο κομματικός παρεμβατισμός”.

Κλείνοντας ο κ Παπανδρέου ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την συγκεκριμένη διάταξη ενώ δεσμεύτηκε ότι αν δεν το κάνει θα την καταργήσει το ΠΑΣΟΚ όταν έρθει στην εξουσία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Προκόπη Παυλόπουλου που απάντησε στον κ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον για έλλειψη επιχειρημάτων και προσπάθεια διχασμού του ελληνικού λαού.

“Θεωρεί ο κ Παπανδρέου ότι μπορεί να συντηρεί τα σύνδρομα διχασμού του ελληνικού λαού που τα έχει καταδικάσει. Ελλείψει επιχειρημάτων, ξαναγυρνάει στην εποχή που καταδικάστηκε το κόμμα του δηλαδή του κομματικού νεοποτισμού και της διαίρεσης των Eλλήνων. Εξ ίδιων τα αλλότρια κρίνετε. Ο ελληνικός λαός ψήφισε τη ΝΔ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και θα το εφαρμόσει. Ο κ Παπανδρέου μένει στο παρελθόν διότι ούτε πρόγραμμα έχει ούτε όραμα και προσπαθεί να διχάσει”, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, και συνέχισε: “Είναι υποκρισία να μετατρέπεις τα λάθη του παρελθόντος σε δήθεν πλεονεκτήματα. Τώρα κατάλαβα γιατί το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να αντιληφθεί το ν/σ και για ποιο λόγο διαστρέφει την αλήθεια. Διότι με αυτόν τον τρόπο είχαν συνηθίσει. Εξ ιδίων τα αλλότρια κρίνετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Με τις πρακτικές του κομματικού ρουσφετιού και του κομματικού νεοποτισμού που εφαρμόζατε. Όμως να διαβεβαιώσω από το βήμα της Βουλής ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ήρθε ούτε για τα δικά της παιδιά ούτε για τα άλλα παιδιά. Ήρθε για να αποκαταστήσει τους θεσμούς που έχουν τόσα χρόνια καταρρακωθεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων”.

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε και στις κατηγορίες του κ Παπανδρέου για προσπάθεια αποψίλωσης του ΑΣΕΠ με τελικό στόχο την κατάργηση του κάνοντας λόγο για υποκρισία του ΠΑΣΟΚ.

“Έφτασε ο αρχηγός σας να μιλάει για πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων. Ξέχασε τι έγινε με τον νόμο 2190; Άφησε απέξω όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και μπήκαν από τις πόρτες και τα παράθυρα χιλιάδες συμβασιούχοι. Σαράντα εννιά τροποποιήσεις του νόμου Πεπονή έγιναν. Αυτές είναι οι 49 κερκόπορτες μέσα από τις οποίες περάσατε το κομματικό ρουσφέτι. Κάνατε τις μεγαλύτερες παραχαράξεις. Ο νόμος 2190 που τόσο επικαλείστε ήταν νόμος με δύο όψεις”, τόνισε ο κ Παυλόπουλος ενώ κατέληξε λέγοντας: “Ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται τις λογικές των πράσινων και γαλάζιων καφενείων που θέλετε να επαναφέρετε. Το ν/σ αυτό θα καταξιωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού. Οι κραυγές που ακούγονται οφείλονται στην έλλειψη επιχειρημάτων και οραμάτων”.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης απαντώντας στον κ Παυλόπουλο τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. “Στο παρελθόν έλεγε ψέματα με ύφος μεγάλου αθώου ενώ σήμερα είπε ψέματα με ύφος ενόχου” σημείωσε ο κ Καστανίδης.

“Είπε ο κ Παυλόπουλος ότι με τροποποιήσεις που έγιναν εξαιρούσαν τον ευρύτερο

δημόσιο τομέα. Είναι ψέματα. Αναφέρθηκε σε 49 μεταρρυθμίσεις του 2190 και είπε ότι ήταν κερκόπορτες του ρουσφετιού. Αυτές όμως έγιναν για ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια.

Μίλησε για στρατιές συμβασιούχων. Ποιος και που είναι ο μεγάλος αριθμός συμβασιούχων; Δεν προέρχεται από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Το ΑΣΕΠ το καταγγέλλει. Να κάνουμε έναν έλεγχο στους μεγάλους δήμους που ελέγχονται από τη ΝΔ να το δούμε αυτό;” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Καστανίδης.

Παρέμβαση στο σημείο αυτό έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας υποστηρίζοντας ότι όλες οι τροποποιήσεις του νόμου 2190 ήταν “παράθυρα” για να περάσουν αναξιοκρατικά, τα δικά σας παιδιά”.

“Να είστε προσεκτικοί κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Η παραφροσύνη σας επειδή χάσατε την εξουσία δεν πρέπει να σας οδηγεί να σηκώνετε παντιέρες. Δυστυχώς εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τακτοποιήσουμε τους χιλιάδες συμβασιούχους που εσείς είχατε σε ομηρία. Είμαστε στην αρχή της τακτοποίησης Πασοκτζήδων για να διορθώσουμε τα λάθη σας. Δεν έχω τίποτα με τους πελάτες του ΠΑΣΟΚ αλλά με τους πραιτοριανούς του ΠΑΣΟΚ” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ Πολύδωρας.

Πηγή: ΜΠΕ