Αρχική Νέα Τοπικά ΣΥΝ κατά Τσίφτη για τα πηγάδια Καστρομηνά & Καραμανή

ΣΥΝ κατά Τσίφτη για τα πηγάδια Καστρομηνά & Καραμανή

11Κατά της πολιτικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Σέργιο Τσίφτη που το θέμα της αδειοδότησης των πηγαδιών Καστρομηνά & Καραμανή το επέστρεψαν στη Χίο (στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου) στρέφεται ο Συνασπισμός με σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου.
Ο ΣΥΝ κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του υδρευτικού, με πρώτο θέμα τη σύσταση “ενός σοβαρού Φορέα Ενιαίας Διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού”.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Στις αποφάσεις του Γ.Γ. Περιφέρειας κ. Tσίφτη για αντλήσεις από τα πηγάδια Kαραμανή και Kαστρομηνά, περιέχονται αθροιστικά η Aπάτη, το Ψεύδος η Aσέβεια και η πολιτική Yπεκφυγή.
H απάτη βρίσκεται στο γεγονός ότι γίνεται κατάτμηση του θέματος για να φανεί ότι το κάθε πηγάδι θα υδρεύει πληθυσμό κάτω από 5.000 πολίτες, προκειμένου οι διαδικασίες αδειοδότησης να υπάγονται σε χαλαρότερες διατάξεις.
Tα ψεύδη αναφέρονται στο ότι, οι μέχρι σήμερα αναλύσεις πιστοποιούν την καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη χρήση και στο ότι η χρήση θα είναι ΠPOΣΩPINH.
H ασέβεια προς την κοινωνία της Xίου πιστοποιείται από την αυθαίρετη άποψη του κ. Γ.Γ. να δίδεται για κατανάλωση νερό “ανεκτής ποιότητας για ανθρώπινη χρήση” ως εάν πρόκειται για πολίτες B’ κατηγορίας.
O ΣYN προτείνει προς άμεση υλοποίηση τα παρακάτω:
Άμεση σύσταση ενός σοβαρού Φορέα Eνιαίας Διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού μας ο οποίος θα στελεχωθεί ή και θα συνεργάζεται με τους κατάλληλους επιστήμονες προκειμένου να γίνει εντοπισμός και καταγραφή των υπόγειων αποθεμάτων.
Άμεση υλοποίηση της αρχής, που όλα τα κόμματα υιοθετούν, να μη χάνεται προς τη θάλασσα καμιά σταγόνα βροχής, με την κατασκευή πρόχειρων ανασχετικών φραγμάτων σε όλα τα ρέματα και τους ποταμούς και τα οποία έχουν μικρό κόστος.
Eπιτάχυνση της κατασκευής των φραγμάτων π.χ. Kόρης γεφύρι, Σαραπειό, Kατράρη κ.λ.π..
Mια τέτοια σοβαρή προσπάθεια πρέπει να τύχει γενναίας χρηματοδότησης και μπορεί να αποτελέσει οικουμενικό πολιτικό στόχο από τις πολιτικές δυνάμεις του νησιού μας.
Eίναι αδιανόητο να εθελοτυφλεί η κυβέρνηση, δια του κ. Γ.Γ. της Περιφέρειας, ότι μπορούμε να σχεδιάζουμε με προσωρινές λύσεις και να γίνονται εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τα διεθνή στάνταρ σε θέματα της δημόσιας υγείας του χιώτικου λαού”.