Αρχική Νέα Τοπικά Στην Τουρκία μέλη της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού...

Στην Τουρκία μέλη της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

9


 


“Παρά τις μεγάλες αλλαγές  και βελτιώσεις της τουρκικής νομοθεσίας οι γυναίκες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν ακόμη αρκετά προβλήματα”. 
Αυτό είναι το συμπέρασμα της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Τουρκία αντιπροσωπεία της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετείχε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου.
Αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η εξέταση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, στην οικογένεια και στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.


Στις επαφές με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, με μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών διαπιστώθηκε η πρόοδος που έκανε η Τουρκία σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή της, καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης του κρατικού μηχανισμού για τους νέους νόμους.
Η κα Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου έθιξε το πρόβλημα της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία, αφού το επίσημο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών κυμαίνεται ανάμεσα στο 15% – 19%, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών εργάζεται χωρίς να αμείβεται. Επίσης η γέννηση πολλών παιδιών, κυρίως κοριτσιών δεν δηλώνεται στις αρχές, ενώ έντονο εξακολουθεί να είναι το φαινόμενο της πολυγαμίας. Αναπάντητα έμειναν επίσης τα ερωτήματα που έθεσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, όπως αυτά της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας γυναικών.


“Πιστεύουμε  ότι μέσα σε ένα κλίμα ειρήνης και συνεργασίας με τα άλλα κράτη – μέλη”, συνέχισε η κα Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου “η προοπτική ένταξης της Τουρκίας θα προχωρήσει, εάν γίνουν προσπάθειες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εφαρμοσθούν και πρακτικά τα νέα νομοθετήματα, ώστε παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της χώρας, να ενισχυθεί και η χωρίς διάκριση ενεργός συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και πολιτική ζωή”.