Αρχική Νέα Τοπικά Ζητούνται μέτρα μετά το τροχαίο δυστύχημα της Κυριακής

Ζητούνται μέτρα μετά το τροχαίο δυστύχημα της Κυριακής

16Συννεφιασμένη ήταν αυτή η Κυριακή, αφού δύο παλικάρια ηλικίας 17 και 21 ετών έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο Τάλαρος.
Επί της οδού Ιωάννου Χανδρή, εκεί που πριν ένα χρόνο είχε σημειωθεί και άλλο θανατηφόρο τροχαίο, στις 4.30 το πρωί οι μηχανές που οδηγούσαν με κατεύθυνση από Χίο για Θυμιανά, συγκρούστηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα οι δύο οδηγοί.
Πρόκειται για τους Γιώργο Κόρμαλο του Στέλιου (γεν. 22/5/1987) και Νίκο Κοκκώδη του Παντελή (γεν. 27/3/1983) που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.
Από την πρώτη στιγμή το Τμήμα Τροχαίας βρέθηκε στην περιοχή για να ελέγξει τα αιτία του δυστυχήματος. Ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Κυριάκος Αφενδούλης και ο αξιωματικός Κώστας Ντούπης συλλέξανε τα στοιχεία και σχεδόν με βεβαιότητα καταλήγουν ότι ο 17χρονος που οδηγούσε μοτοποδήλατο προηγούταν και χτυπήθηκε από τη μηχανή μεγάλου κυβισμού του δεύτερου άτυχου νεαρού. Αν και έχουν αναθέσει σε πραγματογνώμονες τη διαλεύκανση της υπόθεσης, πολύ πιθανόν να προσπάθησε να τον προσπεράσει αλλά είτε γιατί τον πήρε είδηση τελευταία στιγμή είτε γιατί υπήρξε λάθος υπολογισμός επήλθε η μοιραία σύγκρουση.


Δρόμοι υψηλού κινδύνου
“Κρατήστε το θέμα στην επικαιρότητα, επισημάνετε τα σημεία εκείνα που μπορούν να στοιχίσουν τη ζωή ενός ανθρώπου”, έκανε την έκκληση ο Διευθυντής της Τροχαίας Κυριάκος Αφενδούλης.
Η υπερβολική ταχύτητα, οι καιρικές συνθήκες αλλά και η ιδιαιτερότητα που έχει ο συγκεκριμένος δρόμος, με τοιχία αριστερά και δεξιά, φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την τόσο αρνητική εξέλιξη της σύγκρουσης.
Δρόμος υψηλού κινδύνου ο μέσα δρόμος του Κάμπου, κρατά τα αρνητικά πρωτεία μαζί με το μέσα δρόμο του αεροδρομίου (Ι. Χρήστου) και αυτόν στο Τάγμα Δεσπότη.
Από την πλευρά της Τροχαίας εδώ και πολύ καιρό γίνεται μελέτη των στοιχείων που συγκεντρώνονται και σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν τι λένε τα στατιστικά.
Σαββατοκύριακα, και μάλιστα τις πρωινές ώρες, φαίνεται να είναι οι ημέρες με τα περισσότερα τροχαία. Αρνητικός μήνας είναι τα τελευταία χρόνια ο Φεβρουάριος που πιθανόν έχει να κάνει με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ σε υπερβολικά πολλές περιπτώσεις σε σχέση με τον αριθμό τους φέρεται να φέρουν οι επαγγελματίες οπλίτες του στρατού! (ήταν και ο άτυχος 22χρονος). Από τα 15 περίπου τροχαία στα μισά εμπλέκονται οπλίτες πενταετούς θητείας, ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνος δρόμος είναι και αυτός που οδηγεί προς Χαλκειός, κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη η Στρατιωτική Διοίκηση του νησιού.
Μια άλλη κατηγορία εργαζομένων που ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου να έχει τροχαίο ατύχημα, είναι οι νεαροί που κάνουν τη διανομή φαγητού σε πακέτο και για να προλάβουν να παραδώσουν έγκαιρα και… ζεστή την παραγγελία οδηγούν με επικίνδυνους ελιγμούς και χωρίς κανένας σχεδόν να φορά κράνος. (Παρόμοια επικίνδυνη είναι μερικές φορές και των εργαζόμενων στα σούπερ- μάρκετ υπό το στρες της έγκαιρης παράδοσης των ψώνιων κατ’ οίκον).
Δεν είναι λίγες όμως και οι ευθύνες που έχουν οι τοπικές αρχές, αφού η σήμανση των δρόμων και ο καλός φωτισμός είναι δύο στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Να σημειώσουμε ότι οι κάτοικοι στην περιοχή του Τάλαρους πέρυσι στις 26 Φεβρουαρίου που είχαμε ακόμα ένα θανατηφόρο τροχαίο, είχαν ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα από το Δήμο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση. Εξάλλου η Ι. Χρήστου είναι ένας κατεξοχήν σκοτεινός δρόμος που όμως μπορεί να υπάρξει λύση ανάλογη με αυτή στη Λεωφόρο Ενώσεως.
Το τμήμα Τροχαίας είναι αποφασισμένο να εντείνει τους ελέγχους στα μηχανάκια για τα κράνη, που συνειδητά ειδικά για μέσα στην πόλη τους είχε ατονήσει.
Είναι χωρίς άλλο πιο σημαντικό να πάρεις μέτρα για να σώσεις μια ζωή από ότι να κόψεις κλήση για ένα παράνομο παρκάρισμα που δυσκολεύει την κίνηση των οχημάτων…


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ