Αρχική Νέα Οικονομία Αρση του «απαγορευτικού» ζητούν οι ακτοπλόοι

Αρση του «απαγορευτικού» ζητούν οι ακτοπλόοι

8


Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην ακτοπλοΐα η συνέχιση του αναχρονιστικού όπως χαρακτηρίζεται νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τις απαγορεύσεις απόπλου, απαγορεύσεις που δημιουργούν όχι μόνο οικονομική ζημία στις εταιρείες αλλά και ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.
Οπως σημειώνουν παράγοντες της ακτοπλοΐας ένα «απαγορευτικό απόπλου» μπορεί να προκαλέσει οικονομική ζημία άνω των 100.000 ευρώ ημερησίως σε μία εταιρεία, αλλά το πλέον σημαντικό είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται κάθε φορά χιλιάδες επιβάτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν και πότε θα ταξιδέψουν.


Η ένσταση των ακτοπλόων αφορά κυρίως το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές τα εκδιδόμενα από την Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) μετεωρολογικά δελτία και οι προγνώσεις καιρού δεν εκφράζουν την πραγματική κατάσταση της θάλασσας (ύψος κύματος) στις διάφορες θαλάσσιες περιοχές των δρομολογίων των πλοίων με αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές ανακριβείς.


Συγκεκριμένα πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο ένταση ανέμου πχ 9 μποφόρ τις πρώτες 4-5 ώρες να μην προκαλεί ύψος κύματος που να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του πλοίου, ενώ μικρότερη ένταση ανέμου (πχ 7-8 μποφόρ) στην ίδια περιοχή κάποια άλλη στιγμή να δημιουργεί χειρότερους από τα προηγούμενα κυματισμούς που είναι περισσότερο επικίνδυνοι στη ναυσιπλοΐα.


Η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, επανειλημμένως με επιστολές της προς το ΥΕΝ έχει διατυπώσει τις προτάσεις της για την άρση μιας κατάστασης που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετά το ναυάγιο του «Ηράκλειον».


Σήμερα τα νησιά και η ελληνική ακτοπλοΐα είναι «όμηρος» ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες καιρικών συνθηκών οι οποίες ουσιαστικά δεν συνιστούν απειλή για τα σύγχρονα πλοία.


Είναι χαρακτηριστικό όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Blue Star κ. Μιχάλης Σακέλλης, ότι στις γραμμές της Αδριατικής δεν υφίσταται το καθεστώς αυτό και τα τελευταία 25 χρόνια, μόλις μία φορά χρειάστηκε κάποιο πλοίο να σταματήσει το ταξίδι του λόγω καιρού. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση απόπλου λόγω καιρικών συνθηκών ισχύει μόνο για τα υπό ελληνική σημαία πλοία.


Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε και στο χθεσινό «άτυπο» (δεν σημειώθηκε απαρτία) διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑ όπου αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα πρόσφατης συνάντησης της ΕΕΑ με εκπροσώπους της ΕΜΥ. Το πρόβλημα θα εξετασθεί και σε νέες συναντήσεις μεταξύ των δύο μερών αλλά και με το ΥΕΝ αλλά και τα Λιμεναρχεία, τα οποία άλλωστε εκδίδουν και τα απαγορευτικά.


Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και μία πρόταση, τα ίδια τα πλοία της ακτοπλοΐας να γίνουν «συνεργάτες» της ΕΜΥ, με την τοποθέτηση ανάλογων οργάνων (ανεμόμετρα, κ.λ.π.) τα οποία θα είναι σε on line σύνδεση με την ΕΜΥ για να διοχετεύουν κάθε στιγμή πληροφορίες για τον καιρό.


Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΑ σε παλαιότερες επιστολές της προς το ΥΕΝ είχε επισημάνει μεταξύ άλλων τα εξής:


– Όπως έχει αποδειχθεί και έχουν και αυτοί συμφωνήσει, τα εκδιδόμενα από την ΕΜΥ μετεωρολογικά δελτία και οι προγνώσεις καιρού δεν εκφράζουν την πραγματική κατάσταση της θάλασσας (ύψος κύματος) στις διάφορες θαλάσσιες περιοχές των δρομολογίων των πλοίων με αποτέλεσμα να είναι πολλές φορές ανακριβείς. Η παρατηρούμενη ασυμφωνία οφείλεται στο γεγονός ότι η ένταση του ανέμου σε μια συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή δεν προκαλεί κατ’ ανάγκη και το ανάλογο ύψος κύματος το οποίο σύμφωνα με καθαρώς επιστημονική άποψη θα έπρεπε να βαρύνει στην απόφαση της Λιμενικής Αρχής για την απαγόρευση ή μη του απόπλου.


– Οι «περιοχές» για τις οποίες εκδίδονται προγνώσεις καιρού είναι πολύ εκτεταμένες με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες να είναι μακράν της πορείας του πλοίου και να οδηγούν σε αδικαιολόγητες απαγορεύσεις απόπλου. Συγκεκριμένα ο χωρισμός του Αιγαίου σε 3 τμήματα (Βόρειο, Κεντρικό, Νότιο) και η αναγωγή των μετεωρολογικών δελτίων στα τμήματα αυτά με την προσθήκη του Ικάριου και Κρητικού πελάγους δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας διότι οι θαλάσσιες αυτές εκτάσεις είναι μεγάλες και δεν υπάρχει ομοιομορφία καιρικών συνθηκών (κυρίως ύψος κύματος) σε μικρότερα τμήματα που εμπίπτουν στις δρομολογιακές γραμμές των ακτοπλοϊκών επιβατηγών πλοίων. Τα μετεωρολογικά δελτία θα έπρεπε να αφορούν μικρότερες θαλάσσιες περιοχές για να ανταποκρίνονται στις πραγματικές καιρικές συνθήκες.


– Με το εφαρμοζόμενο σύστημα παρατηρείται το φαινόμενο κρουαζιερόπλοια και μικρά ακόμη τουριστικά σκάφη να ταξιδεύουν με καιρικές συνθήκες με τις οποίες η εκτέλεση πλου από ακτοπλοϊκά επιβατηγά απαγορεύεται.


– Δεν είναι επίσης νοητό τα απαγορευτικά μέτρα να είναι ενιαία για όλα τα επιβατηγά πλοία ανεξαρτήτως μεγέθους ή μήκους, που επηρεάζουν καθοριστικά τη συμπεριφορά τους στους κυματισμούς.


Κατόπιν των ανωτέρω και του γεγονότος ότι η απαγόρευση απόπλου λόγω καιρικών συνθηκών ισχύει μόνο για τα υπό ελληνική σημαία πλοία, κρίνεται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος απαγόρευσης απόπλου με βάση τις ναυπηγικές ικανότητες, τα μεγέθη των πλοίων και άλλες επιστημονικές παραμέτρους και στοιχεία που έχουν επισημανθεί στις σχετικές με το θέμα ημερίδες και σεμινάρια.


H συνέχιση εφαρμογής αναχρονιστικών μέτρων απαγόρευσης απόπλου, που έχουν δυσμενείς οικονομικές και άλλες συνέπειες, είναι αδικαιολόγητη και πρέπει να καταργηθεί, τονίζει η ΕΕΑ.


Πηγή: Ναυτεμπορική