Αρχική Νέα Τοπικά Λιμενικά ταμεία: Αποκλείει επαναφορά στο παλαιό καθεστώς ο Γ. Βλάχος

Λιμενικά ταμεία: Αποκλείει επαναφορά στο παλαιό καθεστώς ο Γ. Βλάχος

26


«ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ θέμα επαναφοράς των Λιμενικών Ταμείων στο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς». Κατηγορηματικός ήταν χθες σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βλάχος σχετικά με την ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ η οποία θεωρεί αντισυνταγματική και ανεδαφική κάθε συζήτηση περί επαναφοράς των Λιμενικών Ταμείων στο προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς.


«Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενδιαφέρεται μόνο για τη σωστή λειτουργία και την εξυπηρέτηση των λιμανιών. Για την ανταποδοτικότητα των λιμενικών τελών. Να είναι ανταποδοτικά τα τέλη και να διατίθενται στα λιμάνια για έργα ουσίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Σε διάλογο


Για το ίδιο θέμα ξεκάθαρη είναι και η θέση του ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη:


«Τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γίνεται μια συζήτηση, αυτή η συζήτηση ξεκίνησε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί υπάρχει το θέμα της ασφάλειας με τον ISPS Code. Όπως ήδη γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τα πέντε Ολυμπιακά λιμάνια, αλλά αφορά περίπου 58 λιμάνια και δεύτερον διότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις και από όλα τα κόμματα και από πάρα πολλούς βουλευτές».


Στο Συμβούλιο


«Πρέπει να γίνουν εκείνες οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις στις υποδομές των νησιών και κυρίως στα λιμάνια τους για να λειτουργήσουν με αρτιότητα, προς όφελος της οικονομίας και του επιβατικού κοινού», έχει τονίσει ο ΥΕΝ και προσθέτει: «στα οποία έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις που πρέπει να αποδώσουν στον Έλληνα φορολογούμενο το μέγιστο δυνατό όφελος και βεβαίως να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα ενισχύσουν την οικονομία στις περιοχές στις οποίες υπάρχουν λιμάνια».


«Το θέμα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ούτε καν σκέψεων. Εμείς μελετούμε όλες αυτές τις απόψεις και όταν θα συζητήσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής τα θέματα των λιμανιών, είναι σίγουρο ότι θα συζητηθούν περαιτέρω και αυτά τα θέματα».


Το Λαύριο


Εν το μεταξύ σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΣΕ που η ανάθεσή της βρίσκεται σε εξέλιξη και που αφορά στην επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς το λιμάνι του Λαυρίου αξίας, αξίας 14,1 εκατ. ευρώ, το ΥΕΝ ανακοίνωσε ότι θα προβλέπει τα εξής:


– Η διακλάδωση των σιδηροδρομικών γραμμών αμέσως μετά το Σιδηροδρομικό Σταθμό στον Κόμβο Κορωπίου προς το Αεροδρόμιο και το Λαύριο.


– Στην ίδια περιοχή συμβάλλει και ο κλάδος Κάντζας – Παιανίας – Μαρκόπουλου – της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Λαυρίου που πρόκειται να επαναλειτουργήσει μελλοντικά αλλά θα πρέπει στη μελέτη να επιλυθεί ο τρόπος συμβολής του κλάδου αυτού ώστε αυτός να μπορεί να κατευθύνεται αφ’ ενός προς το Λαύριο και αφετέρου προς το Αεροδρόμιο.


Ωστόσο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Μεταφορών το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2008.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση