Αρχική Νέα Τοπικά Μητροπολίτης Διονύσιος Χίου: από την καλή μαρτυρία των πιστών εξαρτάται η καλή...

Μητροπολίτης Διονύσιος Χίου: από την καλή μαρτυρία των πιστών εξαρτάται η καλή μαρτυρία των ιερωμένων

9


Φέρνοντας ως παράδειγμα το βίο του Αγίου Χαραλάμπους ο Μητροπολίτης Χίου κ. Διονύσιος μίλησε για τα σημερινά δρώμενα που συνταράσσουν την Εκκλησία κατά τη διάρκεια της Ιερής Ακολουθίας στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Βαρβάσι της Χίου.
Η αναφορά έγινε με αφορμή τη χειροτονία διάκονος, όπου ο κ. Διονύσιος επισήμανε και την ευθύνη που έχουν οι πιστοί με τη μαρτυρία τους.
“Ο Αγιος Χαραλάμπους έζησε το 2ο μ.Χ. αιώνα και είχε την έξωθεν καλήν μαρτυρία. Τι λέει  δηλαδή ο κόσμος για εμάς. Τι λέτε εσείς για μένα, για τους ιερείς το διάκονο για όλους. Την είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία ο Άγιος Χαράλαμπος. Αν έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία φθάνει και στο μαρτύριο. Μαρτυρία λοιπόν και μαρτύριο! Να τι πρέπει να ακολουθούμε και εμείς”, τόνισε.
 “Τώρα θα μου πείτε εσείς: εμείς τι δουλειά έχουμε με αυτά; εμείς πιστοί είμεθα;
Βεβαίως και έχετε δουλειά και εσείς. Διότι από τη μαρτυρία τη δική σας θα εξαρτηθεί η ειλικρινής μαρτυρία η δική μας. Βλέποντας μας, ακούγοντας μας, ζώντας και εσείς ότι ζούμε και εμείς”, επισήμανε στους πιστούς.
Συνεχίζοντας το μυστήριο και φθάνοντας στο σημείο που ο Επίσκοπος αναφέρει το “άξιος” και όταν οι πιστοί αναφώνησαν “άξιος”, ο κ. Διονύσιος σχολίασε πως αν κάποιος θεωρούσε ότι ήταν ανάξιος τότε θα έπρεπε να είχε καταθέσει γραπτώς τις ενστάσεις του και όχι απλά να το φωνάξει μέσα στην εκκλησία.
Και συνέχισε ασκώντας κριτική στα σημερινά:
“Αν κάποιος από εσάς έλεγε ανάξιος και εγώ δεν τον άκουγα, τότε θα ήμουν υπεύθυνος γιατί τότε θα ήμουν απρόσεκτος και τέτοιου είδους απροσεξίες οδηγούν σε φαινόμενα όπως τα σημερινά”, κατέληξε ο Σεβασμιότατος.