Αρχική Νέα Τοπικά Προσπάθειες ρυμούλκησης σήμερα του φορτηγού ΑΡΙΩΝ

Προσπάθειες ρυμούλκησης σήμερα του φορτηγού ΑΡΙΩΝ

12

Με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει η επιχείρηση αποκόλλησης του φορτηγού οχηματαγωγού πλοίου ΑΡΙΩΝ που από τις 4.30 το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται στην περιοχή “βαπόρι” Αγίου Γάλακτος του Δ. Αμανής, στις ΒΔ ακτές της Χίου.
Συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο έχει ζητήσει από την εταιρεία ΜΑΤΣΑΣ που έχει αναλάβει την αποκόλληση να στήσει φράγμα με πλωτά μέσα για τον περιορισμό τυχόν πετρελαιοκηλίδας που θα δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία αποκόλλησης, ενώ δύτης θα ελέγξει τα ύφαλα του πλοίου και τι μεγέθους είναι τα ρήγματα που φέρει.
Στη συνέχεια θα γίνει το σχέδιο της ρυμούλκησης και ενώ ήδη από χθες το βράδυ έχει φθάσει στην περιοχή και ρυμουλκό από τον Πειραιά.
Σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο στην περιοχή θα πνέουν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ που σημαίνει ότι θα μπορούν να εκτελεστούν οι εργασίες χωρίς το φόβο του καιρού. Επειδή όμως αναμένεται ο καιρός να χαλάσει εκ νέου από την Κυριακή θα καταβληθούν έντονες προσπάθειες ώστε σήμερα να ολοκληρωθεί η αποκόλληση του ΑΡΙΩΝΑ.
Στο σκάφος παραμένουν ο πλοίαρχος και ο εκπρόσωπος της εταιρείας ενώ μεταφέρονται 28 φορτηγά εκ των οποίων υπάρχει και βυτίο που μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες φυσικό αέριο.
 


ΧΡΟΝΙΚΟ


10 μέτρα από τις ακτές της ΒΔ Χίου, στην περιοχή “Βαπόρι” του χωριού Άγιου Γάλας (στο στενό μεταξύ Χίου και Ψαρών) προσάραξε ξημερώματα Παρασκευής το φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο ΑΡΙΩΝ.
Στις 4.35 το πρωί ένας δυνατός θόρυβος ξύπνησε τους 12 επιβάτες του πλοίου που μετέφερε 28 πλοία και είχε 17 μέλη πλήρωμα. Εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς- Μεστά Χίου- Μυτιλήνη. Μάλιστα σύμφωνα με τον πλοίαρχο του πλοίου Παύλο Παραδεισόπουλο, λόγω καιρού παρέκαμψαν το λιμάνι των Μεστών για να συμβεί το ατύχημα μερικά μίλια βορειότερα.
Αμέσως δόθηκε σήμα κινδύνου και το πλήρωμα οδήγησε τους επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 2 γυναίκες, στην τραπεζαρία όπου τους δόθηκαν σωσίβια και περίμεναν τις εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ λόγω των ρηγμάτων εισχώρησαν νερά και από την ώρα που οι αντλίες δεν κατάφεραν να τα διώξουν εγκαταλείφθηκε ο χώρος. Μάλιστα ο Α’ μηχανικός Νίκος Πιτσικάλης σημείωσε ότι το νερό είχε φθάσει εκείνη τη στιγμή τα 30 εκατοστά από το δάπεδο του μηχανοστασίου.
Στην περιοχή, που έπνεαν άνεμοι έντασης 6-7 περίπου μποφόρ έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμεναρχείου Χίου, ένα ρυμουλκό και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο πλοίο και με δύο πτήσεις μετέφερε όλους τους επιβάτες και μερικά μέλη του πληρώματος στο αεροδρόμιο της Χίου.
Εξάλλου το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού οδήγησε τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος στο κοντινότερο λιμάνι που είναι τα Λημνιά Βολισσού, μετά από εντολή του καπετάνιου και ενώ πρώτα είχαν μεταφερθεί με ασφάλεια όλοι οι επιβάτες.
Ο καπετάνιος και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν οι μόνοι που παρέμειναν στο φορτηγό πλοίο, αναμένοντας αργά χθες το απόγευμα και ρυμουλκό από τον Πειραιά για την επιχείρηση αποκόλλησης. Το ΑΡΙΩΝ είχε πάρει (μέχρι χθες το μεσημέρι) μικρή κλίση ενώ δεν υπήρχε κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης.
Το πλήρωμα κάνει λόγο για μηχανική βλάβη που σημειώθηκε στο πηδάλιο και για αυτό το λόγο το πλοίο εξόκειλε στην ακτή. Πάντως οι ψαράδες σημειώνουν ότι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ρηχά τα νερά και δεν δικαιολογείται να πήγαινε τόσο κοντά στις ακτές.
Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετοί από τους οδηγούς- ιδιοκτήτες των φορτηγών αυτοκινήτων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους πως είναι δυνατόν λίγο μετά το λιμάνι των Μεστών να σημειωθεί ένα τέτοιο ατύχημα και εξέφρασαν την ανησυχία τους αφού μέσα στο φορτηγό είναι όλη τους η περιούσια όπως χαρακτηριστικά τόνισαν.