Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Οι προτάσεις του συμβουλίου της Κορόνας

Ομογένεια: Οι προτάσεις του συμβουλίου της Κορόνας

43

Συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ του απεσταλμένου του Αρχιεπισκόπου, Επισκόπου Μελόης Φιλοθέου και του ιερέα π. Νικολάου Ρετσελά και εκπροσώπων του μη αναγνωρισμένου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή κοινοτικού Συμβουλίου της Μεταμορφώσεως Κορόνας, για την εξεύρεση λύσης στην χρονίζουσα κρίση.

Παρά τη συνέχιση των κλήσεων από μέρους της Αρχιεπισκοπής μελών του συμβουλίου, να παρουσιαστούν ενώπιον Πνευματικού Δικαστηρίου Α’ Βαθμού, ο επίσκοπος Μελόης κι ο π. Ρετσελάς είχαν τουλάχιστον δύο συναντήσεις με αξιωματούχους της Κορόνας. Η πρώτη την περασμένη Δευτέρα, παρουσία των Βασίλειου Λιβανού, Ευαγόρα Τζιάζα και Δημητρίου Σπανού κι η δεύτερη την Παρασκευή μόνο με τον κ. Λιβανού.

Στις συνομιλίες συζητήθηκαν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο και να προχωρήσει η κοινότητα στην ομαλότητα.

Ο επίσκοπος Μελόης πρόκειται να ενημερώσει σύντομα τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, που επέστρεψε το Σάββατο από την Ελλάδα, όπου είχε μεταβεί για οικογενειακή του υπόθεση.

Χθες ο π. Ρετσελάς λειτούργησε κανονικά στην ενορία, που τον υποδέχθηκε με ανακούφιση και ενθουσιασμό.

Οι τελευταίες προτάσεις των μελών του κοινοτικού συμβουλίου διαβιβάστηκαν και εγγράφως στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, από το νέο δικηγόρο τους, Νικόλαο Στεκόπουλο, καλό γνώστη των εκκλησιαστικών πραγμάτων και διαφορών σε ομογενειακούς οργανισμούς. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, οι προτάσεις μπορούν να εφαρμοστούν αν επιδειχθεί ευελιξία και από τις δύο πλευρές και κυριαρχήσει η χριστιανική ευσπλαχνία και αγάπη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προτείνεται:

 • H διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου κοινοτικού συμβουλίου αμέσως μετά το Πάσχα, μεταξύ 1 και 30 Μαϊου.
 • Να δικαιούνται να θέσουν υποψηφιότητα όλα τα μέλη που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
 • Την επιτήρηση της όλης εκλογικής διαδικασίας να αναλάβει εξωτερικός οργανισμός ειδικευμένος στην διεξαγωγή έντιμων αρχαιρεσιών, το κόστος δε να αναλάβουν να καταβάλλουν τα μέλη του παρόντος συμβουλίου.
 • Προ των εκλογών να παραδοθούν τα λογιστικά βιβλία της κοινότητας προς εξέταση και έλεγχο από τους λογιστές της.
 • Αν ο οικονομικός έλεγχος αποδείξει ότι διαπράχθηκε έγκλημα κατά των συμφερόντων της κοινότητας, να μπορούν από κοινού Αρχιεπισκοπή και κοινότητα να φέρουν το θέμα στον περιφερειακό εισαγγελέα για να ασκήσει δίωξη.
 • Ο σημερινός πρόεδρος του συμβουλίου Βασίλειος Λιβανός να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου, αλλά να παραμείνει στο συμβούλιο μέχρι την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών. Τη θέση του να καταλάβει ένας εκ των Δημητρίου Σπανού, ή Φώτη Μαυρίδη, αναλόγως με την επιθυμία της Αρχιεπισκοπής.
 • Να σταματήσουν όλες οι πειθαρχικές διώξεις της Αρχιεπισκοπής.
 • Τα μέρη να ανταλλάξουν γενικές ανακοινώσεις για πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.

  ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  Σε δηλώσεις του, o εκπρόσωπος κοινοτικού συμβουλίου Ευαγόρας Τζιάζας είπε ότι αυτή τη στιγμή όλα τα μέλη «επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην επιβίωση του σχολείου, τις ανάγκες της κοινότητες, τους δασκάλους και τα παιδιά μας.

  «Μεγάλο μέρος του χρόνου αναλώνεται σε οικονομικά θέματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινή λειτουργία του σχολείου, της εκκλησίας και της κοινότητας εν γένει. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επιστραφούν στην κοινότητα (όπου και ανήκουν) τα λογιστικά βιβλία και αρχεία που κρατά ο επίσκοπος Σάββας, ώστε να διεξαχθεί πλήρης οικονομικός έλεγχος και να διαπραγματευθούμε με την κυβέρνηση το θέμα των φόρων, το οποίο ποτέ δεν διευθετήθηκε για χρόνια».

  Ο κ. Τζιάζας επισημαίνει ότι χωρίς αυτά τα αρχεία «η κοινότητα κρατείται όμηρος από τον επίσκοπο Σάββα. Η κοινότητα αισθάνεται ότι από είναι το σημαντικότερο αστικό και νομικό βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί».

  Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, υπογραμμίζει ότι «ενώ η κοινότητα καλωσορίζει τον Επίσκοπο Φιλόθεο και τον π. Νικόλαο Ρετσελά, στις νέες προσπάθειες για επίλυση των κοινοτικών προβλημάτων, την ίδια στιγμή όλοι παραμένουν σε σύγχυση από τα αντίποινα του επισκόπου Σάββα σε βάρος μελών της κοινότητάς μας και αιρετών μελών του συμβουλίου».

  Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «ο διάλογος με τον επίσκοπο Φιλόθεο και τον π. Ρετσελά θα συνεχιστεί».

  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  Πάγωσε προσωρινά η διαδικασία του Πνευματικού Δικαστηρίου εν αναμονή της επιστροφής από την Αθήνα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και της ενημέρωσής του, τόσο από τον επίσκοπο Μελόης, όσο και τον επίσκοπο Σάββα. Εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής δήλωσε στη GreekNews ότι το σώμα είναι σε διαβουλεύσεις και προς το παρόν δεν θα βγεί απόφαση.

  Στο ερώτημά μας γιατί δεν προεδρεύει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, ή επίσκοπος, όπως προνοεί το καταστατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει το δικαίωμα να ορίζει όποιον κληρικό επιθυμεί στις περιπτώσεις πνευματικών δικαστηρίων Α’ βαθμού, πρακτική που εφαρμόζεται τακτικά, στις μηνιαίες συνεδριάσεις πνευματικών δικαστηρίων, για περιπτώσεις διαζυγίων.

  Οπως έγινε γνωστό από καλά ενημερωμένους κύκλους, οι κ.κ. Ψαλτάκης και Σπανός, που εμφανίστηκαν την Παρασκευή (δεν παρουσιάστηκαν οι άλλοι δύο κληθέντες) έδωσαν πληθώρα στοιχείων για τα όσα συνέβαιναν στην κοινότητα, στη διάρκεια της παρουσίας του π. Κλεόπα Στργγύλη.

  Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν τόσο ο επίσκοπος Σάββας, όσο κι ο βοηθός του π. Κοντογιώργης. Υπήρχε μία αλλαγή στη σύνθεση του πνευματικού δικαστηρίου, καθώς ο π. Στεφανόπουλος αντικαταστάθηκε από άλλο κληρικό.

  Πηγή: Greek News, 7 Φεβρουαρίου 2005