Αρχική Νέα Τοπικά Παραμένει προσαραγμένο το ΑΡΙΩΝ, αγανακτισμένοι οι οδηγοί των φορτηγών

Παραμένει προσαραγμένο το ΑΡΙΩΝ, αγανακτισμένοι οι οδηγοί των φορτηγών

8Προσαραγμένο βρίσκεται για 4η συνεχή μέρα το φορτηγό- οχηματαγωγό πλοίο ΑΡΙΩΝ στις βορειοδυτικές ακτές της Χίου.
Εγκλωβισμένα στο γκαράζ του πλοίου βρίσκονται 28 φορτηγά οχήματα που είχαν προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Σε απόγνωση βρίσκονται 11 ιδιοκτήτες και οδηγοί των οχημάτων που από τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν μεταφέρθηκαν με SUPER PUMA στο αεροδρόμιο της Χίου είναι χωρίς χρήματα, προσωπικά είδη, έγγραφα των αυτοκίνητων και κυρίως -όπως καταγγέλλουν- ενημέρωση τόσο από την πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο και από τις Λιμενικές Αρχές για το τι ακριβώς θα γίνει.
Μάλιστα το πρωί της Κυριακής ζήτησαν να μεταφερθούν με σκάφος του Λιμενικού πάνω στο πλοίο για να πάρουν τα άκρως απαραίτητα όπως και τις πινακίδες των φορτηγών τους, αλλά στάθηκε αδύνατο λόγω των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή του ναυαγίου.
Λόγω των καιρικών συνθηκών σταμάτησαν εξάλλου και οι ενέργειες που έγιναν το Σάββατο για μεταφορά καταρχήν των καυσίμων του ΑΡΙΩΝ στα ρυμουλκά ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο θαλάσσιας ρύπανσης.
Αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο από τους δύτες που ήλεγξαν τα ύφαλα του πλοίου και διαπίστωσαν πως το Φ/Γ-Ο/Γ “ΑΡΙΩΝ” έχει για τα καλά καθίσει πάνω στα γρανιτένια βράχια.
Φαίνεται δε ότι το Σάββατο δεν καρποφόρησαν οι συζητήσεις της πλοιοκτήτριας εταιρείας με άλλες εταιρείες έτσι ώστε να προσεγγίσει άλλο σκάφος στο οποίο και θα μεταφέρονταν εν πλω τα φορτηγά. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται ότι θα ελαφρύνει το ΑΡΙΩΝ και θα καταστεί δυνατή η αποκόλληση από τα ρυμουλκά, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή.


Διαμαρτυρίες φορτηγατζήδων
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των φορτηγών αλλά και άλλοι ιδιώτες που μεταφέρουν σημαντικά φορτία με το ΑΡΙΩΝ κρίνουν ότι ήταν απαράδεκτο το να χαθεί η μέρα του Σαββάτου με δεδομένο ότι ήταν γνωστό πως από την Κυριακή θα ενισχύονταν οι άνομοι που προβλέπονται να φθάσουν και τα 9 μποφόρ μέχρι και την Τετάρτη.
Ο Παναγιώτης Αγγελής από τη Μυτιλήνη ταξίδευε μαζί με τον αδερφό του Στρατή και πάνω στο πλοίο είναι εγκλωβισμένα τα τρία φορτηγά τους. Πατέρας 3 παιδιών ο 36χρονος Παναγιώτης καταγγέλλει ότι τους μετέφεραν σε ένα ξενοδοχείο και κανένας δεν τους ενημερώνει επίσημα για το τι ακριβώς θα γίνει με τις περιουσίες τους. “Όλη η περιουσία μας είναι εγκλωβισμένη πάνω στο καράβι. Δεν ξέρουμε ποιος έχει πλέον δικαιώματα σε αυτό. Αν έχουν εμπλακεί οι ασφαλιστικές εταιρείες και αν έχουν πάρει υπό την κατοχή τους το πλοίο όπως ακούγεται” σημειώνει. Δηλώνει αποφασισμένος ακόμα και να ανέβει στο ΑΡΙΩΝ για να παραμείνει δίπλα στο φορτηγό του. “Είναι η δουλειά μου, το ψωμί μου. Τα γραμμάτια τρέχουν και ποιος θα έρθει στο τέλος του μήνα να τα πληρώσει”, ξεσπά παρατηρώντας από την πλαγιά το καράβι που κείτεται μπροστά του.
Ο κ. Νίκος Μανωλάκης, ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, έχει μέσα στο πλοίο 5 φορτηγά του. Τα τρία μετέφεραν ένα προκάτ σπίτι νεαρού ζευγαριού που αναμενόταν να παντρευτεί άμεσα.
Ο κ. Μανωλάκης θέτει το ερώτημα γιατί το πλοίο δεν προσέγγισε το λιμάνι των Μεστών της Χίου και για ποιο λόγο βρισκόταν τόσο κοντά στις ακτές. Τι έγινε και δεν αντέδρασαν ακόμα και αν γίνει δεκτό ότι το πηδάλιο κόλλησε, αφού δεν φαίνεται να έχουν φουντάρει τις άγκυρες.
Αίτημα όλων των ιδιοκτήτων φορτηγών είναι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να πάρει άμεσα μέτρα και αν δεν είναι δυνατή η προσέγγιση πλοίου -που πρέπει να υποχρεωθεί να ναυλώσει η πλοιοκτήτρια εταιρεία- ώστε να απομακρυνθούν τα φορτηγά τότε να βοηθήσει ο στρατός.


Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης