Αρχική Νέα Τοπικά Δεν εξυπηρετεί μεγάλο λιμάνι Μεστών ο οδικός άξονας Χίου- Μεστών!

Δεν εξυπηρετεί μεγάλο λιμάνι Μεστών ο οδικός άξονας Χίου- Μεστών!

7

Ερωτηματικά για τον τρόπο σχεδιασμού του μεγαλύτερου σε μήκος και κόστος οδικού άξονα του νησιού, δηλαδή του Χίου- Μεστών που ακόμα δεν έχει οοκληρωθεί θέτει η σημερινή συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου στο Λιμάνι των Μεστών.
Οπως αναλύει η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ στο σημερινό της φύλλο, αυτό 
αποδεικνύει η εισήγηση που έρχεται σήμερα προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (5.30 μ.μ.) επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Βελτίωση Λιμενικών εγκαταστάσεων Μεστών, όπου από τον εισηγητή Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στεφανίδη επισημαίνεται ότι τα έργα που προτείνονται  μπορούν να κάνουν το λιμάνι των Μεστών συμπληρωματικό του κεντρικού λιμανιού της Χίου.
Αν θέλουμε όμως να αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Λαυρίου μειώνει το θαλάσσιο ταξίδι σε 2,5 ώρες, τότε όχι μόνο δεν επαρκούν οι υποδομές στα Μεστά αλλά το κυριότερο δεν επαρκεί ο… δρόμος!
Όπως παρατηρείται στην εισήγηση: “στην περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να επαρκεί και ο δρόμος Χίου-Μεστών, κυρίως ως προς την οδική ασφάλεια, λόγω της θεαματικής αύξησης της κυκλοφοριακής κίνησης που θα επέλθει, οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθεί στο δρόμο αυτόν διαχωριστικό στηθαία ασφαλείας και ως εκ τούτου να γίνει και η ανάλογη διαπλάτυνση”.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό αν σκεφτεί κανείς ότι πριν παραδοθεί στο σύνολό του ο δρόμος Χίου – Μεστών δεν έχει τις προδιαγραφές να λειτουργήσει ως δρόμος με τη μέγιστη ασφάλεια που έπρεπε να έχει.
Κάτι τέτοιο ή θα πρέπει να αποδοθεί σε σοβαρές ελλείψεις της τότε Νομαρχιακής Αρχής που ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό του δρόμου ή πως υπήρχε από τότε η πολιτική βούληση το Λιμάνι των Μεστών να παίξει ένα δευτερεύον (και με μεγάλη διαφορά) μάλιστα ρόλο σε σχέση με το λιμάνι της πόλης της Χίου.
Θέμα λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα συζητηθεί στο σημερινό Νομαρχιακό Συμβούλιο και που η παράταξη της μειοψηφίας θα κληθεί να απαντήσει για το πως η ίδια οραματιζόταν το λιμάνι Μεστών.