Αρχική Νέα Τοπικά Προσάραξη Φ/Γ πλοίου κοντά στον Αγιο Αιμιλιανό- ΝΕΩΤΕΡΟ

Προσάραξη Φ/Γ πλοίου κοντά στον Αγιο Αιμιλιανό- ΝΕΩΤΕΡΟ

7

 Περίπου 30 μέτρα από τις ανατολικές ακτές της Χίου μεταξύ Αϊ- Γιάννη και Αγίου Αιμιλιανού Καλλιμασιάς προσάραξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (15/2) το Φ/Γ πλοίο ELANTA με σημαία Αγίου Βικεντίου.
Στις 00.45 π.μ. μέσω VHF ο πλοίαρχος του πλοίου έδωσε σήμα ότι προσάραξε όταν οι άγκυρες του -κατά τον πλοίαρχο- ξέσυραν και οι θυελλώδεις νότιοι- νοτιοδυτικοί άνεμοι τον παρέσυραν.
Στο πλοίο επιβαίνουν 18 ναυτικοί (17 Βούλγαροι και ένας Ουκρανός) και είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ καμία βοήθεια δεν ζητήθηκε από τον πλοίαρχο.
Το ELANTA εκτελούσε δρομολόγιο από την Καζαμπλάνκα Μαρόκου σε λιμάνι της Τουρκίας, έμφορτο με 1718 τόνους παλιοσίδερα και διέσχιζε το στενό Χίου- Μικρασίας.Κοντά στο σκάφος έσπευσε αμέσως το Ρ/Κ “ΜΙΧΑΛΗΣ Σ.” νηολογίου Χίου αλλά κατόπιν συννενόησης μεταξύ των δύο πλοιάρχων το ρυμουλκό απεχώρησε από την περιοχή διότι κρίθηκε ότι λόγω του σκοταδιού, των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και της μικρής απόστασης από την ακτή δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε βοήθεια.
Πάντως όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες για το τι ακριβώς ενέργειες θα γίνουν για την αποκόλληση του πλοίου που φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί.

ΑΡΙΩΝΟι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν ώστε να γίνει η παραμικρή ενέργεια και στο Φ/Γ-Ο/Γ πλοίο ΑΡΙΩΝ που από την περασμένη Παρασκευή είναι προσαραγμένο στης βορειοδυτικές ακτές της Χίου στην περιοχή “Βαπόρι” Αγιου Γάλας.
Αυτό που επείγει για το Λιμεναρχείο Χίου είναι να γίνει απάντληση του συνόλου των καυσίμων που υπολογίζεται περί τους 50 τόνους.