Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας: ξανά θέμα το νηπιαγωγείο Λαγκάδας

Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας: ξανά θέμα το νηπιαγωγείο Λαγκάδας

18


Δείγμα του δημογραφικού προβλήματος αλλά και της ανάγκης να ζωντανέψουν τα χωριά μας είναι οι αποφάσεις που έλαβε η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση σχολείων. Από του χρόνου τα σχολειά σε Σπαρτούντα και Μεστά δεν θα λειτουργούν, ενώ αντίθετα στα Ψαρά θα προστεθεί ακόμα μία θέση.
4 μήνες εξάλλου μετά την απόφαση της ίδιας Επιτροπής να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο της Λαγκάδας επανήλθε το θέμα με εισήγηση της Προϊσταμένης της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης κας Ιωάννας Λεμονιάδου όπου προτεινόταν η συγχώνευση με το νηπιαγωγείο της Συκιάδας και η εκ παραδρομής λειτουργία ανά έτος του νηπιαγωγείου σε ένα από τα δύο σχολεία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της πρωτοβάθμιας θα είναι του χρόνου 7 παιδιά σε Συκιάδα και 3 σε Λαγκάδα.
Κάτοικοι και από τα δύο χωριά παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση υποστηρίζοντας διαμέσου του προέδρου του Συλλόγου Γονέων της Λαγκάδας Στέφανου Τσίγκου πως του χρόνου αναμένονται τόσο η Συκιάδα όσο και η Λαγκάδα να έχουν από 7 παιδιά σε νήπιο- προνήπιο, άρα δεν τίθεται λόγος για συγχώνευση.


Παρά το γεγονός ότι τα αριθμητικά στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που παρουσίαζε η εισήγηση Πρωτοβάθμιας διαψεύστηκαν τόσο από τους κατοίκους όσο και από το Δήμαρχο Ομηρούπολης, η κα Λεμονιάδου επέμεινε στη θέση της και δεν απέσυρε την εισήγησή της με το αιτιολογικό ότι ήδη αυτή έχει κατατεθεί στην αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας. Την υποστήριξαν επίσης ο σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας και η εκπρόσωπος Διοικητικών υπαλλήλών Υπουργείου Παιδείας . Έτσι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Νομαρχίας με 10-3 ψήφους.
Ο Δήμαρχος Ομηρούπολης Δημήτρης Παπαληός τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η νησιωτική ιδιαιτερότητα, ενώ προσπάθησε να προστατεύσει την κα Λεμονιάδου από την κριτική που της ασκήθηκε κυρίως από τους κατοίκους των χωριών ζητώντας να αποσύρει την πρότασή της.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου Αντώνης Γκιούλης παρατήρησε εξάλλου ότι στην εισήγηση τόσο τα αριθμητικά μεγέθη των παιδιών, το κόστος μεταφοράς, ο λόγος για οικισμούς και όχι για διαφορετικά δημοτικά διαμερίσματα όπως και η χιλιομετρική απόσταση που τα χωρίζει ήταν λανθασμένα.
Άγνωστο είναι όμως γιατί στο νηπιαγωγείο που φέτος λειτουργεί θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση των τοπικών αρχών στην υπουργό Παιδείας για να βρεθεί αντικαταστάτης της νηπιαγωγού που σε λίγες μέρες λαμβάνει άδεια κύησης.
Σε ότι αφορά τα σχολεία που του χρόνου δεν θα λειτουργήσουν είναι αυτό των Καμπιών με έδρα τη Σπαρτούντα, όπου είναι και αίτημα της οικογένειας η μοναδική μαθήτρια να πάει του χρόνου στο Ενιαίο Σχολικό Κέντρο Καρδαμύλων. Θέμα που τέθηκε τόσο από το χώρο των δασκάλων όσο και από τα πολιτικά πρόσωπα είναι να μη χαθεί η μία θέση δασκάλου που θα ζητηθεί να προστεθεί στα Καρδάμυλα ώστε το σχολείο να γίνει 7θεσιο.
Επίσης θα έχουμε συγχώνευση του δημοτικού σχολείου Μεστών που έχει 7 μαθητές με αυτό του Πυργίου που έχει 81 και όπου στην περίπτωση αυτή δεν χάνεται καμία οργανική θέση
Αντίθετα στα Ψαρά τα παιδιά του χρόνου θα φθάσουν στα 32 οπότε εισηγείται το διθέσιο σχολείο να γίνει 3θεσιο.