Αρχική Νέα Τοπικά Επίθεση του ΠΑΣΟΚ για την Κυβερνητική πολιτική στη ναυτιλία

Επίθεση του ΠΑΣΟΚ για την Κυβερνητική πολιτική στη ναυτιλία

6


ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ πολιτικής βούλησης, διγλωσσία και εξυπηρέτηση «ημετέρων» κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα, στην οποία μετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργος Ανωμερίτης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Ναυτιλίας, Γιάννης Διαμαντίδης, ο αναπληρωτής του ΚΤΕ Ναυτιλίας, Παναγιώτης Ρήγας και ο ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Σιφουνάκης.


Καθαρή έλλειψη πολιτικής βούλησης, πλήρης αδυναμία για αποφασιστική υλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και την εξασφάλιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων των νησιών δείχνουν τα έργα και οι ημέρες ενός χρόνου κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, ο οποίος προχωρώντας ακόμη ένα βήμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργάζεται με συγκεκριμένο σχέδιο να «ταλαιπωρήσει» τους κατοίκους όλων των νησιωτικών περιοχών που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν κατά πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ. Σαν παράδειγμα έφερε τα Δωδεκάνησα τη Σκύρο και την Εύβοια.


Επίσης ο κ. Σηφουνάκης, επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του σχετικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις στις άγονες γραμμές. «Αν οι συμβάσεις δεν υλοποιηθούν στο πλαίσιο της μελέτης και της προκήρυξης που είχε συντάξει το υπουργείο Οικονομίας εμείς θα φθάσουμε μέχρι τη δικαιοσύνη διότι θα είναι σκάνδαλο ολκής» υπογράμμισε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ έκανε λόγο για «εξυπηρέτηση φίλων» και «επιχειρηματιών που ετοιμάζονται να δηλώσουν εφοπλιστές» προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη των μακροχρόνιων συμβάσεων.


Η ΝΔ έχει απόλυτη ευθύνη γιατί δεν υλοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής και συμπλήρωσε ότι «στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους διαχειριστές των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίοι με τη σειρά τους επιχειρούν να διευρύνουν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους καταργώντας στην πράξη όλες τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις του νομοθετικού πλαισίου».


Ο συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου, τάχθηκε όπως ήταν φυσικό υπέρ της διατήρησης του νόμου που ο ίδιος κατάρτισε ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, σημείωσε ότι ανταποκρίνεται στους κοινοτικούς κανονισμούς και υπηρετεί δύο αρχές την απελευθέρωση αλλά και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.


Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την έλλειψη πλοίων στην ακτοπλοΐα λόγω της 30ετίας, ο κ. Παπουτσής κάλεσε τους ακτοπλόους να προχωρήσουν σε επενδύσεις, ενώ τόνισε με νόημα ότι ουσιαστικά από το 2000 δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά στην ακτοπλοΐα ώστε να υπάρχουν σήμερα αυτά τα προβλήματα. Το μόνο που άλλαξε πρόσθεσε είναι ότι κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο είναι η Νέα Δημοκρατία


Απάντηση Μ. Κεφαλογιάννη


Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας απαντώντας σχολίασε, μεταξύ άλλων ότι η συνέντευξη Τύπου δείχνει την αγωνία και τον πανικό των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αγωνία και πανικό που εκθέτει τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, γιατί:


– Η ακραία αντιπολιτευτική στάση που τηρούν, θυμίζει έντονα την ανωριμότητα της στάσης του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄80 και τα εκθέτει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.


– Δεν αποδέχτηκαν τις προσκλήσεις της κυβέρνησης για διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Ναυτιλιακή Πολιτικής.


– Δεν κατέθεσαν καμία πρόταση στην τριήμερη συζήτηση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την ακτοπλοΐα, στις δύο επερωτήσεις και τις δεκάδες ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή για το ίδιο θέμα.


– Είναι έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα 12 μονοπύθμενα της ακτοπλοΐας.


– Τα χρηματιστηριακά παιχνίδια στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και οι «συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» με χιλιάδες θύματα στο χρηματιστήριο, είναι δημιουργήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων.


– Είναι βέβαιο ότι ελληνικός λαός σήμερα διαθέτει κρίση και μνήμη.

Πηγή: Ναυτεμπορική