Αρχική Νέα Οικονομία Ανακοινώθηκε με καθυστέρηση η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης για το 2005

Ανακοινώθηκε με καθυστέρηση η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης για το 2005

8

Στο 4% θα φθάσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις, με εξαίρεση τις στρατιωτικές, οι οποίες θα ενισχυθούν κατά 5,8% κατά μέσον όρο, ενώ για αυτές του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, καθορίζονται με την εισοδηματική πολιτική 2005 στο 6%, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο βασικός μισθός των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα είναι αυξημένος σε ποσοστό 3,6%.

Όπως επισήμανε δε, οι αυξήσεις θα δοθούν τον Μάρτιο, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2005, ενώ σημειώνεται ότι η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού φέτος, για την υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής, θα ανέλθει στο ποσό των 720 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, καθόρισε ως εξής την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το έτος 2005, με βάση τον πληθωρισμό, ο οποίος κινήθηκε στο 2,9% πέρυσι.

-Ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και των απασχολουμένων στους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αυξάνεται κατά 3,6%.

-Η οικογενειακή παροχή για το τρίτο παιδί αυξάνεται από τα 35 ευρώ στα 47 ευρώ (αύξηση 34%).

-Χορηγείται η λεγόμενη προσωπική διαφορά των 176 ευρώ και στους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν μετά την 1.1.2004 και υπηρετουν σε υπηρεσίες που καταβάλλεται η ανωτέρω προσωπική διαφορά.

-Πέραν των ανωτέρω αυξήσεων, θα πρέπει να υπολογιστεί, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, και η ωρίμανση, όπως είναι η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου και οι μισθολογικές προαγωγές, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 1%.

-Οι συντάξεις αυξάνονται κατά 4%, οι στρατιωτικές συντάξεις κατά 5,8% κατά μέσο όρο εξαιτίας της χορήγησης και της τρίτης δόσης του επιδόματος θέσης ευθύνης ή του επιδόματος των 176 ευρώ κατά περίπτωση.

-Η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα είναι διπλάσια του πληθωρισμού (6%) με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κλιμακίων στο ύψος του πληθωρισμού του 2004.

Στο μεταξύ, όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι θα έχουν και έμμεση αύξηση στα εισοδήματά τους, τουλάχιστον κατά 1% από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, κυρίως μέσω της διεύρυνσης του αφορολογήτου ορίου από τα 10.000 ευρώ, στα 11.000 ευρώ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από το 5,2%, στο 4,9% και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μελετά τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου από το 2,4%, στο 0,6%.

Ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε ότι με την εισοδηματική πολιτική εξαντλούνται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του προϋπολογισμού και της κατάστασης της οικονομίας, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολος ο δρόμος για το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας από την κακή κατάσταση σε μια καλύτερη. Καταλήγοντας ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επισήμανε ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά στραβά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς.


Πηγή: ΜΠΕ