Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Μεγάλη επιτυχία ο χορός του «Κοραή»

Ομογένεια: Μεγάλη επιτυχία ο χορός του «Κοραή»

31

Νέα Υόρκη. – Δύο ακούραστους εργάτες του συλλόγου, το Γιάννη και την Ευαγγελία Κλειδά, που για πολλά χρόνια εργάζονται κοντά στους νέους, μέσω των χορευτικών τμημάτων, τίμησε το Σαββατο στον ετήσιο χορό του, ο ιστορικός Παγχιακός Σύλλογος «Κοραής». Πολλοί Χιώτες και φίλοι τους, αλλά και φίλοι του ζεύγους Κλειδά που ήλθαν από γειτονικές πολιτείες, ως και την Ελλάδα, έδωσαν το παρών.


Η εκδήλωση έκλεισε με τα καθιερωμένα καλλιστεία. Μις Χίος 2005 εξελέγη η Μαρία Στακά, από την πολιτεία της Πενσυλβάνιας, που σπουδάσει εσωτερική διακόσμηση στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Παράλληλα, πιστός στην παράδοση και το όνομά του, ο «Κοραής» προσέφερε το ποσό των 3.000 δολαρίων για την ενίσχυση του ημερήσιου σχολείου της Κοινότητας Τριών Ιεραρχών.
«Για τον Παγχιακό Σύλλογο «Κοραής» ισχύει αυτό που λέγει ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, ότι «είναι μικρός αλλά μέγας». Εγινε μέγας χάρη στο τεράστιο έργο του σ’ όλους τους τομείς, ένα έργο που βασίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά όσων πέρασαν κι όσων εργάζονται τώρα», είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του χορού και γραμματέας του συλλόγου, Καπετάν Στέλιος Τάτσης.


Απευθυνόμενος στους δύο τιμωμένους, ο κ. Τάτσης τους είπε ότι κέρδισαν αυτή τη βραδιά με την όμορφη πορεία τους, ως μέλη του συλλόγου, οικογενειάρχες και άνθρωποι.


«Είμαστε υπερήφανοι, είπε ο κ. Τάτσης, που σας έχουμε συνεργάτες. Συνεχίστε την ωραία σας πορεία, γιατί έχουμε ανάγκη από ανθρώπους σαν κι εσάς». Βαθιά συγκινημένη η κ. Κλειδά, εξέφρασε τη χαρά της που αφιερώνει το χρόνο της σ’ ένα σύλλογο γεμάτο αξίες.


«Θα συνεχίσω να αφιερώνω το χρόνο μου στο σύλλογο», υποσχέθηκε.


Ο σύζυγός της Γιάννης Κλειδάς ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξη, τονίζοντας ότι η τιμή που τους γίνεται ανήκει σ’ όλους που τους συμπαραστάθηκαν κι εργάζονται για την πρόοδο του συλλόγου.


Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Παρθένης, ιδιαίτερη είναι η προσφορά της κ. Κλειδά στην επιτυχή οργάνωση και λειτουργία του Χορευτικού Ομίλου, στον οποίο συμμετέχουν 75 παιδιά χωρισμένα σε τμήματα, τα οποία διδάσκονται κάθε Παρασκευή ελληνικούς χορούς.


«Συνεπικουρούμενη από τον σύζυγό της φροντίζουν για το πρόγραμμα, την ασφάλεια και φυσικά την ψυχαγωγία των παιδιών του χορευτικού», είπε.


Τα τρία τμήματα του χορευτικού παρουσίασαν στην εκδήλωση ένα όμορφο πρόγραμμα, δείγμα της καλής δουλειάς που γίνεται υπό την επίβλεψη των χοροδιδασκάλων τους και του ζεύγους Κλειδά.


Γόνοι δύο φιλικών οικογενειών, ο Γιάννης κι η Ευαγγελία Κλειδά παντρεύτηκαν στη γενέτειρά τους Χίο κι αμέσως μετανάστευσαν στην Αμερική. Απόκτησαν δύο παιδιά, τον Κώστα και την Κατίνα και 6 εγγόνια.


«Από τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης, η αγάπη μας προς την ιδιαιτέρα μας πατρίδα Χίο, την Ελλάδα, την οικογένεια, τα παιδιά μας και τους συνανθρώπους μας, δημιούργησε την ανάγκη να βρούμε χώρους για να προσφέρουμε. Και μας οδήγησε σε διάφορα λιμάνια προσφοράς. Στον «Κοραή», στην Αγία Μαρκέλλα, σε εκκλησίες κι άλλες οργανώσεις», αναφέρουν οι δύο τιμηθέντες στο καλαίσθητο λεύκωμα του Κοραή, τα έσοδα από το οποίο θα διατεθούν για την ενίσχυση ελληνικών σχολείων.


Ιδρυθείς το 1912, ο «Κοραής» έχει πρωτοστατήσει στην ενίσχυση των ελληνικών γραμμάτων στην Αμερική. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρός του και παλαίμαχος εργάτης των ελληνικών γραμμάτων στην Αμερική, Κωνσταντίνος Παρθένης, ο σύλλογος έχει προσφέρει σε ελληνικά σχολεία περισσότερα από 150.000 δολάρια.


Παραδίδοντας στον πρόεδρο της κοινότητας Τριών Ιεραρχών Μπρούκλιν, Δημήτριο Μπουρούτη, επιταγή 3,000 δολαρίων, ο κ. Παρθένης είπε ότι με την προσφορά αυτή ο «Κοραής» δεν προσπαθεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα των κοινοτήτων, αλλά να παρακινήσει κι άλλους συλλόγους να πράξουν το ίδιο.


«Αν το πράξουν όλοι, τότε σίγουρα το οικονομικό πρόβλημα των σχολείων μας λύνεται», είπε ο παλαίμαχος δάσκαλος, τονίζοντας ότι χωρίς την ελληνική γλώσσα και τα σχολεία, οι εκκλησίες μας θα κλείσουν.


Συγκινημένος από την προσφορά, ο κ. Μπουρούτης, περιστοιχισμένος από μέλη του κοινοτικού συμβουλίου και τον ιερέα της κοινότητας π. Ιωάννη, ευχαρίστησε το δ.σ. και τα μέλη του «Κοραή».


«Εύχομαι η πρωτοβουλία σας να βρεί κι άλλους άξιους μιμητές, γιατί μόνο μ’ ανθρώπους σαν κι εσάς θα κρατηθεί η γλώσσα μας. Και τα παιδιά μας να δηλώνουν υπερήφανα ότι είναι Ελληνες, κι όχι απλά Ελληνορθόδοξοι» κατέληξε.


Παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων και της Χιακής Ομοσπονδίας, κ.κ. Κοντολιός και Ντούλης, πρόεδροι αδελφών Χιακών σωματείων, ο ιερατικώς προϊστάμενος της Αγίας Μαρκέλλας π. Σαραντής κ.α.

Πηγή: Greek News