Αρχική Νέα Οικονομία Ενισχύσεις € 80 εκατ. στο εμπόριο δίνει το Υπουργέιο Ανάπτυξης

Ενισχύσεις € 80 εκατ. στο εμπόριο δίνει το Υπουργέιο Ανάπτυξης

9


ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει η προδημοσίευση της πρώτης προκήρυξης για τις δράσεις ενίσχυσης του εμπορίου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του ΥΠΑΝ.


Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των προκηρύξεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης οφείλονται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υποστηριχθούν επιχειρηματικές δράσεις που σχετίζονται αποκλειστικά με το εμπόριο, οπότε έπρεπε να δοθούν απαντήσεις σε σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τις επιλέξιμες, για ενίσχυση, ενέργειες, η αξιολόγηση του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας και το κατά πόσον σε αυτές περιλαμβάνεται η αυτοαπασχόληση κ.λπ.


Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί στις επιλέξιμες ενέργειες, να περιληφθούν αυτές που θα περιλαμβάνουν τις συνέργειες μεταξύ εμπορικών επιχειρήσεων, όχι υποχρεωτικά μέσω της δημιουργίας μεικτών επιχειρηματικών σχημάτων, αλλά κοινών δράσεων με συμφωνητικά μεταξύ επιχειρήσεων (clusters).


Επίσης θα προβλέπεται η ενίσχυση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το franchising, αλλά μόνο για νέες συμβάσεις και όχι για υφιστάμενες, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη η αξιολόγηση εμπορικών επιχειρήσεων που έχουν συμβάσεις με την ίδια εταιρεία.


Τέλος να σημειωθεί ότι στις δράσεις του ΕΠΑΝ που θα απευθύνονται στο εμπόριο, θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια, περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εξοικονομήθηκαν από την αναστολή εκτέλεσης προγραμμάτων, επίσης του ΕΠΑΝ, τα οποία καθυστερούσαν και κινδύνευαν εξ αιτίας τους να χαθούν κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ.

Πηγή: Ναυτεμπορική