Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Δωρεάν Παιδεία με 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για παραπαιδεία (περίπου 1,2...

Δωρεάν Παιδεία με 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για παραπαιδεία (περίπου 1,2 εκατομύρια ευρώ το χρόνο δίνουν οι Χιώτες)

6

Μπορεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας μας να αμφισβητείται συνεχώς, αφού ακόμη και υπουργοί του ίδιου κόμματος ανατρέπουν ο ένας το πρόγραμμα του άλλου, υπάρχει όμως ένα σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι: η πάταξη της παραπαιδείας. Προτάσσοντας λοιπόν κυρίως τον λόγο αυτό, ο Γ. Αρσένης ως υπουργός Παιδείας ανέβασε σε 14 τα μαθήματα στα οποία διαγωνίζονταν οι υποψήφιοι για το Πανεπιστήμιο.

Για τον ίδιο λόγο ο διάδοχός του, Π. Ευθυμίου, μείωσε σε 9 τα μαθήματα και η Μαριέττα Γιαννάκου τα κατέβασε στα 6.

Τι αποτέλεσμα είχαν όλα αυτά στην πάταξη της παραπαιδείας; Την απάντηση δίνει αποκαλυπτική έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ.

Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που δαπανούν οι ελληνικές οικογένειες ετησίως για εξωσχολικά μαθήματα. Το νούμερο είναι υπέρογκο, αλλά δυστυχώς αληθινό και προκύπτει από εμπεριστατωμένα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΚΑΝΕΠ από όλη την επικράτεια.

Από την έρευνα, που στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία του ΥΠΕΠΘ και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκύπτει ότι:

* Για τα φροντιστήρια που παρακολουθούν οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε όλη την Ελλάδα, οι γονείς πληρώνουν κάθε χρόνο 162.030.000 ευρώ.

* Για τα ιδιαίτερα μαθήματα που κάνουν οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε όλη τη χώρα, οι γονείς πληρώνουν 405.075.000 ευρώ.

* Για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών που παρακολουθούν μαθητές ηλικίας 6-19 ετών, δαπανώνται 246.408.000 ευρώ.

* Για τα ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών που κάνουν οι μαθητές ηλικίας 6-19 ετών, δαπανώνται 184.806.000 ευρώ.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και τα συμπεράσματα απογοητευτικά. Το αγαθό της εκπαίδευσης μπορεί να παρέχεται δωρεάν (;) στη χώρα μας, αλλά οι ευκαιρίες δεν είναι ίδιες για όλους τους μαθητές. Κι αυτό γιατί:

1. Εάν θέλει κάποιος να εξασφαλίσει επιτυχία στις εξετάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο πρέπει να καταφύγει σε ιδιαίτερα μαθήματα, για τα οποία οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Στα ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία κάνουν κυρίως οι υποψήφιοι, δαπανώνται τα περισσότερα χρήματα.

Σε 405 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που δαπανώνται για ιδιαίτερα μαθήματα σε όλη τη χώρα, με την Αθήνα και τη Θεσαλλονίκη να έχουν την πρωτιά. Στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης δαπανώνται από 40 εκατομμύρια ευρώ για ιδιαίτερα μαθήματα.

2. Αν δούμε τα χρήματα που δαπανώνται για φροντιστηριακά μαθήματα μέσης εκπαίδευσης, ανά νομό, διαπιστώνουμε τεράστιες εκπαιδευτικές ανισότητες, αφού σε οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές οι δαπάνες για τα φροντιστήρια είναι πολύ χαμηλές.

Κι εδώ η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη υπερέχουν με υπέρογκες δαπάνες, ενώ περιοχές όπως η Λευκάδα, η Ζάκυνθος, η Χίος, το Καρπενήσι, είναι τελευταίες στον κατάλογο. Στο νομό Ευρυτανίας για παράδειγμα οι δαπάνες για όλες τις εξωσχολικές βοήθειες ανέρχονται στα 954.000 ευρώ, ενώ στο νομό Λάρισας οι αντίστοιχες δαπάνες ανέρχονται στα 41.632.000 ευρώ.

(Σημείωση Chiosnews: Βέβαια η Χίος παρουσιάζεται χαμηλά στις δαπάνες για φροντιστήρια γιατί πολλοί γονείς προτειμούν τα ιδιαίτερα μαθήματα σε σπίτια όπου οι καθηγητές εισπράτουν “μαύρα” χρήματα, χωρίς αποδείξεις και βεβαίως χωρίς να πληρώνουν φόρους για τα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με την μελέτη για φροντιστήρια και ιδιέταιρα μαθήματα για το σχολείο και τις ξένες γλώσσες οι Χίώτες ξοδεύουν περίπου 1,2 εκατομύρια ευρώ τον χρόνο. Και το πιθανότερον είναι ότι η μελέτη κάνει πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς για το πραγματικό ποσόν)

3. Στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν τα λιγότερα φροντιστήρια και επομένως και τις μικρότερες δαπάνες για εξωσχολική βοήθεια, καταγράφεται κάθε χρόνο το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας των υποψηφίων στις εξετάσεις εισαγωγής.

Για «γκρίζες ζώνες» στην εκπαίδευση και για «ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα» μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. «Βλέπουμε εδώ ότι η ουσία και το περιεχόμενο της δωρεάν παιδείας αναιρείται, αφού μια μισθοσυντήρητη οικογένεια θα πρέπει να τινάξει τον προϋπολογισμό της στον αέρα, προκειμένου τα παιδιά της να διαβούν επιτυχώς τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Την έρευνα θα παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλιου Παιδείας ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΕΣΥΠ. Μιχ. Κουρουτός.

Πηγή: Ελευθεροτυπία