Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Η Ελπίδα Τσουρή για το Νόμο Παυλόπουλου

Η Ελπίδα Τσουρή για το Νόμο Παυλόπουλου

8

Υπάρχουν στιγμές, κατά την άσκηση της πολιτικής, όπου φαίνεται το πραγματικό νόημα των διακηρύξεων, αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων και παρουσιάζονται ανάγλυφα τα πραγματικά κίνητρα των μέτρων και των μεθοδεύσεων τους, τονίζει σε ανακοίνωσή της σχετικά με το νόμο Παυλόπουλο η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή.
Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της:
Για μία ακόμη φορά, κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης, αφού μη λαμβάνοντας υπόψιν τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας, προωθεί την κομματικοποίηση του κράτους, με μοναδικό στόχο την απροκάλυπτη επέλαση των “γαλάζιων παιδιών” και στο Δημόσιο Τομέα.
Είναι σαν να υπερασπίζεται την αντίληψη, ότι το κάθε κόμμα που κερδίζει τις εκλογές έχει το νόμιμο δικαίωμα να μεταχειρίζεται το Κράτος, δημιουργώντας ένα δημόσιο τομέα “κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωσή του”.
Με το Νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποχώρησε- καθιερώθηκε η διαδικασία των συνεντεύξεων σε όλο το εύρος των προσλήψεων στο δημόσιο. Έτσι, στην ουσία, παρακάμπτεται ο ρόλος του Α.Σ.Ε.Π.
Ακόμη και αν υπήρχαν οι καλύτερες των προθέσεων, η εισαγωγή του θεσμού της συνέντευξης αποτελεί μια υποκειμενική διαδικασία που ακυρώνει την αντικειμενική αξιολόγηση των τυπικών προσόντων. Εισάγεται, δηλαδή, μια διαδικασία, από τη φύση της διαβλητή και ευεπίφορη σε πολιτικές πιέσεις.
Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν ταιριάζουν σε μια σύγχρονη κοινωνία, που αγωνίζεται να κατακτήσει θεσμούς διαφανείς και αξιόπιστους. Πρόκειται για αντιλήψεις που θεωρούν το Κράτος και τις υπηρεσίες του “λεία” της εκάστοτε εξουσίας.
Εάν η σημερινή κυβέρνηση επεδίωκε την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, όφειλε, μετά από κοινωνικό διάλογο, να φέρει στη Βουλή για συζήτηση ένα σχέδιο νόμου, που θα ήταν καρπός μιας συνολικής μελέτης των θεμάτων της απασχόλησης, της επιλογής και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στον ελληνικό δημόσιο τομέα.
Η κατάργηση των πελατειακών σχέσεων και του κομματικού Κράτους, που έγινε πράξη με το Νόμο Πεπονή, καταστρατηγείται με το Νόμο Παυλόπουλου, αφού μας γυρίζει πίσω σε αναχρονιστικές λογικές, και καθιερώνει ανεξέλεγκτες αντικειμενικά και σαφώς ελεγχόμενες υποκειμενικά διαδικασίες.
Κανείς δεν αρνείται, ότι προβλήματα υπήρξαν και θα υπάρχουν, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών,  στην κατάρτιση των υπαλλήλων του Δημοσίου, στο σεβασμό και την αξιοπρεπή αντιμετώπιση του πολίτη. Αυτό στο οποίο πρέπει να καταλήξουμε, όμως, είναι ότι οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κτήμα των Ελλήνων πολιτών και όχι φέουδο άσκησης επιρροής οποιουδήποτε κομματικού μηχανισμού, καταλήγει η ανακοίνωση Τσουρή.