Αρχική Πολιτισμός ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου: Αντίο στην Επίδαυρο…

ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου: Αντίο στην Επίδαυρο…

34Οι κυβερνητικές αλλαγές και η παραίτηση του Προέδρου του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Βουλγαράκη έκοψαν την πιθανότητα να παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου παράσταση το καλοκαίρι στην Επίδαυρο.
Στην ενημέρωση αυτή προχώρησε στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Αντώνη Λάρδα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δήμος Αβδελιώδης, που όπως είπε έμαθε ότι κόπηκε αφού δεν συμπεριλαμβανόταν στις προτάσεις που παρουσίασε ο αθηναϊκός τύπος!
Το βασικό που χάνει το ΔΗΠΕΘΕ είναι η επιχορήγηση με 200.000 ΕΥΡΩ για να ανεβάσει την παράσταση και τη δυνατότητα να κάνει περιοδεία. Ο Δήμος Αβδελιώδης δεν χαρίστηκε στο όλο σκηνικό που διέπει το θεσμό της Επιδαύρου. “Το θέατρο της Επιδαύρου έχει καταντήσει ένα σαλόνι με τα ίδια πρόσωπα και παρελαύνουν τα ίδια άτομα. Εγώ δεν γνωρίζω αυτή τη γλώσσα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.


Οι μαθητές στηρίζουν το ΔΗΠΕΘΕ
Στη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε απολογισμός του “ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ”, σύμφωνα με τον οποίο περίπου 4.000 μαθητές το παρακολούθησαν στη Χίο και ένα επίσης σημαντικό νούμερο στη Μυτιλήνη.
Είναι ίσως από τις λίγες φορές που το ΔΗΠΕΘΕ παρουσιάζει έσοδα από την πώλήση εισιτηρίων 19.865 ΕΥΡΩ στη Χίο και 12.820 στη Μυτιλήνη. Χωρίς να υπερβεί κατά πολύ τον προϋπολογισμό ο ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ παρουσιάζει ένα έλλειμμα 53.510 ΕΥΡΩ. Αυτό που επισημάνθηκε όμως από όλα τα παρόντα μέλη του Συμβουλίου είναι ότι κέρδισαν τη συμπάθεια του κόσμου.
Με αφορμή το θέμα των πληρωμών αναδείχθηκε και το πρόβλημα με τη μη έγκαιρη καταβολή της δόσης του υπουργείου Πολιτισμού που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου. Εξάλλου ο Δήμος όπως είπε ο κ. Λάρδας είχε δυσκολία στη πληρωμή λόγω της αλλαγής του λογισμικού συστήματος.

Αποδοχή πρότασης Δ. Τομαζάνη
Το Δ.Σ. πήρε καταρχήν θετική θέση και για την πρόταση που κατέθεσε η Δέσποινα Τομαζάνη να παρουσιάσει τη “Φαίδρα” του Γιάννη Ρίτσου. Η πρόταση είναι για  συμπαραγωγή μαζί με το ΟΜΗΡΕΙΟ ενώ αναμένεται να χρηματοδοτήσει επίσης η Νομαρχία και ένας ιδιώτης.
Όλοι μίλησαν με θετικά λόγια για την κα Τομαζάνη και την προσφορά της ενώ ύστερα από ερώτηση του Δημήτρη Ξυνταριανού, τακτικό μέλος από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών, σημειώθηκε ότι ο προϋπολογισμός υπολογίζεται στις 10.000 ΕΥΡΩ ενώ όταν θα υπάρχει η τελική έγκριση από όλους τους φορείς το θέμα θα επανέλθει για να οριστεί το τελικό κείμενο της προγραμματικής..
Ύστερα από πρόταση εξάλλου του Προέδρου Αντώνη Λάρδα ελήφθη απόφαση για ορισμό νομικού συμβούλου που θα είναι η δικηγόρος κα Γραμματική Αλοίμονου. Το γεγονός όμως πως παρουσιάστηκε ως η καλύτερη πρόταση διότι ο… πατέρας της γνωρίζει πολύ καλά σαν νομικός σύμβουλος του Δήμου Χίου τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανάγκασε τον κ. Ξυνταριανό να σημειώσει ότι θα έπρεπε ίσως να απευθυνθούν στο δικηγορικό σύλλογο ώστε να μη θεωρηθεί ότι είναι κάτι σαν κληρονομικό. “Σωστό ως προς τη θεωρητική του βάση αλλά έχουμε κακή εμπειρία” επέμεινε ο κ. Λάρδας στην πρόταση που πέρασε ομόφωνα.