Αρχική Νέα Τοπικά Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας: Η Αμίνα Λαουάλ δεν κινδυνεύει πλέον

Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας: Η Αμίνα Λαουάλ δεν κινδυνεύει πλέον

7


ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Αμίνα Λαουάλ δεν κινδυνεύει πλέον

Συνεχίζεται ο αγώνας κατά της θανατικής ποινής στη Νιγηρία

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί ξανά έντονα, κυρίως στο Διαδίκτυο αλλά και με δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας, η πληροφορία ότι επικυρώθηκε τελεσίδικα η καταδίκη της Νιγηριανής Αμίνα Λαουάλ σε θάνατο με λιθοβολισμό και ότι επίκειται η εκτέλεσή της. Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διευκρινίζει ότι η πληροφορία αυτή είναι εσφαλμένη.
Θανατική καταδίκη και αθώωση
Κατά τα φαινόμενα, φορέας αυτής της εσφαλμένης πληροφορίας είναι ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, που είχε γνωρίσει ξανά ευρεία διάδοση τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2003. Το μήνυμα, που δεν προέρχεται από τη Διεθνή Αμνηστία, απεικονίζει την κατάσταση που ίσχυε τον Αύγουστο του 2002 και μάλιστα με ορισμένες ανακρίβειες. Πράγματι, τον Αύγουστο του 2002, το Εφετείο Σαρία (και όχι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας, όπως αναφέρεται) είχε επικυρώσει (όχι όμως τελεσίδικα, όπως αναφέρεται) την καταδίκη της Αμίνα Λαουάλ σε θάνατο με λιθοβολισμό.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2003, η Αμίνα Λαουάλ αθωώθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο Σαρία της πολιτείας Κατσίνα και η ζωή της δεν διατρέχει πλέον κανέναν κίνδυνο.
Συλλογή υπογραφών
Η εσφαλμένη πληροφορία που κυκλοφορεί συνοδεύεται συνήθως από έκκληση για συμμετοχή στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών από τη Διεθνή Αμνηστία κατά της θανατικής ποινής στη Νιγηρία, και συγκεκριμένα παραπέμπει στις ηλεκτρονικές σελίδες του Ισπανικού Τμήματος της οργάνωσης, www.amnistiapornigeria.org και www.amnistiaporsafiya.org.
Όπως και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος, www.amnesty.gr, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνεται στις ομοσπονδιακές αρχές της Νιγηρίας ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα σε παύση των εκτελέσεων και αναστολή της χρήσης της θανατικής ποινής και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε πλήρη κατάργησή της, τροποποιώντας όλα τα νομοθετήματα που θεσπίζουν τη θανατική ποινή σε οποιοδήποτε επίπεδο της νιγηριανής νομοθεσίας, περι­λαμβανομένης της ποινικής νομοθεσίας Σαρία, που ισχύει στις βόρειες πολιτείες της Νιγηρίας. Η οργάνωση αγωνίζεται για την κατάργηση της θανατικής ποινής παντού στον κόσμο.
Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή κάθε ευαίσθητου πολίτη σε αυτήν την εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της θανατικής ποινής στη Νιγηρία, ανεξάρτητα από το ότι η Αμίνα Λαουάλ δεν κινδυνεύει πλέον. Υπογράψτε την έκκληση στη διεύθυνση www.amnesty.gr ή www.amnesty.gr/actnow/nigeria-deathpenalty.htm.
Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία
Εκτός από την προβληματική εφαρμογή της νομοθεσίας Σαρία, άλλες σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία περιλαμβάνουν:
· Τη διαδεδομένη βία κατά των γυναικών: σεξουαλική βία, βία στην οικογένεια, ακρωτηριασμούς των γυναικείων γεννητικών οργάνων και καταναγκαστικούς γάμους.
· Τις διώξεις υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων.
· Τις πολύνεκρες συγκρούσεις, με ευθύνες τόσο του κράτους όσο και των υπερεθνικών εταιρειών πετρελαίου, στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα.
· Την ατιμωρησία για τους δράστες καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
· Την ασυλία που προσφέρει η χώρα στον πρώην Πρόεδρο της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος κατηγορείται από διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης στη Σιέρα Λεόνε.
Γενικές πληροφορίες για την Αμίνα Λαουάλ
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2003, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο Σαρία της Πολιτείας Κατσίνα, στη βόρεια Νιγηρία, ανέτρεψε την καταδίκη της Αμίνα Λαουάλ σε θάνατο με λιθοβολισμό, την οποία είχε επιβάλει στις 22 Μαρτίου 2002 δικαστήριο Σαρία στο Μπακόρι της Πολιτείας Κατσίνα.
Σύμφωνα με τον συνήγορό της, η Αμίνα Λαουάλ αθωώθηκε με το σκεπτικό ότι ούτε η καταδικαστική απόφαση, ούτε η ομολογία της, ήταν έγκυρες νομικά, επομένως δεν διαπιστώθηκε το αδίκημα.
Όπως είχε δηλώσει τότε η Διεθνής Αμνηστία, “Η υπόθεση της Αμίνα Λαουάλ δεν θα έπρεπε καν να έχει φτάσει στα δικαστήρια. Κανείς δεν θα έπρεπε να αναγκάζεται ποτέ να υποστεί τέτοια ταλαιπωρία”.
Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας συνάντησαν την Αμίνα Λαουάλ στις 11 Μαρτίου 2004, κατά τη διάρκεια ερευνητικής αποστολής στη Νιγηρία. Κατά τη συνάντηση, η Αμίνα Λαουάλ εξέφρασε την ειλικρινή της ευγνωμοσύνη στη Διεθνή Αμνηστία και γενικότερα στη διεθνή κοινή γνώμη για την υποστήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης της και δήλωσε ευτυχισμένη και έτοιμη να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Η κόρη της, Ουασίλα, είναι πλέον ένα υγιέστατο κοριτσάκι 3,5 ετών.
O Υπογράψτε κατά της θανατικής ποινής στη Νιγηρία, στη διεύθυνση www.amnesty.gr ή www.amnesty.gr/actnow/nigeria-deathpenalty.htm