Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Νομάρχης προς Πίττα: Το κεντρικό λιμάνι της Χίου πρέπει να γίνει στο...

Νομάρχης προς Πίττα: Το κεντρικό λιμάνι της Χίου πρέπει να γίνει στο Κοντάρι

11


Επιστολή στον Βουλευτή  της ΝΔ κύριο Πίττα έστειλε ο Νομάρχης Χίου κ. Λαμπρινούδης για να τονίσει την σημασία που αποδίδει ο ίδιος  στην κατασκευή του νέου λιμανιού στο Κοντάρι. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Νομάρχης αναφέρει:

“Κύριε Βουλευτή,


            Παρακολουθώντας δημόσια συζήτηση την οποία είχατε με τη Διοίκηση και τα μέλη του Επιμελητηρίου Χίου για τοπικά θέματα, διέκρινα κάποιες αμφιβολίες, τόσο από την πλευρά σας όσο και από την πλευρά του Προέδρου του Επιμελητηρίου γενικότερα για το Νομαρχιακό Σχεδιασμό για τα λιμενικά έργα και, ειδικότερα για το νέο Κεντρικό Λιμάνι της Χίου.


            Θεωρώντας ότι αυτές οι επιφυλάξεις, ενδεχομένως οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία, για να εκθέσω εν συντομία το σχεδιασμό τον οποίο υλοποιούμε, με συντονισμένα βήματα, ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου.


            Ο ευρύτερος σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες έργων οι οποίοι αναλύονται ως εξής:


Λιμάνι Μεστών, όπου έχουν ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η προμελέτη και έχουμε αποσπάσει, μετά από σχετική συνάντηση στην οποία συμμετείχατε, τη δέσμευση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γ. Σουφλιά για την κάλυψη της χρηματοδότησης του συνόλου του έργου, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση του.
Λιμάνι Ψαρών, όπου έχει παραδοθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ολοκληρώνεται η οριστική μελέτη και, με δεσμευμένο το ποσόν που αντιστοιχεί στο συνολικό κόστος του έργου από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προγραμματίζουμε να φτάσουμε στο σημείο της δημοπράτησης εντός των επομένων δύο μηνών.
Νέο Κεντρικό Λιμάνι της Χίου, όπου έχουν κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η προμελέτη και ολοκληρώνεται η μελέτη του Λιμανιού σε φυσικό προσομοίωμα από το Ε.Μ.Π. Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών, προγραμματίζουμε την πρόταση αυτού του μεγάλου έργου για ένταξη στο Δ Κ.Π.Σ..
          Πρέπει να τονίσω ότι ο σχεδιασμός που, εν συντομία, ανέφερα, ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του Νομού μας και μάλιστα σε σημαντικό βάθος χρόνου. Ειδικότερα το Νέο Κεντρικό Λιμάνι της Χίου, όπως έχει χωροθετηθεί νοτίως του Βιολογικού Καθαρισμού, αποτελεί αναπτυξιακό έργο μεγάλης εμβέλειας και μακράς πνοής, σε αντιστοιχία με τις προοπτικές και τις ανάγκες της Χίου του 21ου αιώνα.


          Αποτελεί το μοναδικό λιμάνι της Ανατολικής Χίου και έχει άμεση συνάφεια με τις εμπορικές, τουριστικές και οικονομικές σχέσεις με τις απέναντι ακτές, πολύ περισσότερο μάλιστα στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ένα έργο τέτοιος εμβέλειας δεν μπορεί να υποκατασταθεί, ούτε από ημίμετρα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ούτε με την επίκληση του ρόλου του Λιμανιού των Μεστών, ο οποίος άλλωστε είναι σαφώς συμπληρωματικός.


           Αισθάνομαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω τα παραπάνω, επειδή πιστεύω ότι η δημιουργία του Νέου Κεντρικού Λιμανιού, αποτελεί ένα μείζονα στόχο για ολόκληρη τη Χίο, και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης για όλους τους εκπροσώπους και φορείς του Νομού, όσο υψηλό κι αν είναι το κόστος κατασκευής του.


         Άλλωστε, η αξιοποίηση των πόρων του Γ ΚΠΣ και η δρομολόγηση λύσεων για τα λοιπά μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Χίος, αναφέρω ενδεικτικά τα υδρευτικά έργα και τους οδικούς άξονες, καθιστούν την πρόταση για το Νέο Λιμάνι, βασικό κορμό των προτάσεων με τις οποίες θα διεκδικήσει η Χίος τους πόρους, που δικαιούται, από το Δ ΚΠΣ.


        Εκτιμώ, λοιπόν, ότι σ’ αυτό το μεγάλο στόχο πρέπει να υπάρξει συναίνεση και αρωγή όλων μας, χωρίς η επίκληση του ενδεχόμενου υψηλού κόστους να μας οδηγεί σε ανακολουθίες και να αποτελεί, σε καμιά περίπτωση, άλλοθι για τη μη διεκδίκηση της υλοποίησης του.”