Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Επερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, ομιλήτρια η Ελπίδα Τσουρή

Επερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, ομιλήτρια η Ελπίδα Τσουρή

7Η Ελπίδα Τσουρή είναι μεταξύ των σαράντα τριών βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κατέθεσαν στις 09.02.2005, Επίκαιρη Επερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, για τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονται στα περιφερειακά πανεπιστήμια κατά το τελευταίο έτος. Επιπλέον, ορίστηκε ομιλήτρια, κατά τη συζήτηση της Επερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων.
Σύμφωνα με το σχετικό δλετίο τύπου στην ερώτηση τονίζεται ότι, η προκλητικά αυθαίρετη περικοπή πιστώσεων αλλά και η  αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο διορισμό μελών Δ.Ε.Π. θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το ακαδημαϊκό έτος και τη λειτουργία πολλών τμημάτων στα περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας. Δυστυχώς, οι περικοπές αυτές υποβαθμίζουν την ποιότητα των σπουδών σε μεγάλο αριθμό σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λόγω των περικοπών που έγιναν, καταγράφεται μείωση στις πιστώσεις, ενώ, εγκρίθηκαν μόνο 9 πιστώσεις για μόνιμο προσωπικό. Καθυστερούν, επίσης, οι διορισμοί των ήδη εκλεγμένων μελών Δ.Ε.Π., με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε την αναστολή της έναρξης του εαρινού  εξαμήνου, λόγω των μεγάλων ελλείψεων διδακτικού προσωπικού.
Ασφυκτική καταγράφεται η κατάσταση και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου έγινε περικοπή σε σχέση με πέρυσι του 1/3 των πιστώσεων για προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων.
Σοβαρές ελλείψεις αντιμετωπίζει και το Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου από τις 120 θέσεις εκτάκτου διδακτικού προσωπικού έχουν εγκριθεί πιστώσεις μόνο για τις 80, ενώ και εκεί καθυστερούν απαράδεκτα με ευθύνη του Υπουργείου οι διαδικασίες για τον διορισμό μονίμου διδακτικού προσωπικού.
Δεν είναι δυνατόν, να θεωρείται ως λύση, η χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου, ότι για έξι μήνες θα πληρωθούν, τελικά, οι συμβασιούχοι καθηγητές, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς να προδιαγράφεται κανένας σχεδιασμός και καμία εξασφάλιση για τη μισθολογική τους κάλυψη στο άμεσο μέλλον.
Ανοικτό παραμένει το αντίστοιχο θέμα για το διοικητικό προσωπικό και τις περικοπές στις πιστώσεις. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθούν επί της ουσίας απαντήσεις στα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των περιφερειακών Πανεπιστημίων και να σταματήσουν να προτείνονται λύσεις ημίμετρα.