Αρχική Νέα Τοπικά Ναυτιλία: Η ατυχηματική ρύπανση συζητείται στην Ευρωβουλή

Ναυτιλία: Η ατυχηματική ρύπανση συζητείται στην Ευρωβουλή

16


Σε “ναυμαχία” αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα για την πρόταση οδηγίας σχετικά με τη ρύπανση που προκαλούν τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων για τις σχετικές παραβάσεις.


Σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα, του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, και του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, ανέπτυξαν τις θέσεις που θα «υπερασπίσουν» στη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας.


Όπως τονίστηκε το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο αλλά και ιδιαίτερης σημασίας, γιατί το Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για όλες τις τροπολογίες, παλιές και νέες, σχετικά με την πρόταση οδηγίας.


Από τις τροπολογίες που θα υπερψηφιστούν θα κριθεί στην ουσία και η διαπραγμάτευση για την προτεινόμενη οδηγία η οποία αναμένεται να γίνει μετά την παρέλευση πενταετίας, ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε., που ήταν για θέματα αλιείας.


Κάθετη ήταν στην τοποθέτησή της η κα Ρόδη Κράτσα η οποία επεσήμανε ότι στόχο των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. αποτελεί η προστασία από την ποινικοποίηση της ατυχηματικής ρύπανσης για «τον κύριο του πλοίου, τον πλοίαρχο και το πλήρωμα όχι μόνο στην ανοιχτή θάλασσα και στην οικονομική αλλά και στα χωρικά ύδατα, εφόσον βέβαια πληρούν τους όρους της Marpol».


Επίσης η κα. Κράτσα έθεσε και το θέμα της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι «θα φύγουν τα πλοία από τις ευρωπαϊκές σημαίες. Δεν πρέπει να προχωρήσουν σε αποφάσεις χωρίς ανάλυση του μακροχρόνιου κόστους» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, υπογράμμισε ότι η περιοχή της Γαλικίας στην Ισπανία μετά τη ρύπανση από το ναυάγιο του «Prestige» θα επανέλθει τουριστικά σε 10 χρόνια, και αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που θα γινόταν σε τουριστική περιοχή της Ελλάδας ανάλογο ατύχημα.


Προσέθεσε επίσης ότι στην ουσία της η υπόθεση θα συζητηθεί ύστερα από πέντε χρόνια. «Με την υπογραφή του moratorium το Συμβούλιο Αλιείας έδωσε παράταση διάρκειας πέντε ετών και για το διάστημα αυτό θα ισχύει ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Θα ξανασυζητήσουμε το θέμα ύστερα από πέντε χρόνια».


Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρος: «Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ είναι αντίθετη στην πρόταση της Ε.Ε. γιατί η πρόταση αυτή κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και φορτώνει τις ευθύνες των ατυχημάτων στα μέλη του πληρώματος των πλοίων», και προσέθεσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για να ληφθούν μέτρα πρόλήψης αντιμετώπισης των ναυτικών ατυχημάτων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος».


Τέλος με ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρει ότι: «Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και απορρίπτει τις τροπολογίες που επιδιώκουν την αποδυνάμωσή της».Πηγή: Ναυτεμπορική