Αρχική Πολιτισμός ΟPHRYS 2005: Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις αυτοφυείς ορχιδέες

ΟPHRYS 2005: Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις αυτοφυείς ορχιδέες

24


Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου για τις ορχιδέες (13-17 Απρ. 2005), βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωρίσει τα ακόλουθα
1) Μετά από ενέργειές της, πέτυχε την κυκλοφορία τηλεκαρτών του ΟΤΕ των 4 και 6 ευρώ, στις οποίες, όπως φαίνεται στο φωτοαντίγραφο που επισυνάπτομε, απεικονίζονται δύο είδη ορχιδέων, τα οποία ευδοκιμούν στο νησί μας. Το σπάνιο είδος Ophrys homeri (Oρχιδέα του Ομήρου) και το σχετικά διαδομένο Orchis fragrans (Όρχις η εύοσμος).
Σύμφωνα με το βιβλίο του Παντελή Αδ. Σαλιάρη, έκδοση δήμου Καρδαμύλων, Χίος 2002 σ.σ. 88-90 και 154-156, η Ορχιδέα του Ομήρου έχει καταγραφεί στο Λιθί (Καλαθά/Γερότσι και Λωπαίδι), στη Βέσσα και τα Αρμόλια (Ταύρος).Ανθίζει τον Απρίλη-Μάη. Η Ορχις η Εύοσμος (Μυροσκέλλα) παρατηρήθηκε στο Λιθί (Μαμιάκου), Καλλιμασιά και Πεληναίο (Βίκι). Ανθίζει τον Απρίλη-Μάη-Ιούνιο.
2) Το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον για το συνέδριο αντικατοπτρίζεται στο μεγάλο αριθμό των παρουσιάσεων (22), πράγμα που χρειάζεται κατάλληλους χειρισμούς από την Επιστημονική επιτροπή. Για πληρέστερη ενημέρωση επισυνάπτεται κατάλογος ομιλητών με τα θέματά τους.
Η Οργανική Επιτροπή  οφείλει να γνωρίσει ότι ακόμα υπάρχει συγκινητική προσφορά βοήθειας στην αποστολή της, από όσους μέχρι τώρα έχει αποταθεί.
Για οποιαδήποτε πληροφορία στα τηλέφωνα 271081201 (πρωί), 2271092671 (απόγευμα) ή στο E-Mail sylogos @ internet.gr


H ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παντελής Σαλιάρης, Mike Taylor, Δημήτρης Μελαχροινούδης, Γιώργος Ν. Μισετζής.