Αρχική Νέα Οικονομία “Ναι” στην διεύρυνση του ωραρίου λένε οι πολίτες σε έρευνα της Prognosis

“Ναι” στην διεύρυνση του ωραρίου λένε οι πολίτες σε έρευνα της Prognosis

6

Υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά μία ώρα τις καθημερινές και κατά δύο ώρες το Σάββατο αλλά και υπέρ της ενιαίας εφαρμογής του σε όλη την Ελλάδα τάσσονται οι περισσότεροι πολίτες που συμμετείχαν σε έρευνα που πραγματοποίησε σε αστικά κέντρα η εταιρεία Prognosis και παρουσίασε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Στην πλειονότητά τους οι πολίτες (55%) υποστηρίζουν ότι θα τους εξυπηρετούσε περισσότερο τα καταστήματα να κλείνουν πιο αργά το βράδυ.

Μόνο 9% πιστεύουν, αντιθέτως, ότι πρέπει αυτά να ανοίγουν νωρίτερα το πρωί.

Υπέρμαχοι της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας εμφανίζονται κυρίως οι εργαζόμενοι καταναλωτές, οι πολίτες με καλύτερη μόρφωση και βιοτικό επίπεδο και οι ηλικίες από 19 έως 39 ετών και οι γυναίκες. Εκτιμούν ότι έτσι θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους «με μεγαλύτερη άνεση και με λιγότερο άγχος».

Αντίθετα οι πολέμιοι προέρχονται κυρίως από τις τάξεις των επιχειρηματιών, των πολιτών με χαμηλή μόρφωση και των μεγαλύτερων ηλικών (50 ετών και άνω). Επιχείρημά τους, ότι κινδυνεύουν να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις.

Θετικά στο ενδεχόμενο να κλείνουν τις καθημερινές στις 9 το βράδυ τα σουπερμάρκετ απαντά το 63% των ερωτηθέντων. Για τα μίνι μάρκετ το 61%, για τα ψιλικατζίδικα το 68%, για τα εμπορικά καταστήματα το 66%, για τα πολυκαταστήματα το 70%, ενώ για τα βενζινάδικα «ναι» απαντά το 69%.

Για το Σάββατο, το 49% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα σουπερμάρκετ, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά καταστήματα πρέπει να είναι ανοιχτά ώς τις 8 το βράδυ. Επίσης, ένα 15% πιστεύει ότι μαζί με τα παραπάνω πρέπει να μένουν ανοιχτά τα ψιλικατζίδικα, τα βενζινάδικα κ.ά.

Ποιες, όμως, θα είναι οι συνέπειες από μια πιθανή διεύρυνση του ωραρίου;

Οι συνέπειες

Το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα υπάρχει λιγότερο άγχος, το 40% ότι θα ωφελήσει στην εξυπηρέτηση, το 23% θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ το 21% τονίζει πως θα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση χρόνου στις αγορές. Το 41% του συνόλου, πάντως, πιστεύει ότι θα κλείσουν μικρά καταστήματα.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι πολίτες επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά τον φούρνο της γειτονιάς τους, ενώ στο μπακάλικο και στο σουπερμάρκετ πηγαίνουν μερικές φορές την εβδομάδα. Η Παρασκευή και το Σάββατο είναι οι ημέρες που οι πολίτες πηγαίνουν για τα ψώνια της εβδομάδος στο σουπερμάρκετ ή στο μπακάλικο της γειτονιάς.

Ο ένας στους δύο πηγαίνει κάθε Σάββατο, ενώ οι 36 στους 100 την Παρασκευή.

Ακόμα και στο ενδεχόμενο να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές οι πολίτες απαντούν θετικά. Το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα καταστήματα πρέπει να είναι ανοιχτά μία Κυριακή κάθε μήνα. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στην Αθήνα (55%) και στη Θεσσαλονίκη (51%). Αντίθετα, στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, μόνο το 36% θέλει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα μία Κυριακή τον μήνα.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν είναι ευνοϊκά διακείμενοι στο διευρυμένο ωράριο φαίνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας: Από τους ελεύθερους επαγγελματίες που ρωτήθηκαν, το 51% πιστεύει ότι πρέπει τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν έως τις 8 το βράδυ.

Την ίδια ώρα

Το ίδιο ποσοστό αφορά και τα σουπερμάρκετ, ενώ το 51% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι και τα ψιλικατζίδικα πρέπει να κλείνουν την ίδια ώρα.

Ενα ακόμα θέμα που θέτουν οι καταναλωτές είναι η διεύρυνση του ωραρίου και στις λαϊκές αγορές. Οπως εξηγούν, είτε πηγαίνουν μετά τις 11.30 το πρωί, είτε δεν πάνε επειδή δεν τους βολεύουν οι ώρες λειτουργίας.

Δύο στους δέκα καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν επισκέπτονται τις λαϊκές, γιατί δεν τους βολεύει το ωράριο λειτουργίας τους. Από τις απαντήσεις προκύπτει, μάλιστα, ότι θα επιθυμούσαν η λειτουργία των λαϊκών αγορών να ξεκινάει στις 9 και να λήγει στις 5 το απόγευμα.


Πηγή: ΜΠΕ