Αρχική Πολιτισμός ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από την Ευγενία Ασλανίδου: 17+1 ΟΝΟΜΑΤΑ …ΑΝΤΙ- ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Κώστα...

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από την Ευγενία Ασλανίδου: 17+1 ΟΝΟΜΑΤΑ …ΑΝΤΙ- ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Κώστα Μαρδά

29


“Ήτανε Σεπτέμβρης του 1994 που ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος και συγγραφέας   Κώστας Μαρδάς  μου χάρισε  ένα βιβλίο, βοήθημα για  να κάνω καλύτερες συνεντεύξεις. Έχει τίτλο  “Η τεχνική της Συνέντευξης” και  το υπογράφει ο JOHN BRADY”.
Ετσι ξεκινά την βιβλιοπαρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Κώστα Μαρδά η δημοσιογράφος Ευγενία Ασλανίδου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ και συνεχίζει:
“Δέκα χρόνια μετά. ο  καταξιωμένος πλέον  Κώστας Μαρδάς, μου χαρίζει ένα ακόμα  βιβλίο ” υπόδειγμα για να κάνω καλύτερες συνεντεύξεις”.Έχει τίτλο”17+1 ΟΝΟΜΑΤΑ  ΑΝΤΙ-ΔΙΑΛΟΓΟΙ” και το υπογράφει ο ίδιος
Κάθισα και το διάβασα σχεδόν μονορούφι και όταν έφτασα στην τελευταία σελίδα, ξαναγύρισα στην αρχή και στάθηκα  σε όσα είχα υπογραμμίσει. Δηλαδή σε όλα.
Όμως η δουλειά του Κώστα Μαρδά, δεν είναι μόνο  ένα βιβλίο-βοήθημα για τους νέους ή όχι και τόσο νέους ,όπως εμένα, δημοσιογράφους(ο ίδιος όταν το εξέδιδε, είχε υπόψη του τους σπουδαστές της σχολής όπου διδάσκει δημοσιογραφία)
Είναι και αυτό που λέει στον πρόλογο του βιβλίου, μια προσωπικότητα της δημοσιογραφίας, ο Χρήστος Πασαλάρης.
“Είναι 17=1 ολόκληρα βιβλία με συμπυκνωμένη τη σοφία και τη γνώση λαμπερών προσωπικοτήτων που κυριολεκτικά “έστυψε και “ξεζούμισε” ο συγγραφέας  σ’ αυτές τις πολύωρες συζητήσεις μαζί τους.”
“Το βιβλίο αυτό, γράφει ο συγγραφέας στο Προοίμιο  της έκδοσης, είναι ένα  talk (χωρίς)show. Συνεντεύξεις -συζητήσεις, με πρόσωπα των Γραμμάτων και των Τεχνών, που δημοσιεύθηκαν στο ΕΘΝΟΣ από το 1999 έως το 2001 στη δισέλιδη σαββατιάτικη σειρά με τίτλο “Το πρόσωπο του Σαββάτου”.
Με κριτήριο  την επικαιρότητα παρουσίαζα τις απόψεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων  του δημόσιου βίου φωτίζοντας παράλληλα και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Από μια εκατοντάδα συνεντευξιασθέντων στην εφημερίδα επέλεξα-συμπτωματικά-17 ονόματα που λαμπρύνουν  το χώρο του πολιτισμού, συν ένα-τον Μιχάλη Σταθόλουλο. Ο καθηγητής Πενεπιστημίου, ως υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη, μου παραχώρησε μια συνέντευξη που έμελλε να πυροδοτήσει  την μεγαλύτερη πολιτικοθρησκευτική έκρηξη στη χώρα μας από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτήν για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος  στις αστυνομικές ταυτότητες…”
Τα πρόσωπα που φιλοξενεί ο Κώστας Μαρδάς στο βιβλίο του είναι  οι Κώστας Καζάκος, Λάκης Λαζόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Ιάκωβος Καμπανέλης , Νίκος Κούνδουρος, Χρήστος Γιανναράς, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Κώστας Βίρβος, Αντώνης Σαμαράκης, Θύμιος Καρακατσάνης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μαρία Φαραντούρη, πατηρ Γεώργιος Μεταλληνός, Χάρρυ Κλυνν, Κώστας Βεργόπουλος και  Μιχάλης Σταθόπουλος.
” Σχεδόν σε όλες τις συνεντεύξεις  που θα διαβάσετε (δανείζομαι πάλι τα λόγια του Χρήστου Πασαλάρη) θα δείτε το ρεπόρτερ Μαρδά να “ζουλάει” το συνομιλητή  του στο…”μαλακό υπογάστριο” με τις οδυνηρές και απρόβλεπτες ερωτήσεις του, όπως αίφνης στον Καζάκο(που δίκασε τον Κλίντον στο Σύνταγμα).”Γιατί δεν δικάσατε και φονιάδες του ανατολικού μπλόκ?”
……
Η κατάληξη  του Προλόγου που κάνει στο βιβλίο ο Χρήστος Πασαλάρης,δε θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλη  καλύτερη, γιαυτο την παραθέτω επίσης.
“…Η διαδρομή του Κώστα Μαρδά από τα ελληνικά ΜΜΕ είναι διαδρομή ενός χρήσιμου στην κοινωνία ρεπόρτερ. Και για τους σπουδαίους ρεπόρτερ είπε κάποτε ο λόρδος Μπήβερμπρουκ.
“Το βρετανικό έθνος θα ήταν πολύ φτωχότερο, αν δεν υπήρχαν αυτοί(οι δημοσιογράφοι)να το προστατεύσουν από την κεκαλυμμένη κατάχρηση εξουσίας”
Η ελληνική δημοσιογραφία διαθέτει ευτυχώς αρκετούς. Οσο κι αν τα τελευταία χρόνια έχει πάρει το μαύρο κατήφορο…”


Σημ.Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα (2004) από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ”.