Αρχική Ομογένεια Ομογένεια: Απαγορεύθηκε η θεία κοινωνία σε μέλος της κοινότητας Κορόνας

Ομογένεια: Απαγορεύθηκε η θεία κοινωνία σε μέλος της κοινότητας Κορόνας

9

Με απαγόρευση της θείας μετάληψης και της συμμετοχής στα ιερά μυστήρια τιμώρησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή τον ταμία του μη αναγνωρισμένου κοινοτικού συμβουλίου της Κορόνας, Φώτη Μαυρίδη, επειδή δεν προσήλθε στο πνευματικό δικαστήριο. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την κλήση που εστάλη προς όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, αποτελεί – σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες – αρνητική εξέλιξη, η οποία ουσιαστικά εξανεμίζει τις πιθανότητες εξεύρεσης συμβιβασμού και τορπιλίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος κι ο ιερέας π. Νικόλαος Ρετσελάς.

Κοινοτικοί παράγοντες, που συζήτησαν την εξελίξεις το βράδυ της Πέμπτης, εκτιμούσαν ότι η συνέχιση της διαδικασίας των πνευματικών δικαστηρίων, παρά την προσπάθεια Φιλόθεου, ήταν αποτέλεσμα της εμμονής του πρωτοσυγκελλεύοντα επισκόπου Σάββα, που χρησιμοποιεί αυτή την οδό για ωθήσει τα πράγματα στα άκρα, με στόχο να αποτελέσει η Κορόνα προηγούμενο και για άλλες περιπτώσεις. Παράλληλα, επιβεβαιώνει όσα εγράφησαν στην Greek News το τελευταίο διάστημα, ότι ακολουθώντας νομικές συμβουλές, η Ιερά Αρχιεπισκοπή προσπαθεί να στερήσει από τα μέλη τις Κορόνας την ιδιότητα του τακτοποιημένου μέλους, ώστε να ενισχύσει τις θέσεις της στα αστικά δικαστήρια.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε με επιστολή προς τον κ. Μαυρίδη (ημερ. 7 Φεβρουαρίου 2005), που χαρακτηρίζεται εμπιστευτική.

Η απόφαση του απαγορεύει τη θεία μετάληψη και συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια. Τον ενθαρρύνει να παρακολουθεί την θεία λειτουργία, εκτός νάρθηκος και του επιτρέπει να λαμβάνει αντίδωρο. Τέλος του στερεί τα δικαιώματα του κανονικού μέλους, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει σε εκλογές, ή να διατηρεί αξίωμα, ενώ τον προειδοποιεί ότι αν δεν παρουσιαστεί ενώπιον του πνευματικού δικαστηρίου, στις 23 Φεβρουαρίου, μπορούν να του επιβληθούν ποινές που θα κοινοποιηθούν σ’ όλη την Ιερά Αρχιεπισκοπή και στις ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν αποφάσεις και για ακόμη δύο στελέχη της Κορόνας, τον αντιπρόεδρο Δημήτριο Σπανό και τον πρώην πρόεδρο Δημήτριο Ψαλτάκη. Και οι δύο βρέθηκαν ένοχοι στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν και καλούνται μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου να στείλουν επιστολές στον Αρχιεπίσκοπο αναγνωρίζοντας το λάθος τους και την εξουσία του.

Επιπρόσθετα, ζητείται από τον κ. Σπανό να αποκηρύξει δημοσίως το κείμενο πληρωμένης καταχώρησης που δημοσίευσε με άλλο μέλος της Κορόνας στην Greek News (30 Μαϊου 2004), με πληρωμένη καταχώρηση που θα πρέπει να δημοσιευθεί στην ίδια εφημερίδα  μέχρι την 21η Φεβρουαρίου.

Πηγή: Greek News