Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Μπένος: Το βάρος να πέσει στην Χωροταξική οργάνωση, στην πιστοποίηση και τον...

Μπένος: Το βάρος να πέσει στην Χωροταξική οργάνωση, στην πιστοποίηση και τον Αγροτουρισμό. Το μοντέλο του Δημάρχου-εργολάβου τελείωσε.

18

Όταν η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΠΑΣΟΚ προσκαλούσε τον Σταύρο Μπένο ως ομιλητή στη συζήτηση για το περιβάλλον δεν γνώριζε ότι θα άναβε φωτιές με τα ίδια της τα χέρια. Ακούγοντας με προσοχή τον απολογισμό Νομάρχη και Δημάρχων του ΠΑΣΟΚ στο νομό – γιατί έτσι επέλεξαν να τοποθετηθούν – ο πρώην υπουργός φάνηκε να διαθέτει διαφορετική άποψη για το μοντέλο της σύγχρονης αυτοδιοίκησης. «Εγκαταλείψτε το συμπλεγματικό σύνδρομο των υποδομών που υπήρχε τη δεκαετία του ’80 και πάρτε μέρος στις δημόσιες πολιτικές», τους ζήτησε.
Επανέλαβε δε πολλές φορές ότι αν το νησί δεν προχωρήσει άμεσα σε χωροταξικό σχεδιασμό είναι καταδικασμένο να ακολουθήσει τη μοίρα των υπολοίπων νησιών της Ελλάδας, των κορεσμένων από την άναρχη τουριστική εκμετάλευση των περασμένων ετών.
«Θα καταστραφείτε χωρίς ΣΧΟΑΠ», τόνισε επανηλλειμένα, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του όταν πληροφορήθηκε ότι το μέτρο που χρηματοδοτεί την εκπόνηση τους δεν έχει ακόμα ανοίξει από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Οι «σοφές» απόψεις Μπένου επαναφέρουν στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα της χωροταξίας στο νησί, υπόθεση που διαρκώς αμελείται από τις τοπικές αρχές από την απειλή του πολιτικού κόστους. Τα λόγια του Σταύρου Μπένου κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για το περιβάλλον που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή το βράδυ, αν και ακούστηκαν από λίγους, έπεσαν σαν “ευγενική ροπαλιά” στο αυτοδιοικητικό σύστημα του νομού.

Παρατηρώντας το Νομάρχη και 5 Δημάρχους που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ να ξεστρατεύουν το αντικείμενο της συζήτησης και να την μετατρέπουν σε λογοδοσία, ο έμπειρος πολιτικός δεν χάιδεψε αυτιά. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Χίο πρέπει να ξεφύγει από τα μοντέλα της δεκαετίας του ’80 και να απαλλαγεί από το συμπλεγματικό σύνδρομο για τις υποδομές που την κατατρέχει. Επιβάλλεται να ανοίξει τα φτερά της σε νέους στόχους για να συμπαρασύρει εκείνη τον τόπο, χωρίς να αναμένει την κεντρική εξουσία», τόνισε ο πρώην υπουργός.

«Είναι καιρός να εγκαταλείψει το μοντέλο του Δημάρχου – εργολάβου, που επί εποχής αείμνηστου Γεννηματά σωστά ακολουθήθηκε και να πάρει μέρος στη διαμόρφωση των δημοσίων πολιτικών», συμπλήρωσε.

Θώρακας ασφαλείας τα ΣΧΟΑΠ
Ως κυρίαρχο στόχο έθεσε τον πλήρη έλεγχο στο αστικό και χωροταξικό περιβάλλον, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι στη Χίο δεν έχει ανοίξει ακόμα η δημόσια συζήτηση για το θέμα, ούτε έχουν προχωρήσει τα ΣΧΟΑΠ.
«Ίσως να οφείλεται στο DNA του χιώτη το γεγονός ότι το νησί διατηρήθηκε αλώβητο μέχρι και σήμερα, όμως αν δεν προχωρήσετε άμεσα στον χωροταξικό του σχεδιασμό δεν θα του παρέχετε τον απαραίτητο θώρακα ασφαλείας», τόνισε.

Σε αναμονή της Περιφέρειας
Οι χιώτες αιρετοί τον πληροφόρησαν ότι δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί το αντίστοιχο μέτρο του ΠΕΠ από την Περιφέρεια, ενέργεια πάντως που πρόκειται να επισπευστεί μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την ενίσχυση του μέτρου, το οποίο όμως και πάλι δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου του Βορείου Αιγαίου, ενώ κανείς δεν γνωρίζει και τον βαθμό ετοιμότητας των Δήμων της Χίου για να υποβάλουν αιτήματα εκπόνησης ΣΧΟΑΠ.

Ο στόχος της πιστοποίησης
Ο κ. Μπένος έμεινε έκπληκτος από την παντελή απουσία οποιαδήποτε αναφοράς από τους χιώτες αιρετούς στον πρωτογενή τομέα. «Κι όμως στόχος για την επόμενη 10ετία για το νησί θα έπρεπε να ήταν να μην βγαίνει κανένα προϊόν σας εκτός Χίου, αν δεν είναι πιστοποιημένο. Δράσεις που δεν έχουν μεγάλο κόστος για την τοπική σας κοινωνία και θα σας κάνουν να ξεχωρίζετε από όλες τις άλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποκαρδιωτική εικόνα για το ΠΑΣΟΚ
Η συζήτηση της Παρασκευής θα πρέπει όμως να προβληματίσει πολλαπλά το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου παρευρέθηκαν περίπου 70 άτομα, τα περισσότερα μέλη Συμβουλίων και ελάχιστα νέα πρόσωπα.
Θα πρέπει όμως να προβληματιστεί και για το επίπεδο διαλόγου των στελεχών του, καθώς ο ίδιος ο κ. Μπένος απένειμε δυο φορές δημόσια τα εύσημα στις τοποθετήσεις των Γ. Γαισίδη και Λ. Καρακούρου, των μόνων ομιλητών που δεν ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος ζήτησε να χρησιμοποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος ως όπλο για να ξεπεράσουμε την αντίθεση που προκύπτει μεταξύ ανάπτυξης και περιβάλλοντος και ο δεύτερος ευθαρσώς τόνισε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι οφείλουν να κάνουν τρομακτικές προσπάθειες για να αναδείξουν ότι στρατεύονται στην πορεία του οικολογικού κινήματος με βάση το παρελθόν της περασμένης εικοσαετίας. Τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνθηκαν την παραμικρή ανάγκη για αυτοκριτική.

Το παρόν άρθρο του δημοσιογράφου κ. Νίκου Γεωργούλη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της 21/02/05.

Άρθρο για την ίδια εκδήλωση έχει ήδη δημοσιεύσει το Chiosnews.com υπό τον τίτλο “Ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον”