Αρχική Νέα Τοπικά Προβλήματα προκάλεσε στο λιμάνι η κακοκαιρία

Προβλήματα προκάλεσε στο λιμάνι η κακοκαιρία

7


Τις ανοιχτές πληγές του μετράει το λιμάνι της Χίου, που πληγώθηκε πολύ σοβαρά από την επιδρομή των κυμάτων και των ανέμων που το μαστίγωσαν αλύπητα με ορμή 12-13 μποφόρ την περασμένη εβδομάδα.
Μέσα στα τόσα προβλήματα του, μεγάλες φθορές και διαβρώσεις στα υποθαλάσσια κι επίγεια κρηπιδώματα της κεντρικής Προκυμαίας και των δύο λιμενοβραχιόνων, καθιζήσεις, μετακινήσεις όγκων λάσπης βυθού, μετατόπιση προστατευτικών ογκολίθων, καταστροφή μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κ.λπ.
Το μεγαλύτερο όγκο των επιθέσεων δέχτηκε η Φτωχιά Προκυμαία, αν και οι φθορές καλύπτουν όλη την κεντρική Προκυμαία. Αρκετά εκτεταμένη είναι η υποθαλάσσια διάβρωση. Τεράστιοι όγκοι πέτρινων κύβων, ολόκληρα ζάρια, έγιναν καρυδότσουφλο, αποκολλήθηκαν από τις θέσεις τους και δημιουργήθηκαν υποθαλάσσιες σπηλιές, που απειλούν με καθιζήσεις όλο το μήκος της. Οι διαβρώσεις είναι εμφανείς και σε ορισμένα σημεία του οδοστρώματος.


Μειώθηκε το βάθος πυθμένα
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα λειτουργικότητας έχει δημιουργηθεί από τη μετακίνηση τεράστιων όγκων λάσπης βυθού από το νότιο προς το βόρειο μέρος λεκάνης του λιμανιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του βάθους του πυθμένα από τα 8 στα 6 σχεδόν μέτρα στη ζώνη ελιγμών και πρόσδεσης των μεγάλων πλοίων. Ο κίνδυνος προσάραξης των πλοίων είναι αρκετά μεγάλος. Γι’ αυτό έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες μεταφοράς της λάσπης. Έργο αρκετά χρονοβόρο και δαπανηρό.


Οι λιμενοβραχίονες
Αρκετά εκτεταμένες είναι και οι φθορές στους δύο λιμενοβραχίονες. Οι υποθαλάσσιες διαβρώσεις είναι αρκετά εκτεταμένες και στους δύο. Στον βόρειο (πράσινο φανάρι), οι ζημιές είναι σοβαρότερες, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πλευρά. Αρκετοί προστατευτικοί κυβόλιθοι έχουν μετατοπισθεί και παρατηρούνται φαινόμενα αρχής καθιζήσεων στο οδόστρωμα. Στο νότιο (κόκκινο φανάρι) οι φθορές είναι κυρίως εξωτερικές.


Οι επισκευές – οι χρηματοδοτήσεις
Το Λιμενικό Ταμείο με επείγοντα έγγραφα έχει ενημερώσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Σε πρώτη φάση πρέπει να εξευρεθούν τουλάχιστον 200.000 ευρώ, σύμφωνα με τον πρώτο πρόχειρο υπολογισμό για τις αναγκαίες επισκευές. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 100.000 ευρώ θα κοστίσει μόνο το έργο εκβάθυνσης και μεταφοράς της λάσπης του βυθού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Σ. Τσίφτης, διαβεβαίωσε το Λιμενικό Ταμείο ότι θα καταβληθεί η καλύτερη δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης τους.


Και στα περιφερειακά λιμάνια
Όλα αυτά, αφορούν μόνο το κεντρικό λιμάνι. Η Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου δεν έχει τη δυνατότητα επεμβάσεων στα περιφερειακά λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια, όπου ίσως οι φθορές είναι ακόμη πιο εκτεταμένες.
Η καταγραφή των προβλημάτων και οι επισκευές παραπέμπονται στην αρμοδιότητα και τις δυνατότητες της Νομαρχίας και των οικείων Δήμων. Οι φθορές είναι αρκετά εκτεταμένες και οι επισκευές πολύ δαπανηρές και χρονοβόρες.Το παρόν άρθρο του δημοσιογράφου κ. Δ. Μυωτέρη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ της 21/02/2005