Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Καθησυχαστικοί οι γιατροί στην Ελλάδα για τους ελαττωματικούς βηματοδότες

Καθησυχαστικοί οι γιατροί στην Ελλάδα για τους ελαττωματικούς βηματοδότες

17


Ελαττωματικούς βηματοδότες πιθανότατα χρησιμοποιούν περίπου 360 καρδιοπαθείς στη χώρα μας (και όχι 2500 που ήταν οι αρχικοί υπολογισμοί σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΜΠΕ (Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων) που δημοσιεύσαμε και εμείς στο Chiosnews.com), καθώς ορισμένες συσκευές της αμερικανικής εταιρείας Medtronic ενδέχεται να δυσλειτουργία της μπαταρίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.


Πάντως ο ΕΟΦ τονίζει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τους συνήθεις βηματοδότες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών, αλλά για απινιδωτές, παρόμοιες συσκευές που τοποθετούνται σε ασθενείς με χρόνιες ταχυκαρδίες.Σύμφωνα με το Reuters, οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές της σειράς Marquis της Medtronic ενδέχεται να παρουσιάσουν πρόωρη εξάντληση της μπαταρίας.


Πάντως η πιθανότητα δυσλειτουργίας εκτιμάται ότι είναι μόλις μία στις 10.000. Για προληπτικούς λόγους οι ασθενείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον καρδιολόγο τους, προκειμένου να επανελεγχθούν οι συσκευές.


Όπως αναφέρουν τα Νέα, το πρόβλημα αφορά την παρτίδα βηματοδοτών οι οποίοι κατασκευάστηκαν την περίοδο 2001- 2003. Στην περίπτωση εξάντλησης της μπαταρίας, ο βηματοδότης παύει να κρατάει τον καρδιακό ρυθμό σε φυσιολογικά επίπεδα και ο ασθενής κινδυνεύει με ανακοπή η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο.


Οι συσκευές της σειράς Marquis χρησιμοποιούνται τόσο ως βηματοδότες όσο και ως απινιδωτές, οι οποίοι σε περίπτωση που η καρδιά σταματήσει την επαναφέρουν σε λειτουργία με ηλεκτρικές εκκενώσεις.


Οι μπαταρίες των βηματοδοτών κανονικά διαρκούν αρκετά χρόνια. Ωστόσο εργαστηριακοί έλεγχοι της εταιρείας έδειξαν ότι σε ορισμένα μοντέλα ο χρόνος ζωής μπορεί να μειωθεί σε λίγες μόνο ημέρες.


«Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι ασθενείς είναι να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ώστε να προγραμματίσουν έναν επανέλεγχο της συσκευής. O έλεγχος αυτός γίνεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία του βηματοδότη. Σε κάποιες περιπτώσεις -εφόσον διαπιστωθεί με τον έλεγχο- ίσως χρειαστεί η αντικατάσταση της συσκευής. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν» τονίζει ο διευθυντής του Καρδιολογικού Κέντρου στο Τζάνειο Νοσοκομείο Στέφανος Φούσας.


Η Medtronic ανακοίνωσε ακόμη ότι θα αναλάβει τη δαπάνη αντικατάστασης των βηματοδοτών, στις περιπτώσεις που θα κριθεί απαραίτητο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχετική ενημέρωση έχει λάβει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕOΦ), προκειμένου να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν οι καρδιοπαθείς που φέρουν τέτοιου τύπου συσκευές.


Πηγή: news.in.gr