Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Aντιπαράθεση Τσουρή – Κακλαμάνη στη Βουλή για Νοσοκομείο και Δικαστικό Μέγαρο

Aντιπαράθεση Τσουρή – Κακλαμάνη στη Βουλή για Νοσοκομείο και Δικαστικό Μέγαρο

6


Οξύνθηκαν τα πνεύματα το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.
Παρόντες ήταν οι βουλευτές που κατέθεσαν την Επερώτηση, ανάμεσά τους και η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή, η οποία ήταν ομιλήτρια, καθώς και ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.
Η συζήτηση μετατράπηκε σε “ντέρμπι” μεταξύ της Βουλευτή Χίου και του Υπουργού, στα θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο της Χίου και την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου.
Οπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου από το Γραφείο Τύπου της βουλευτή, στην πρωτολογία της, η Ελπίδα Τσουρή έφερε στη συζήτηση το “κολλημένο” έργο της Νέας Πτέρυγας του Νοσοκομείου ως παράδειγμα κυβερνητικής απραξίας, αναφερόμενη και στη στάση της προέδρου του ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου, η οποία εδώ και ένα χρόνο επανεξαγγέλει την επανέναρξη των εργασιών, χωρίς, όμως, αυτό να γίνεται ποτέ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό κόστος του έργου.
Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στις προσλήψεις σε διοικητικό και ιατρικό προσωπικό, που είχαν προγραμματιστεί από το φθινόπωρο του 2003 και ουδόλως έχουν προχωρήσει, ενώ, επανεξαγγέλλονται στις αρχές του 2005 προκειμένου να φανεί ότι η κατάσταση δεν έχει βαλτώσει εντελώς.
 Σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο, ο Νικήτας Κακλαμάνης εμμένει στο κώλυμα των αντισταθμιστικών οφελών, σαν να πρόκειται για συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών, γεγονός που εμποδίζει να γίνει ένα σημαντικό έργο για το Νομό της Χίου.
Εν κατακλείδι, απομένει στην Κυβέρνηση να σταματήσει να χρονοτριβεί και να αποδείξει το αυτονόητο. Ότι θέλει και μπορεί να ολοκληρώσει τα δρομολογημένα έργα στο Νομό της Χίου.


Στη συνέχεια μεταφέρουμε τη σχετική συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής:


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: θα πω δύο κουβέντες για τα τεκταινόμενα στο χώρο της περιφέρειας παίρνοντας ως παράδειγμα το ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου. Εκεί, η Πρόεδρος του ΠεΣΥΠ, άμα τη αναλήψει, των καθηκόντων της, ξεκίνησε με εντυπωσιακές διακηρύξεις και επίδειξη καλών προθέσεων. Εγώ προσωπικά είχα δηλώσει δημόσια ότι εφόσον αυτά υλοποιηθούν θα τη στηρίξω, όμως οι εξαγγελίες αυτές εξελίχθηκαν σε καταγγελίες συμφερόντων που την απειλούν και την υπονομεύουν, σε αναφορές αστυνομικού ρεπορτάζ και σε απειλές που δέχεται. Μέχρι και παρουσία αστυνομικού προσπάθησε να δικαιολογήσει στη διάρκεια συνέντευξης τύπου και όλα αυτά για να καλύψει την απόλυτη απραξία αρκετών μηνών, για να καλύψει την απουσία κάθε πρωτοβουλίας και προώθησης των έργων που είχαν ήδη δρομολογηθεί.
Έτσι οι εργασίες για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου της Χίου έχουν βαλτώσει εδώ και ένα χρόνο με εμφανή για να μην πω προφανή τον κίνδυνο αύξησης του τελικού κόστους.
Θα πρέπει επίσης να σημειώσω ότι, παρόλα αυτά, με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις η Πρόεδρος του ΠεΣΥΠ εξαγγέλλει επανειλημμένα την επανέναρξη των εργασιών, χωρίς στην πράξη να γίνεται τίποτα.
Όλα αυτά συνοδευόμενα από τη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την υλοποίηση του έργου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για πρώτη φορά στην ιστορία στο Νοσοκομείο της Χίου, ένα περιφερειακό νοσοκομείο που πάντοτε λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα, εμφανίστηκαν ράντζα παρά τις εξοντωτικές σε πολλές περιπτώσεις προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί από το φθινόπωρο του 2003 και ουδόλως έχουν προχωρήσει, επανεξαγγέλλονται στις αρχές του 2005 προκειμένου να πείσουμε ότι η κατάσταση δεν έχει βαλτώσει εντελώς.”


ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εσείς, κυρία Τσουρή, μου είπατε για το Νοσοκομείο της Χίου. Εγώ θα έρθω στη Χίο και θα δείτε τι θα εξαγγείλουμε εκεί. Θα σας πω κάτι άλλο όμως. Δεν μας είπατε πώς και με ποιο δικαίωμα εκχωρήσατε οικόπεδο του νοσοκομείου της Χίου στο Στρατό, για να δώσει ο Στρατός δικό του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για να γίνει Δικαστικό Μέγαρο, χωρίς να πάρετε ούτε ένα αντισταθμιστικό όφελος για το νοσοκομείο της Χίου. Τι ήταν; Ιδιοκτησία σας ήταν και βάλατε την υπογραφή σας φαρδιά-πλατιά κάτω από αυτό;


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: Εγώ προσωπικά;


ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εσείς, ναι. Εσείς, ως Υφυπουργός. Ήσασταν στην Κυβέρνηση.


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: Θα σας απαντήσω.


ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εμείς, λοιπόν, τώρα τι λέμε; Για να δώσω και μία απάντηση στο λαό της Χίου για το Δικαστικό Μέγαρο. Ζητάμε αντισταθμιστικά οφέλη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης πολύ συγκεκριμένα, γιατί αυτός είναι ο τελικός αποδέκτης της δωρεάς, προκειμένου να υπογράψουμε για αυτήν την εκχώρηση. Εμείς θέλουμε να γίνει το Δικαστικό Μέγαρο στη Χίο, αλλά όχι να εκχωρήσουμε “φιλέτο” του νοσοκομείου Χίου τσάμπα.


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ:
Η αναφορά του κυρίου Υπουργού στο οικόπεδο, το οποίο επρόκειτο να παραχωρηθεί από το Νοσοκομείο της Χίου για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου, μου δίνει την ευκαιρία να πω ότι είναι μία από τις δύο αρνήσεις για τις οποίες έχει κάνει αισθητή την παρουσία του ο διοικητής του Νοσοκομείου μας.
Η άλλη ήταν η άρνησή του να παραχωρήσει τη χρήση των πλυντηρίων του νοσοκομείου στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης και το γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί έχετε ανάλογη ευαισθησία- ο οποίος έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία.
Κύριε Υπουργέ, για να είσθε ενημερωμένος στο συγκεκριμένο θέμα, θα κάνω τρεις επισημάνσεις: Πρώτον, η ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στη Χίο δεν είναι προσωπικό μου τσιφλίκι, δεν είναι προσωπικό μου κτήμα, δεν είναι προσωπική μου ιδιοκτησία, αλλά είναι ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί την τοπική κοινωνία επί εικοσαετία γιατί οι υπάρχουσες συνθήκες είναι πραγματικά άθλιες.


ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Συμφωνούμε.


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: Δεύτερον, γίνεται ανταλλαγή με φορέα του Δημοσίου και συγκεκριμένα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γιατί; Γιατί το συγκεκριμένο ακίνητο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση στρατιωτικών κατοικιών και τώρα πηγαίνει για την ανέγερση δικαστικού μεγάρου.
Τρίτον, η τότε Υφυπουργός Υγείας και Βουλευτής του νομού ουδεμία απόφαση υπέγραψε. Δεν ξέρω ποιος σας είπε κάτι τέτοιο, αλλά έκανε τεράστιο λάθος. Το συμβούλιο διοίκησης του νοσοκομείου πήρε την απόφαση μαζί με την Ανωτέρα Ενοριακή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται την τεράστιας αξίας περιουσία του νοσοκομείου μας και στην οποία προΐσταται ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.


ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μπορεί να υλοποιηθεί, χωρίς υπουργική απόφαση, αυτό που λέτε;


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: Βεβαίως και μπορεί.


ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μπορεί;


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: Μπορεί, γιατί πρόκειται για περιουσία προ του 1923 και δεν απαιτείται καν έγκριση του ΠεΣΥΠ.


ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Απαντήστε μου: Είσθε υπέρ του να πάρει αντισταθμιστικά οφέλη το νοσοκομείο, ναι ή όχι;


ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: Σας απαντώ. Εάν θεωρείτε ότι πρέπει να ζητά ο ένας φορέας του δημοσίου από τον άλλον αντισταθμιστικά οφέλη, τότε πράξτε το, αρκεί το έργο να γίνει, γιατί αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Όμως, κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομίας και για αυτόν το λόγο κωλυσιεργούν. Θα το δείτε στην πράξη.