Αρχική Νέα Τοπικά Λιμενάρχης Χίου: αξέχαστη εμπειρία η μεταφόρτωση

Λιμενάρχης Χίου: αξέχαστη εμπειρία η μεταφόρτωση

46“Αυτοί που πήραν μέρος στην επιχείρηση μεταφόρτωσης των φορτηγών οχημάτων από το πλοίο ΑΡΙΩΝ ξέρουν την επικινδυνότητα. Ευχαριστούμε το Θεό που όλα πήγαν καλά”.
Με αυτά τα λόγια ο Λιμενάρχης Χίου Μιχάλης Παριάρος περιγράφει την επικινδυνότητα της επιχείρησης που χρειάστηκε 3 μέρες για να ολοκληρωθεί και κράτησε σε υπερένταση τα πληρώματα του Λιμενικού, των πλοίων που πήραν μέρος στην επιχείρηση και τους οδηγούς των φορτηγών.
Οι στιγμές της έντασης πολλές. Είτε την ώρα που έπρεπε το φορτηγό ΕΥΡΩΠΗ να πλησιάσει το ΑΡΙΩΝ και να έρθουν σε ευθεία οι καταπέλτες είτε όταν όλοι κρατούσαν την αναπνοή τους βλέποντας φιάλες οξυγόνου να τραντάζονται και να πέφτουν στην καρότσα του φορτηγού κατά τη μεταφόρτωση των οχημάτων.
Με τα πιο θερμά λόγια μας μίλησε ο οδηγός φορτηγών της εταιρείας Μανωλάκη κ. Μανώλης Ξυπολιτάκης
“Ήθελα να ήταν δίπλα μας όλες αυτές τις ημέρες όλους αυτούς τους κυρίους που κάθονται στις “μεγάλες καρέκλες”. Οι μόνοι που μας βοήθησαν ήταν ο κ. Λιμενάρχης που ήταν σας πατέρας μας , τα μέλη των πληρωμάτων από τα πλωτά που ήταν σαν αδέρφια μας. Θα ήθελα να τους είχα αυτούς από τη “μεγάλη καρέκλα” να είναι πάνω και να μου πουν προχωρά! Γιατί αυτοί τελικά παίρνουν τα παράσημα και τους επαίνους”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Αν δεν υπήρχε αυτό το ρίσκο και η τόλμη από πλευράς Λιμεναρχείου δεν θα υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα. Για όλα αυτά ο κ. Παριάρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ευχαρίστησε όλους τους υφισταμένους του και όλα τα πληρώματα που πήραν μέρος στην επιχείρηση.
Σημειώνει ότι όλη η ενέργεια απέδειξε το τι δυνατότητες έχει ο άνθρωπος αλλά και το μεγαλείο της ψυχής του έλληνα ναυτικού.
Στην περιοχή παραμένουν τρία ρυμουλκά κοντά στο ΑΡΙΩΝ και προχωρούν στις ενέργειες αποκόλλησης. Μετά θα συνεχίσει η διαδικασία ρυμούλκησης οπότε το πλοίο είναι στη διάθεση της εταιρείας ενώ στάθηκε αδύνατη η μεταφόρτωση δύο φορτηγών με τμήματα του προκάτ σπιτιού..
Σε ότι αφορά το πλοίο ELANTA έχει διακοπεί η διαδικασία μεταφόρτωσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και αναμένεται μια δεύτερη φορτηγίδα έτσι ώστε να γίνει η μεταφόρτωση του φορτίου (παλιοσίδερα)
Ο κ. Παριάρος τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση του προανακριτικού υλικού και παρόλο που υπάρχει άποψη τόσο του ιδίου όσο και της υπηρεσίας για δεοντολογικούς λόγους δεν μπορεί να εκφράσει θέση για το που οφείλεται η προσάραξη ειδικά του ΑΡΙΩΝ. Σημείωσε πάντως ότι στο Μελανιός υπάρχουν στην ξηρά δύο κόκκινα φανάρια και στα Ψαρά φάρος με εμβέλεια 25 ναυτικών μιλίων, ενώ το ατύχημα έγινε στα 21 ν.μ..


Θοδωρής Πυλιώτης (από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ)