Αρχική Νέα Τοπικά “Καθαρός ουρανός” δηλώνει ο Μητροπολίτης Χίου

“Καθαρός ουρανός” δηλώνει ο Μητροπολίτης Χίου

16Λίγη ώρα μετά την ιερουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ. Διονύσιος παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να απαντήσει στις φημολογίες που από το βράδυ της Τρίτης μετέδωσε τηλεοπτικό δελτίο αθηναϊκού σταθμού.
Στην ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες ότι έχει 4 λογαριασμούς στην Αμερική με χρήματα που φθάνουν στα 17 εκ. δολάρια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Διονύσιος απήντησε:
“Δεν υπάρχει ανακριβέστερον, αναληθέστερον τούτου. Ότι εγώ έχω λογαριασμό στην Αμερική 17 εκατομμύρια. Από που να τα έχω;  Πως είμαι εφοπλιστής; επειδή υπηρετώ σε ένα νησί εφοπλιστών; Είναι φίλοι μου όλοι από τον ελάχιστο μέχρι τον περισσότερο πλούσιο. Και τον πλούσιο το χρησιμοποιώ ει δυνατόν για να τον συγκινήσω, να έχει χορηγίες για αδύνατους του λαού μου εδώ.
Ουδέν άλλο! Τίποτα. Ούτε μια δραχμή. Άλλωστε μπορώ να σας πω τούτο. Από τη στιγμή την πρώτη της ποιμαντορίας μου προ 26 ετών στράφηκα εις τα νιάτα, τους μαθητάς, τη μαθητιώσα νεολαία. Και είπα να μία ωραία επένδυση, εάν μου τύχουν χρήματα να τα καταθέσω εκεί…


Ο ένας λογαριασμός λένε ότι είναι μαζί με ιερέα Χιώτη και την παπαδιά.
“Απαπαπα , φέρτε το βιβλιάριο του. Αναληθές. Δεν έχω σχέση εγώ με αυτά τα πράγματα. Μαρτύρομαι ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να πάνω, έχω το Ιησού εδώ.


Οι σχέσεις με το Μητροπολίτη Αττικής ποιες είναι;
Καμία


Άσχημες οι καλές;
-Κοιτάξτε…άσχημες. Βεβαίως κατάγεται από τη Χίο. Λοιπόν ακούστε. Έχει έρθει στα 26 χρόνια δύο φορές χωρίς να τον καλέσω. Χωρίς να τον καλέσω εγώ! Είχε έρθει μία φορά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και άλλη μια φορά, είχε σχέσεις με το Φράγκο το Νίκο και πήγαινε πάνω σε ένα ενδιαίτημα που του παραχωρούσε στο Ναγό και έμενε εκεί. Καμία σχέση.


Δεν έχετε εταιρεία με τον Αττικής;
Για όνομα του Θεού! Ούτε μία δραχμή δεν υπάρχει, ούτε ένα δολάριο, για μένα στο εξωτερικό επί ονόματι μου. Για αυτό έπεσα από τα σύννεφα! Προς Θεού δηλαδή…


Γιατί πιστεύετε ότι έχουν ξεκινήσει αυτές οι βολές στο πρόσωπό σας;
Δεν ξέρω τι να πιστέψω. Ίσως γιατί δεν βρήκαν τίποτα;
Εγώ έχω συγκεντρώσει ένα ποσό, έχω διαθήκη βέβαια…τα έχω βάλει μετά θάνατον, ας χαρώ λέω τη χαρά της διακονίας και της θυσίας! Για αυτό το έκανα.
Τα έχω σε τράπεζα εδώ. Το ποσό είναι 250.000 ΕΥΡΩ. τα οποία είναι άθικτα και τα οποία προορίζονται να είναι η βοήθεια και η συνδρομή σε 9 νηπιαγωγεία της πόλεως Χίου, 26 δημοτικά και ολοήμερα και στους φοιτητές τους νησιού μου…
Αυτή είναι η ζωή μου όλοι και ρωτήστε τους Χιώτες, οι όποιοι έπεσαν από τα σύννεφα σήμερα όταν το άκουσαν από τα ραδιόφωνα..
Και ξέρετε είναι φοβερό δηλαδή. Αυτό μοιάζει σαν τον Άγιο Αθανάσιο όταν ήταν διάκονος και του προσήψαν την κατηγορία ότι είχε λέει μία φίλη.
Τον δοκίμασαν τόσο πολύ και όμως έγινε ο Άγιος, ο Θεολόγος ο δογματικός ο υπέροχος.


Στην Αμερική έχετε ταξιδέψει ποτέ;
Βεβαίως πολλές φορές έχω πάει. Με καλούσαν οι Χιώτες της Αμερικής, και προς τούτο και αυτό θα το ζήλεψαν… και η επίσκεψή μου δεν ήταν για να χαρώ κλπ. αλλά η επίσκεψή μου ήταν πάντοτε διακονία και προσφορά στους αποδήμους. Ιδίως της ηθικής προσφοράς.


Όσο αφορά τις σχέσεις με τους εφοπλιστές
Τους ξέρω όλους, μη νομίζετε ότι μου έδωσαν εμένα χρήματα. Γιατί; Προσπαθώ να συγκινώ τις χορδές της ψυχής τους. Για παράδειγμα προ τριμήνου ήρθε ένας και έπασχε από την καρδιά του και του είπαν οι γιατροί να κάνει μπάϊ- μπας και του λέω πόσα θέλεις. 3.000 ΕΥΡΩ. Πήρα έναν εφοπλιστή, που έχει τέτοια ταπεινότητα που δεν θέλει ούτε  το όνομά του να ακουστεί… και δίδει τις 3000 ΕΥΡΩ. Πήγε στο Ωνάσειο και σώθηκε! Γι’ αυτό τους χρησιμοποιώ και μόνο. Τίποτα άλλο. Τι να το κάνω εγώ; να πάω σε κότερα, τι να τα κάνω εγώ;


Τι θέση έχετε για την κάθαρση στην Εκκλησία;
Πάμε αλλού τώρα; Βεβαίως, βεβαίως να καθαρίσει η ήρα από το σιτάρι.
Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται αύριο το πρωί αλλά έχουν συσταθεί επιτροπές και δέχονται παράπονα και ενυπόγραφα δέχονται παράπονα για τον καθένα.


Θα φέρετε το θέμα στην Ιεραρχία;
Εγώ, ίσως την Τρίτη, θα κάνω τις εξηγήσεις στην Ιεραρχία. Είμαι καθαρός ουρανός κύριοι, να το ξέρετε. Ποτέ δεν αντίγραψα ασχήμιες. Αντέγραψα καλά πράγματα.
Είχα ένα υπέροχο ιεράρχη, τον Κοζάνης Διονύσιο… Δεν ήμουν της αδελφότητος, Ήμουν πάντοτε της ποιμενούσης Εκκλησίας.
Αυτός είμαι. Πάντοτε έλεγα αυτό που έπρεπε να πω.
Ουδέν έτερον!